ŞTIRI 20 august 2020
Tot astazi, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, de la ora 23.00.
Maine, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie” din Constanța, de la ora 8.00, iar de la ora 17.30, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Izvorul Tămăduirii” din zona Macul Roșu.
Sâmbătă, 22 august, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la parohia „Înălțarea Domnului”, din localitatea Fântânele, urmată de sfințirea casei praznicale și a casei mortuare cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, de la ora 7.30.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele a 33 de sfinți, aduse spre închinare de la mănăstirea Colilia.
Tot sambata, IPS Teodosie va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, de la ora 23.00.
Duminică, 23 august, de la ora 9.30, cu binecuvântarea IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Gura Humorului.
Astăzi debutează la parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanța colecta de rechizite „Daruri mici din suflet mare!”
Aceasta se va desfășura în perioada 20 august – 30 septembrie.
Copiii defavorizați din satele constănțene: Amzacea, Credința, Darabani, Dulcești, G-ral. Scărișoreanu, Plopeni, Potârnichea, Vâlcele, Vârtop și Viroaga vor fi ajutați să nu abandoneze școala.
Inițiatorul și coordonatorul proiectului este părintele consilier social Jean Ion, care îi îndeamnă pe enoriași să îi ajute pe copii să nu renunțe la școală și să le dăruiască cele necesare unei educații firești.
Scoaterea notei la ora de Religie constituie un afront adus acestei discipline – spune PF Daniel intr-o scrisoare deschisa către Monica Anisie.
Ministerul Educației ia în calcul ca evaluarea la disciplinele Educaţie plastică, Muzică, Religie, Sport să se facă prin calificative, nu prin note, pentru că aceste materii s-ar baza „pe predispoziţii native, aptitudini, înclinaţii, având un caracter vocaţional explicit”.
„Religia constituie parte integrantă şi definitorie a culturii europene. Fără cunoştinţele referitoare la aceasta nu putem înţelege istoria şi cultura acestui continent. De aceea, în aproape toate ţările europene, Religia se predă în cadrul sistemului de învăţământ public. Valorile oferite de educaţia religioasă sunt reper spiritual esenţial şi liant existenţial între toate cunoştinţele dobândite prin studiul celorlalte discipline şcolare”, arată PF în scrisoarea publicată de basilica.ro.
Patriarhul subliniază că „evaluarea face parte din specificul oricărei materii şcolare; aşadar, este necesară şi la ora de Religie…. Nota funcţionează ca un stimulent al învăţării atât în sens pozitiv (învăţ ca să iau o notă mare), cât şi negativ (dacă nu mi se pun note, de ce să mai învăţ?). … Efortul depus de elevi în acumularea de cunoştinţe şi în formarea de atitudini şi conduite moral-religioase se cere răsplătit şi valorizat”, accentuează patriarhul Daniel.
Ministrul mai este rugat ca să asigure prezenţa disciplinei şcolare Religie în trunchiul comun, în noile planuri-cadru pentru învăţământul primar, gimnazial şi liceal, precum şi evaluarea elevilor la această disciplină, pe bază de note, nu prin calificative, în conformitate cu prevederile constituţionale, cu Legea educaţiei naţionale şi cu voinţa majorităţii părinţilor elevilor.
Coșul minim de consum va fi recalculat pentru prima dată după anul 2000.
Salariul minim pe economie se schimbă de anul viitor, iar formula de calcul va fi una nouă, pentru că politica salarială va fi stabilită pe baza coșului minim de consum pentru un trai decent.
Acest coș cuprinde pe langa alimente și produse de igienă, obiecte vestimentare, de uz casnic, abonamente de telefonie mobilă, cablu, mijloace de transport în comun, rate bancare, activități culturale. Sunt luate în considerare inclusiv ieșirile în oraș și vacanțele.
Cantitățile și valoarea fiecărei componente vor fi calculate pentru o familie alcătuită din doi salariați adulți de 35-45 ani și doi copii în întreținere de 12-14 ani și, respectiv 8-10 ani.
Elevii și profesorii vor fi nevoiţi să poarte masca de protecţie, atât la ore, cât şi în pauze – recomanda “Ghidul cu măsuri pentru începerea şcolii”, publicat de Ministerul Sănătăţii.
De asemenea, se recomandă distanţare de 1 metru, iar părinţii vor completa o declaraţie pe propria răspundere potrivit căreia copilul nu a prezentat simptome specifice COVID-19, nu a fost diagnosticat cu această boală şi nici nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv în cele 14 zile anterioare începerii şcolii.
Cursurile vor începe la ore diferite, pentru a se evita aglomerările.
Elevii vor fi supravegheaţi atent de către profesori şi vor fi instruiţi să interacţioneze cât mai puţin între ei. Aceştia nu vor avea voie nici să se mute din bănci sau să schimbe sălile de clasă pe parcursul zilei.
Ministrul Tineretului și Sportului cere o oră de Educație Fizică în plus la școală.
Oficialul e convins că elevii pot face sport online sau în aer liber, chiar dacă nu au cum să ajungă la şcoală, iar copii au nevoie de sport.
O statistică îngrijorătoare pentru ţara noastră făcută de Organizația Mondială a Sănătății arăta că anul trecut 1 din 4 copii români suferă de obezitate.
Propunerea ministrului Tineretului și Sportului vine în contextul în care Ministerul Educației vrea să modifice din toamnă numărul de ore alocat fiecărei materii, în prima fază pentru clasele pregătitoare, a V-a și a IX-a.
ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică pentru mai multe judete printre care si Constanta.
Aceasta este valabilă până in aceasta seara, la ora 21.00.
Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.
Piaţa românească a fost invadată de produse dezinfectante contrafăcute.
Acestea “sunt produse realizate cu concentraţii mult prea mici pentru a fi eficiente, la care se adaugă tot felul de compuşi chimici, printre care şi metanolul, un compus extrem de toxic, iar soluţiile riscă să afecteze sănătatea celor care le folosesc.
Aceşti dezinfectanţi contrafăcuţi sunt uşor de identificat după câteva elemente simple – produsul este lipicios, lasă dâre pe recipienţii în care este stocat şi se usucă mai greu pe mâini. În plus, poate crea senzaţia de încălzire a mâinilor sau poate da iritaţii”.
Într-o analiză recenta experţii afirmau că multe dintre firmele din România ignoră sau tratează superficial pericolul generat de coronavirus, achizitionand produse dezinfectante de slaba calitate.
Astfel s-a ajuns ca numărul companiilor cu cazuri de îmbolnăvire se crească semnificativ, iar pericolul, dincolo de cel sanitar, este ca business-urile să intre în blocaj.
Consumul de medicamente a scăzut.
O cercetare de piață arată că vânzările de medicamente au scăzut în iunie cu aproximativ 16% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Specialiștii spun că responsabilă este frica oamenilor de a merge în spitale, la medicii de familie dar și în farmacii pe timpul pandemiei.
Cadrele medicale avertizează că renunțarea la tratamentul medicamentos prescris, reducerea dozelor sau automedicația din rezervele proprii sunt periculoase, mai ales pentru bolnavii cronici.
Specialiștii avertizează că dincolo de pericolul imediat pentru sănătate, reducerea consumului de medicamente prescrise în rândul populației va afecta întregul sistem medical din România.