Știri 13 august 2020
Tot astazi de la ora 18.00, este invitat la „Radio Dobrogea”, la emisiunea „Cuvântul ierarhului – Dialog duhovnicesc cu ascultătorii”, iar de la ora 23.00, va oficia slujba Acatistului Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Maine, 14 august, de la ora 6.30, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, apoi de la ora 8.30 va oficia o slujbă de pomenire la Crucea Marinarilor.
Tot maine, de la ora 17:00, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei la biserica „Adormirea Maicii Domnului II” din Constanţa (zona Dacia), iar de la ora 19:00, va oficia slujba Prohodului Maicii Domnului la biserica „Adormirea Maicii Domnului I” (zona Tomis mall).
Noaptea, de la ora 22.30, Ierarhul Tomisului va sluji la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din apropierea localității 23 August, unde va oficia slujba Prohodului, urmată de Sf. Liturghie.
Sâmbătă, 15 august, de la ora 09:30, IPS Teodosie va fi prezent la manifestările dedicate Zilei Marinei în Portul Militar, iar de la ora 11:00, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Cumpăna, va oficia Taina Sfântului Botez pentru 2 copii instituționalizați.
Duminică, 16 august, de sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni, IPS Teodosie, împreună cu PS Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Văcăreștii Noi de lângă localitatea Lumina, de la ora 9.15.
Ziua Marinei Române este sărbătorită anul acesta în condiţiile impuse de pandemia de coronavirus.
Ediţia din 2020 a Zilei Marinei Române este dedicată împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române şi se desfăşoară, cu precădere, în mediul online.
Sâmbătă va avea loc defilarea navelor militare pe mare, de la Constanţa la Midia, între orele 11,30 – 13,30, iar pe Dunăre, la Brăila şi la Tulcea, navele militare fluviale vor saluta publicul în intervalul orar 10,00 – 11,00.
Ministerul Sănătății a simplificat procedurile la donarea de plasmă.
Principala modificare se referă la faptul că donatorul nu trebuie să fi fost spitalizat pe perioada cât a fost bolnav de covid-19. E suficient să facă dovada faptului că a fost infectat cu noul coronavirus.
În plus, nu sunt necesare două teste Real Time PCR negative. E suficient ca donatorul să dovedească că nu mai transmite boala.
Tratamentul cu plasmă este folosit cu succes de câteva luni la pacienții cu forme severe de Covid-19.
Măștile chirurgicale au cea mai mare eficiență în fața coronavirusului.
Măştile medicale N95 sunt cele mai eficiente, reducând transmiterea particulelor cu peste 99,9%, in comparaţie cu o persoană care vorbeşte fără mască.
Urmează măştile medicale cu trei straturi, care reduc cu peste 90% transmiterea, apoi măştile din polipropilenă şi bumbac/polipropilenă.
Pentru măştile din bumbac confecţionate manual, reducerea oscilează între 70% şi 90%, în funcţie de numărul de straturi şi de modalitatea de plisare.
Primăria Constanţa a reluat săptămâna aceasta acţiunile de dezinsecţie.
Până acum, operaţiunea a fost făcută în cartierele: Inel I, Inel II, Anadalchioi, I.C. Brătianu, Faleză Nord și zona peninsulară cu substanțe care au rolul de a menține un nivel scăzut al densității insectelor precum şi pentru eliminarea riscurilor de transmitere a unor boli.
Potrivit unui comunicat al Primăriei, astazi, urmează cartierele: Compozitorilor, Baba Novac, Tomis Plus, Palazu Mare, Sat Vacanță și Stațiunea Mamaia, iar maine Tomis Nord și Parc Tăbăcărie.
Persoanele juridice și fizice din municipiu au obligația să efectueze activităţile de dezinsecție și deratizare folosind numai substanțele aprobate de Ministerul Sănătății și prestatorii autorizați, concomitent cu acțiunile Primăriei sau ori de câte ori este necesar.
Constantenii care nu ajung la data programarii pentru ridicarea buletinelor pot fi reprogramati.
Acestia trebuie să anunțe Serviciul Evidența Persoanelor pe adresa de e-mail evidentapopulatiei@primaria-constanta.ro.
Măsura programării online a fost luată pentru evitarea aglomerației și a formării cozilor la ghișee.
Documentele care au expirat în perioada stării de urgență și a stării de alertă își păstrează valabilitatea 90 de zile de la încetarea stării de urgență sau alertă.
Școala începe fără triaj epidemiologic.
Ministerul Sănătății a decis să renunțe la procedura prin care copiilor li s-ar lua temperatura și ar fi întrebați cum se simt, înainte de începerea orelor. “Durează și provoacă înghesuială la ușa școlii”, a explicat secretarul de stat Dragoș Garofil.
Acesta a precizat, că părinții vor fi aceia care trebuie să verifice, în fiecare dimineață, starea de sănătate a copiilor iar când au febră, nu trebuie trimiși la școală.
Se va avea in vedere scenariul galben, în care elevii merg alternativ la cursuri si se va urmari ca “interacțiunea între clase să fie cât mai mică”.
IMM-urile afectate de criză primesc, la cerere, ajutor din partea statului.
Ministerul Economiei va elibera, în perioada 1 august – 15 septembrie, la cerere, certificate de situaţii de urgenţă pentru IMM-urile afectate de criza COVID-19.
Astfel, pot beneficia de ajutor cei care demonstrează că firma a înregistrat o micşorare a veniturilor sau încasărilor de minim 25% în martie, aprilie sau mai, comparativ cu media lunilor ianuarie şi februarie sau dacă firma a avut activitatea întreruptă în perioada stării de urgenţă.
Domeniile beneficiare sunt HORECA, turism, transporturi şi organizare de evenimente.
Valoarea grantului va fi cuprinsa intre 2.000 si 150.000 de euro, in functie de cifra de afaceri pe anul 2019, iar numărul estimat de beneficiari este de maxim 100.000.
Infrastructura pietonală este în curs de reabilitare în mai multe zone din oraș.
Lucrările de reamenajare a trotuarelor progresează pe bulevardul Mamaia, între bulevardul Tomis și strada Mihai Viteazu. În paralel, pe strada Mircea cel Bătrân și bulevardul Tomis, continuă procesul de reabilitare a carosabilului.
Similar, pe bulevardul Tomis, se decapează trotuarele și se montează pavele moderne pe porțiunea cuprinsă între strada Poporului și bulevardul Mamaia.
In această săptămână, se vor asfalta trotuarele pe strada Farului și se va interveni asupra carosabilului pe strada Nehoiului și pe aleea Neajlov.
În cartierul Compozitorilor, se continua lucrarile pe strada Sabin Drăgoi și pe aleile Colindelor și Iosif Sava.