Știri 10 august 2020
Mâine, de la ora 7.45, va săvârși Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
Joi, de la ora 15.00, Ierarhul nostru va oficia Taina Sf. Maslu, la biserica Adormirea Maicii Domnului din Mangalia, zona ICIL.
Altarul unei biserici ortodoxe din Beirut a rămas aproape neatins de explozie.
Este vorba despre biserica greacă Sf. Dimitrios, care se află la mai puțin de 1 km de locul exploziei.
Spațiul sacru al altarului, protejat de către iconostas a rămas aproape neatins, inclusiv o candelă cu ulei care a rămas aprinsă.
Exploziile survenite săptămâna trecută în capitala Libanului au produs peste 150 de morți și 6.000 de răniți, iar câteva zeci de persoane sunt în continuare date dispărute.
Italia extinde obligaţia de izolare la domiciliu pentru persoanele care vin din România şi Bulgaria până pe 7 septembrie.
Acestea au obligaţia să sune autorităţile sanitare şi să se izoleze timp de 14 zile la propriul domiciliu.
Autoritățile de la Roma consideră țara noastră una cu risc ridicat din punct de vedere epidemiologic.
La intrarea în Italia, cei care vin din România vor completa un formular cu adresa şi numărul de telefon la care vor fi verificate periodic.
Pelerinajele tradiţionale din 15 august, prilejuite de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, au fost limitate.
Anul acesta, manifestările religioase de Sfânta Maria vor avea loc în condiţii speciale, create de măsurile luate împotriva răspândirii pandemiei.
Lăcașurile de cult din țară, aflate sub ocrotirea spirituală a Sfintei Fecioare Maria sunt mănăstirile Rohia şi Moisei – din Maramureş, Putna – din Suceava, Hodoş-Bodrog – din Arad și Mănăstirea Nicula din jud. Cluj.
România a cerut Uniunii Europene 10.000.000 de doze de vaccin anti Covid 19.
Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.
În momentul în care vaccinul va intra pe piaţă, ţara noastră poate avea acces la acest ser printr-un mecanism de cooperare pus la punct de Comisia Europeană.
Ministrul a precizat că în primul rând vor fi vaccinaţi cei care fac parte din categoriile cele mai expuse.
La ora actuală, în lume, sunt peste 100 de variante de vaccin în lucru, dintre care peste 20 au intrat în faze avansate de testare.
Primele şase mii de flacoane de Remdesivir de la Comisia Europeană au ajuns la spitalele din ţară care tratează cazuri mai grave de COVID-19.
Medicii cer deja suplimentarea dozelor.
Este primul medicament autorizat în Uniunea Europeană, dar nu este un antiviral miraculos pentru tratarea bolii, spun doctorii. Mulţi pacienţi români au fost salvaţi cu medicamente despre care se spunea că fac rău, dar care au învins virusul fără efecte adverse.
Aproape jumătate dintre pacienţii confirmaţi cu SARS-CoV-2 de la începutul epidemiei în România au fost declaraţi vindecaţi.
România a trimis în Liban circa 8 tone de materiale medicale destinate tratării victimelor exploziei din Beirut.
Țara noastră s-a numărat printre statele care au primit cerere de acordare a asistenței internaționale din partea guvernului libanez, prin activarea Mecanismului European de Protecție Civilă.
Din partea Ministerului Mediului, un membru al echipei de protecție civilă europeană, aflat deja în zona afectată de explozie, sprijină autoritățile în coordonarea forțelor de intervenție și a asistenței internaționale.
Mai mult de jumătate dintre angajaţii români nu consideră că ar trebui reintrodusă starea de urgenţă.
Cei mai mulţi sunt de părere că o nouă stare de urgenţă ar distruge economia, iar alţi 10% afirmă că situaţia nu este încă atât de gravă.
Apariţia unor cazuri confirmate de COVID-19 în rândul colegilor de serviciu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru doar aproximativ 10% dintre participanţii la sondaj.
Majoritatea angajaţilor spun că iau măsuri proprii de precauţie atunci când ies din casă sau merg în spaţii închise.