Știri 23 iulie 2020
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sâmbătă, slujba de sfințire a picturii bisericii Sf. Pantelimon din comuna Pantelimon, jud. Constanța, de la ora 6.45.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sf. Mc. Pantelimon, aduse de la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
Duminică, Ierarhul nostru va participa la întronizarea PS Calinic Botoșăneanul în demnitatea de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, care va avea loc la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.
Luni dimineață, Ierarhul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor să doneze pot veni sâmbăta aceasta la sediul CRTS din strada Nicolae Iorga nr. 85, între orele 09.00 – 13.00.
În paralel, se va desfășura și o acțiune de recrutare donatori de celule stem.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a emis noi hotărâri în ședința de lucru de marți.
Astfel, a fost aprobată înscrierea în Calendarul bisericesc pentru anul 2021, în secțiunea „Zile și date importante”, a Duminicii Mironosițelor, ca Duminica Femeilor creștine și Duminica Familiei Creștine în apropierea zilei de 15 mai.
De asemenea, a fost apreciată declararea de către Parlamentul României a zilei de 16 august ca Ziua Națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor.
Sf. Sinod a aprobat și înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfintei Xenia din Petersburg, cu data de cinstire, 24 ianuarie.
Școala va începe pe 14 septembrie.
Orele se vor desfășura în sistem hibrid, în care, prin rotație, unii elevi vor merge fizic în clase, iar alții vor face cursuri online, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie.
Aceasta a dat asigurări că tabletele achiziționate de guvern vor ajunge la copii cel târziu pe 10 septembrie.
România are prima infrastructură de colectare separată sub forma unor animale marine gigant.
Acestea reprezintă cele mai cunoscute specii protejate din apele din România.
Ele sunt amplasate pe 3 dintre cele mai importante plaje din stațiunile turistice de pe litoralul românesc: Plaja Reyna din Constanța, Plaja Nomad din Năvădari și Plaja Eminescu din Mangalia.
În infrastructura special amenajată se vor colecta doar deșeuri reciclabile din materiale de plastic și metal.
Ulterior acestea vor fi preluate și trimise către stații de sortare, urmând a fi reciclate.
Ministrul Sănătății a aprobat modalitatea de aplicare a unor măsuri de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.
Acestea se află în conformitate cu noile prevederi legale aprobate prin Legea carantinei și izolării, iar ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial.
Astfel, carantina persoanelor se va impune pentru: persoanele care au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană confirmată cu SARS- COV-2 și pentru persoanele care sosesc din țări cu risc epidemiologic ridicat.
Carantina se va realiza, după caz, la domiciliul persoanei sau în spații special desemnate de către autoritățile competente.
Închiderea şcolilor, în contextul pandemiei de COVID-19, a avut consecinţe negative atât asupra progresului educaţional al copiilor, cât şi asupra sănătăţii emoţionale a acestora şi a siguranţei lor online.
Așa arată un studiu la care au răspuns 5.000 de copii din toate ciclurile de învățământ preuniversitar.
Aproape jumătate dintre copii nu au acces la o tabletă sau la un computer, iar peste 50% spun că unele dintre riscurile majore ale acestei perioade au fost dependenţa de internet şi expunerea la conţinut agresiv şi la fake-news.
Organizaţia ”Salvați Copiii” face, astfel, apel public către Guvern, Parlament şi autorităţile locale pentru ca, prin eforturi conjugate, să fie identificate cele mai bune soluţii, ca nici un copil să nu mai fie lăsat în afara şcolii.
ONU propune un venit de bază temporar pentru 2,7 miliarde de săraci din lume, în contextul pandemiei.
O asemenea măsură ar putea contribui la limitarea răspândirii coronavirusului permiţându-le celor care trăiesc sub pragul sărăciei în 132 de ţări în curs de dezvoltare să rămână acasă.
În prezent şapte din 10 persoane care lucrează în ţările sărace obţin venituri pe aşa-zisele pieţe informale şi nu-şi pot permite să stea acasă.
Agenţia ONU estimează că asigurarea unui astfel de venit ar costa cel puţin 199 de miliarde de dolari pe lună şi acesta ar putea fi finanţat prin redirecţionarea de resurse, ca de exemplu subvenţiile pentru combustibili fosili sau fonduri care ar fi fost folosite pentru achitarea datoriilor.
O bio-etichetă care va îmbunătăți igienizarea suprafeţei fructelor și legumelor va fi dezvoltată de un start-up românesc de biotehnologie.
Inovaţia unică în lume le va oferi producătorilor și consumatorilor o soluție sigură prin care să obțină igienizarea fructelor și legumelor cu coajă comestibilă, îndepărtând microbii și ceara prin expunere la jet de apă, înainte de consum.
Folosind bioeticheta, producătorii pot limita expunerea consumatorului final la toxiinfecțiile generate de bacteriile E-Coli, Listeria și Salmonella sau de ceara pe bază de petrol, reducând în același timp riscurile de dezvoltare a unor alergii.
Dezvoltarea unei astfel de biotehnologii inovatoare pentru industria alimentară implică un proces complex de cercetare și poate dura doi ani.