Știri 28 iulie 2020
Pe plan naţional, obiectivele acestei zile urmăresc conştientizarea populaţiei cu privire la igiena stilului de viaţă ca factor major de protecţie împotriva hepatitelor virale.
La nivel mondial, aproximativ 500 milioane persoane sunt infectate cronic cu virusul hepatitei B sau cu virusul hepatitei C, în timp ce aproape un milion mor anual.
Tot astăzi este și Ziua Naţională a Ambulanţei.
Instituită printr-o lege intrată în vigoare de la 13 martie 2015, această zi este marcată de autorităţile publice centrale şi locale prin organizarea de evenimente dedicate recunoaşterii rolului ambulanţei în salvarea de vieţi omeneşti.
Această zi nu a fost aleasă întâmplător întrucât prima „Salvare” din Bucureşti a apărut la data de 28 iulie 1906, din iniţiativa privată a prof. Nicolae Minovici.
Parlamentul va stabili prin lege organică data la care vor avea loc alegerile parlamentare.
Senatul a adoptat proiectul de lege care modifică legislaţia în vigoare, potrivit căreia Guvernul stabilește data alegerilor.
Documentul se află la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
Copiii de grădiniță și elevii de până în clasa a 4-a vor putea merge la afterschool cu tichete decontate de stat.
Ministerul Educaţiei va emite bonurile care vor acoperi integral sau doar parţial cheltuielile pentru afterschool şi în învăţământul de stat și în cel privat.
Tichetele valorice se acordă pe baza cererii părintelui şi nu sunt transmisibile.
Legea a fost votată de Senat, cameră decizională, şi urmează să fie promulgată de preşedinte.
Alocațiile pentru copii ar putea fi majorate în jur de 15% de la 1 august.
Ministrul de Finanțe anunță că la 1 ianuarie ar urma o altă creștere.
În ceea ce privește pensiile, ministrul de Finanțe a precizat că o decizie privind procentul de majorare de la 1 septembrie va fi luată la rectificarea bugetară de la jumătatea lunii august.
Alte 6,7 milioane de copii sub 5 ani ar putea suferi de malnutriție severă.
Potrivit UNICEF, 80% dintre acești copii ar putea proveni din Africa Subsahariană și din Asia de Sud.
Agențiile umanitare au nevoie imediată de 2,4 miliarde de dolari pentru ca de-acum și până la finele anului să poată proteja nutriția mamei și copilului în cele mai vulnerabile țări.
Șefii celor patru agenții ONU fac apel la guverne, publicul larg, donatori și sectorul privat să protejeze dreptul copiilor la nutriție.
Obezitatea creşte cu 40% riscurile decesului în cazul îmbolnăvirii de COVID-19.
Oficialii britanici din domeniul sănătăţii susţin că riscul decesului provocat de virus se dublează pentru cei care suferă de obezitate severă.
Potrivit medicilor, pierderea în greutate ar putea împiedica ajungerea la terapie intensivă din cauza virusului.
Guvernul vrea să reglementeze luna aceasta modul în care angajatorii le pot oferi salariaţilor un program flexibil de muncă.
Potrivit vicepremierului Raluca Turcan, acesta va putea fi folosit în situaţii speciale, cum este pandemia de coronavirus, şi va permite păstrarea locurilor de muncă.
Potrivit agenției Rador, statul va suporta 75% din diferenţa de timp pe care angajatul o petrece mai puţin la muncă decât programul întreg de muncă.
Măștile ar putea deveni obligatorii și în aer liber, în spațiile aglomerate.
Premierul Ludovic Orban a dat ca exemplu piețele.
Despre situația de pe plajă, unde, de asemenea, nu se respectă distanțarea fizică, Ludovic Orban a spus că este foarte greu de identificat dacă un grup de persoane reprezintă o familie sau nu.
Astfel, ar putea să fie impusă regula distanțării sociale pentru toate persoanele.
Premierul a subliniat că, deocamdată, aceste măsuri sunt discutate și că nu s-a luat o decizie.
Ministerul Educaţiei poate înlocui probele de la Evaluarea naţională şi Bacalaureat cu echivalarea mediilor.
Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul de lege care prevede acest lucru în cazuri justificate reprezentate de declanşarea stării de urgenţă, stării de alertă şi de efectele generate de acestea.
Senatul va lua decizia finală în cazul acestui proiect.