Știri 5 august 2020
S-a născut în anul 1913, în satul Crăiniceni din judeţul Botoşani şi a primit din botez numele Ilie.
La vârsta de 19 ani a plecat la mânăstirea Neamţ, unde timp de 4 ani a fost bibliotecar şi îngrijitor la bolniţă.
În anul 1936 a fost tuns în monahism cu numele Ioan, după care a plecat în Ţara Sfântă, unde s-a nevoit timp de 10 ani la mânăstirea Sfântul Sava de lângă Bethleem.
În anul 1947 a fost hirotonit diacon şi apoi preot, după care a fost numit egumen al schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul de pe valea Iordanului.
Aici, timp de 5 ani a tradus scrieri ale Sfinţilor Părinţi şi a compus un volum de versuri duhovniceşti.
În 1952 s-a mutat la mânăstirea Sfântului Gheorghe Hozevitul din pustia Hozevei, iar după un an s-a retras ca pustnic în peştera Sfintei Ana din apropierea mânăstirii.
Aici a petrecut timp de 7 ani în aspre nevoinţe şi rugăciuni neîncetate, după care, în data de 5 august 1960 s-a mutat către Domnul, şi a fost înmormântat în peşteră.
După 20 de ani, în anul 1980, trupul sfântului a fost aflat neputrezit şi plin de bună mireasmă, motiv pentru care a fost depus la mânăstirea Sfântului Gheorghe Hozevitul.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Ioan în luna iunie a anului 1992, şi este cinstit de credincioşii din România, Grecia, Cipru şi Ţara Sfântă.
Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Schimbarea la Față a Domnului.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie în altarul de vară al parohiei „Sf. Mina” din Parcul Tăbăcărie, de la ora 8.30.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Mare Mucenic Mina și icoana Maicii Domnului „Ocrotire supremă”, de la mănăstirea Cutlumuş, Athos.
Biserica Sf. Mina din Constanța are al doilea hram Schimbarea la Față.
Vineri, de la ora 7.30, Ierarhul nostru va oficia slujba de sfințire mică a bisericii Sf. Împărați Constantin și Elena din localitatea constănțeană Credința, apoi va oficia Sf. Liturghie.
Noaptea, de la ora 23.00, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la Mănăstirea Sf. Nectarie și Înălțarea Domnului de la Bărnărel, Vatra Dornei.
Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor să doneze pot veni sâmbătă, la sediul CRTS din strada Nicolae Iorga, între orele 09.00 – 13.00.
În paralel, se va desfășura și o acțiune de recrutare donatori de celule stem.
Elevii săraci din mediul rural vor fi cei mai afectaţi dacă din toamnă cursurile vor fi ţinute online.
Un studiu al asociaţiei World Vision România arată că peste 40% dintre elevii din mediile defavorizate nu au făcut școală online, după întreruperea cursurilor.
Lipsa predării faţă în faţă îi va afecta serios pe copiii din mediul rural şi va adânci diferenţele sociale, spun psihologii.
În satele româneşti, una din patru şcoli nu are conexiune la Internet, 9 din 10 şcoli nu au laptop/ PC/ tablete, în timp ce 87% dintre directorii de școală cred că învăţarea online nu trebuie extinsă.
InfoCons a lansat linia telefonică pentru sesizări pe problema testării COVID-19.
Numărul de telefon este 021-9615.
Consumatorii pot cere consiliere, informare și pot depune o sesizare în acest domeniu din perspectiva protecției consumatorilor.
În ultima perioadă, se înregistrează tot mai multe sesizări din partea consumatorilor cu privire la realizarea analizelor de testare COVID-19, procesarea rezultatelor, clauzele contractuale sau de consimțământ semnate de către consumatori în momentul recoltării.
Guvernul Orban a atacat la CCR legea care prevede pedepsele sporite pentru pedofili.
Potrivit sesizării, eliminarea prescripției încalcă prevederile constituționale pentru că este discriminatorie față de infracțiuni similare.
Executivul arată că există o decizie a Curții din 2003, prin care a statuat că diferența de tratament trebuie să aibă la bază justificări obiective, astfel încât să nu încalce articolul 16 din Constituție, care se referă la egalitatea de drepturi.
Legea a fost adoptată pe 30 iunie.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se introduce cartea electronică de identitate.
Aceasta permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și în sisteme informatice ale altor instituții publice sau private, precum și utilizarea semnăturii electronice, în condițiile legii.
Opțional, se poate elibera carte de identitate simplă sau electronică înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinţi sau a reprezentatului legal.
Inițiativa legislativă a fost înregistrată în decembrie 2017, și a fost adoptată decizional de Camera Deputaților pe 14 iulie 2020.