Știri 11 august 2020
Acesta a fost grec de origine, mitropolit al Tesalonicului între anii 1483-1486 şi patriarh al Constantinopolului, unde a păstorit în două rânduri, până în anul 1498, când a fost exilat la Adrianopol.
Aici l-a întâlnit pe voievodul muntean Radu cel Mare, care l-a rugat să păstorească în Ţara Românească.
Ajuns la Târgovişte, sfântul Nifon a înfiinţat două noi episcopii, a Râmnicului şi a Buzăului, şi a propovăduit cu vrednicie cuvântul Domnului.
În anul 1505, ierarhul grec a intrat în conflict cu Radu cel Mare, motiv pentru care a plecat în Sfântul Munte, unde s-a mutat către Domnul în ziua de 11 august a anului 1508, la vârsta de 90 de ani.
Capul şi o mână a sfântului au fost aduse în Ţara Românească, la mânăstirea Curtea de Argeş, după care, în 1949 au fost mutate la catedrala Mitropoliei Olteniei, unde se află şi astăzi.
În anul 1517 Sfântul Ierarh Nifon a fost canonizat de Sinodul Bisericii noastre.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia joi, de la ora 15.00, Taina Sf. Maslu, la biserica Adormirea Maicii Domnului din Mangalia, zona ICIL.
Vineri, de la ora 6.30, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, apoi de la ora 8.30 va oficia o slujbă de pomenire la Crucea Marinarilor.
Tot vineri, de la orele 17:00, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei la biserica „Adormirea Maicii Domnului II” din Constanţa (zona Dacia), iar de la ora 19:00, va oficia slujba Prohodului Maicii Domnului la biserica „Adormirea Maicii Domnului I” (zona Tomis mall).
Noaptea, de la ora 22.00, Ierarhul Tomisului va sluji la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din apropierea localității 23 August, unde va oficia slujba Prohodului, urmată de Sf. Liturghie.
Sâmbătă, de la ora 09:30, IPS Teodosie va fi prezent la manifestările dedicate Zilei Marinei în Portul Militar, iar de la ora 11:00, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Cumpăna, va oficia Taina Sfântului Botez pentru 2 copii instituționalizați.
Legea carantinării a fost atacată la CCR de Avocatul Poporului.
Potrivit lui Renate Weber, izolarea în spital este constituțională doar dacă reprezintă ultima soluție și se recurge la ea după epuizarea oricărei alte căi de rezolvare a problemei.
Legea carantinării și izolării a fost votată majoritar de senatori luna trecută, în ciuda protestelor din fața Guvernului și a deciziei CCR, prin care carantinarea forțată a asimptomaticilor a fost declarată neconstituțională.
Copiii se pot infecta cu noul coronavirus și pot contribui la răspândirea lui.
Până acum se credea că este puțin probabil ca ei să fie transmițători.
Un exemplu concret în susținerea noii teorii este focarul de infecție apărut de curând la o școală de vară din Georgia.
Mai mult de trei sferturi dintre copiii participanți la școala de vară au fost testați pozitiv cu COVID-19, iar aproximativ un sfert dintre cei testați au fost asimptomatici.
Deși organizatorii au impus unele măsuri de siguranță, cei mici s-au infectat ca urmare a aerisirii insuficiente a spațiilor în care desfășurau activități și a faptului că nu purtau mască.
Lucrările la Cazinoul din Constanța au intrat în etapa de expertizare a planșeelor dintre subsol și parter.
Echipele de constructori au montat schelele în sala restaurantului dinspre mare unde vor fi înlocuite inclusiv ferestrele, după modelul original din anul 1910.
În paralel, în aceste zile se execută lucrări și la acoperișul Cazinoului care fi decopertat și refăcut în totalitate.
Persoanele care vin din Spania vor fi carantinate la domiciliu, timp de 14 zile.
Institutul Naţional de Sănătate Publică a actualizat lista cu țările din Zona galbenă, unde există un risc epidemiologic ridicat din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19.
Carantina persoanelor se instituie la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau, după caz, într-un spațiu special desemnat de autorități. Carantina se recomandă tuturor persoanelor care locuiesc la aceeași adresă.