Știri 4 august 2020
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie în altarul de vară al parohiei „Sf. Mina” din Parcul Tăbăcărie, de la ora 8.30.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Mare Mucenic Mina și icoana Maicii Domnului „Ocrotire supremă”, de la mănăstirea Cutlumuş, Athos.
Biserica Sf. Mina din Constanța are al doilea hram Schimbarea la Față.
Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor să doneze pot veni sâmbătă, la sediul CRTS din strada Nicolae Iorga, între orele 09.00 – 13.00.
În paralel, se va desfășura și o acțiune de recrutare donatori de celule stem.
Pensiile vor creşte de la 1 septembrie.
Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, fără a preciza şi procentul de majorare, menţionând că se fac „mai multe scenarii” în acest sens.
Aceasta a spus că mai sunt câteva zile până când Ministerul Finanțelor va termina evaluarea situației bugetare, iar apoi se vor stabili detalii cu privire la mărirea pensiilor.
Decizia privind deschiderea noului an şcolar va fi luată în a doua jumătate a acestei luni.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a precizat că autorităţile iau în calcul mai multe scenarii, în funcţie de evoluţia pandemiei de COVID-19.
El a mai spus că există măsuri sanitare şi pentru desfăşurarea procesului de învăţământ.
Vârsta standard de pensionare a fost redusă cu 2 ani, fără penalizare, pentru locuitorii mai multor localități din zonele afectate de poluare din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui.
Cei care pot beneficia de această decizie, trebuie să fi locuit cel puțin 30 de ani în localitățile respective sau pe o rază de 8 kilometri în jurul acestora.
Printre aceste localități se regăsesc Baia Mare, Copşa Mică, Târgu Mureş, Petroşani, , Hunedoara, Petrila, Orăştie și Deva.
Margarina, chipsurile, popcornul pentru microunde și supele la plic vor fi interzise de la 1 aprilie 2021.
Parlamentul României a adoptat săptămâna trecută legea.
Bolile cardiovasculare, obezitatea, diferite tipuri de cancer, Alzheimer și diabetul se numără printre patologiile declanșate de consumarea alimentelor bogate în grăsimi trans.
Aceste produse sunt foarte consumate în România din două motive: sunt ieftine, iar majoritatea populației nu are o educație alimentară minimă, care să-i permită să distingă între ce este nociv și ce nu.
Persoanele aflate în carantină sau izolare ar putea primi concedii medicale.
Așa arată un proiect de ordin aflat în dezbatere publică.
Astfel, dacă medicul curant nu a eliberat concediul medical la externare pentru o perioadă în care persoana asigurată este izolată la domiciliu, concediul medical se acordă de medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei, prin consultaţii la distanţă.
În această situaţie, certificatul de concediu medical se eliberează după ultima zi a începerii perioadei de izolare, dar nu mai târziu de 30 de zile de la această dată.
Ministerul Educaţiei vrea să reducă etapizat numărul de ore pe care elevii îl petrec la şcoală.
Măsura nu se aplică pentru toate clasele odată, ci numai pentru cele de început de ciclu şcolar, adică pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a şi a IX-a.
La gimnaziu se elimină notele la Religie, Muzică, Desen sau Educaţie fizică şi apar calificativele.
Religia rămâne fără vreo schimbare cu o oră pe săptămână în trunchiul comun din clasa pregătitoare până în liceu.
Specialiştii în educaţie avertizează că ministerul trebuie să aplice reducerea de ore pentru toţi elevii şi că ordonanţa de urgenţă care amână termenul de aplicare pentru celelalte clase poate fi atacată la CCR.
România va beneficia de peste 25.000 de doze de Remdesivir.
Țara noastră va primi medicamentul, în trei tranșe, pentru tratarea pacienților cu COVID -19 eligibili, în cadrul contractului finanțat și semnat de Comisia Europeană cu compania farmaceutică producătoare.
Ministerul Sănătății anunță că, primele doze vor ajunge vineri în țara noastră.