Știri 31 iulie 2020
Acesta are o durată de 2 săptămâni şi ţine până la Praznicul Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august.
El ne aduce aminte de virtuţile alese ale Preasfintei Fecioare precum şi de postul ţinut de aceasta prin care s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice.
Ca vechime, acest post este de dată mai recentă faţă de celelalte posturi de peste an.
Originea lui se situează undeva în secolul 5 odată cu dezvoltarea cultului Maicii Domnului.
Uniformizarea rânduielilor bisericeşti cu privire la acest post s-a petrecut abia în anul 1166 la un sinod local din Constantinopol.
Canoanele bisericii prescriu dezlegare la peşte în data de 6 august, la Praznicul Schimbării la faţă a Domnului nostru Iisus Hristos.
Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi de la ora 21.00, Taina Sf. Maslu, urmată de Sf. Liturghie la biserica Sf. Împărați Constantin și Elena din Medgidia.
Duminică, de la ora 8.30, Ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie la Mănăstirea Crucea, cu prilejul hramului de vară, Sf. Teodora de la Sihla, cinstită în Biserica Ortodoxă Română pe 7 august.
Apoi, de la ora 20.00, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți locul și va binecuvânta începerea lucrărilor la noua Clopotniță a bisericii Sf. Ioan Botezătorul din Techirghiol.
Masca va fi obligatorie de mâine în locurile aglomerate între orele 18.00-24.00, în jud.Constanța.
Aceasta trebuie purtată şi în spaţii deschise, unde se formează aglomerări, cum sunt pieţe, târguri, staţii de autobuz, peroanele gărilor şi curţile bisericilor.
Prefectul George Niculescu a arătat că decizia a fost luată în urma analizei prezentate de către DSP de risc de transmitere a virusului Covid şi în urma unei adrese primite din partea IPJ Constanţa în ceea ce priveşte valorile de trafic şi fluxul de persoane în aceste intervale orare.
Plata locului de parcare în parcările publice din Constanţa a fost aprobată de Consiliul Local.
Potrivit proiectului, constituie contravenţie utilizarea unui loc de parcare fără achitarea taxei, punerea utilizatorului de drept a unui loc de parcare în imposibilitatea de a-l folosi, precum şi ocuparea unui loc de parcare destinat parcării sau încărcării autovehiculelor electrice ori hybrid plug-in, cu un alt tip de autovehicul.
Amenzile sunt cuprinse între 200 și 600 de lei.
Aproape 55 de mii de cadre didactice vor participa la cursuri de formare şi dezvoltare a competenţelor digitale.
Academia Română avertizează însă că predarea online trebuie să fie complementară, fără să excludă educația în sala de clasă.
Sindicatele şi asociaţiile de părinţii estimează că ar fi nevoie de 700 de milioane de euro pentru tehnologia necesară predării online.
ANM a prelungit avertizarea cod galben de caniculă pentru mai multe județe, printre care și Constanța.
Astfel, astăzi, temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade.
Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități, iar această noapte va fi tropicală, cu temperaturi care, în general, nu vor coborî sub 20 de grade.
ANM a emis și o informare meteorologică de instabilitate atmosferică pentru toată țara, valabilă până la ora 2.00.
Potrivit acesteia, în sud-vestul, sudul, estul țării și local în centru, vor fi intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină.
Românii pot intra liber pe teritoriul Bulgariei.
Ei nu trebuie să mai prezinte la granița bulgară declarația pe propria răspundere prin care confirmau că au luat la cunoștință și își asumă riscurile privind COVID-19.
Ministerul Afacerilor Externe subliniază că, în prezent, nu există condiții speciale sau alte măsuri obligatorii privind regimul de intrare și tranzit pe teritoriul Bulgariei pentru cetățenii care sosesc din România.
O treime dintre copiii din întreaga lume au un nivel ridicat de plumb în sânge.
Potrivit unui nou studiu, bebeluşii şi copiii cu vârsta mai mică de 5 ani sunt în mare pericol, deoarece plumbul le poate afecta creierul chiar înainte de a se dezvolta complet şi acest lucru poate duce la probleme neurologice şi fizice pe viaţă.
Arabia Saudită şi Africa sunt cele mai afectate regiuni.
Reciclarea neautorizată şi efectuată sub standarde a bateriilor de vehicule şi a deşeurilor electronice au fost enumerate printre principalele cauze ale poluării cu plumb.
Printre surse se mai numără mineritul, vopselurile şi chiar anumite condimente şi medicamente.