Știri 21 august 2020
Aceștia erau dacoromani, care au suferit moarte martirică, în timpul împăratului prigonitor Diocleţian, în anul 304.
Sfinţii Donat şi Romul erau din Sirmium şi slujeau lui Dumnezeu, iar pentru credinţa lor au fost chinuiţi, apoi li s-au tăiat capetele.
Sfântul Silvan a slujit împreună cu Romul preotul şi a fost prins în Cibales împreună cu alţi creştini.
Pentru că nu s-a lepădat de Hristos, i s-a tăiat capul cu sabia. Sfântul Venust era fratele geamăn al Sfântului Donat şi, fiind prins tot la Cibales din porunca întâistătătorului cetăţii, Victorian, i s-a tăiat capul cu sabia.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia astăzi, Taina Sfântului Maslu la biserica „Izvorul Tămăduirii” din zona Macul Roșu, de la ora 17.30.
Mâine, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la parohia „Înălțarea Domnului”, din localitatea Fântânele, urmată de sfințirea casei praznicale și a casei mortuare cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, de la ora 7.30.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele a 33 de sfinți, aduse spre închinare de la mănăstirea Colilia.
Tot mâine, Ierarhul nostru va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, de la ora 23.00.
Duminică, de la ora 9.30, cu binecuvântarea IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Gura Humorului.
Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanța organizeaza o colecta de rechizite „Daruri mici din suflet mare!”
Aceasta se va desfășura până pe 30 septembrie.
Copiii defavorizați din satele constănțene: Amzacea, Credința, Darabani, Dulcești, G-ral. Scărișoreanu, Plopeni, Potârnichea, Vâlcele, Vârtop și Viroaga vor fi ajutați să nu abandoneze școala.
Inițiatorul și coordonatorul proiectului este părintele consilier social Jean Ion, care îi îndeamnă pe enoriași să îi ajute pe copii să nu renunțe la școală și să le dăruiască cele necesare unei educații firești.
Astăzi este Ziua Medicinei Militare.
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat, la 21 august 1862, actul de înfiinţare a corpului de ofiţeri sanitari.
Printr-un înalt Decret Românesc a luat fiinţă Corpul Ofiţerilor Sanitari din Armată şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român.
Astfel, a fost atestată medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor militare.
România a intrat în rândul unor ţări ca Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi Turcia, state cu tradiţie în medicina militară.
Pensionarii care îşi schimbă domiciliul trebuie să informeze Casa de Pensii cu privire la noua adresă.
Măsura a fost luată pentru a evita situațiile în care banii nu ajung la noua adresă, ori chiar se suspendă plata acestora.
Pentru a intra în posesia tranșelor din pensie care nu au mai fost primite din motivele menționate, beneficiarii trebuie să se adreseze caselor de pensii cu o cerere în acest sens.
Circulația rutieră se desfășoară cu restricții pe bd. Mamaia.
Lucrările au loc pe tronsonul cuprins între bulevardul Tomis şi strada Mihai Viteazul, în intervalul orar 19:30 – 05:00.
Constănțenii care locuiesc sau tranzitează zonele respective sunt rugați să nu își parcheze autoturismele pe trotuar sau pe carosabil.
Parcările amenajate de Primărie se plătesc la fel ca înainte de anularea în instanță, prin decizie definitivă, a Regulamentului acestora.
Poliția locală a desfășurat, până acum, o campanie de informare a șoferilor, fără a aplica amenzi.
Neplata parcării se sancționează cu sume cuprinse între 200 și 600 de lei, începând de astăzi.
Direcţiile de Sănătate publică trebuie să informeze până pe 7 septembrie inspectoratele şcolare şi comitetele pentru situaţii de urgenţă cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi pentru a putea fi luate măsuri pentru începerea şcolii.
Așa prevede un proiect de ordin de ministru publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
În funcţie de numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile, raportat la mia de locuitori, se va decide în ce mod se desfăşoară procesul de învăţământ, la şcoală sau online.
Un test rapid COVID-19 a fost produs în România.
Acesta poate detecta anticorpii dați de virus în doar cinci minute și funcționează similar cu un test de sarcină, pe care se aplică mostre de ser sau plasmă din sânge.
Nivelurile de sensibilitate crescute ale testului rapid permit identificarea anticorpilor virusului în cazul celor care au intrat în contact cu el, chiar și în cazul persoanelor asimptomatice. Companiile pot produce 50.000 de bucăți pe zi.
Acestea pot fi folosite pentru testarea în masă a populației și se pot identifica potențialii donatori de plasmă.