Știri 7 septembrie 2020
Sfântul Cuviosul Simeon s-a născut la începutul secolului al 15-lea, intr-un sat din apropierea oraşului Piatra Neamţ, în timpul domnitorului Alexandru cel Bun.
De tânăr a ales viața monahală și a intrat în obştea Mănăstirii Bistriţa.
În anul 1432 s-a retras în pustie împreună cu încă doi ucenici ai săi, la poalele muntelui numit „Păru’’.
Sfântul domnitor Ştefan cel Mare a auzit de nevoinţa Cuviosului, și în anul 1461, i-a dăruit bani și ajutor să înalțe o mică biserică de lemn, cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
La rândul său, Sfântul Cuvios Amfilohie de la Pângărați s-a născut în anul 1487, în partea de nord a Moldovei.
Și-a început viața monahala de tânăr, la Mănăstirea Moldoviţa, iar de aici a venit la Mănăstirea Pângărați, unde a și fost ales stareț.
Aici a condus obştea mănăstirii timp de 56 de ani.
Cei doi sfinți au fost canonizaţi de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2008.
Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Nașterea Maicii Domnului.
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 16.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Murfatlar.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Constantin cel Mare, aduse de la biserica „Sfântul Dimitrie” din Constanța.
Apoi, de la ora 18.30, ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei la schitul Deleni, cu hramul Nașterea Maicii Domnului.
Mâine, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Naşterea Maicii Domnului” din localitatea constănțeană Biruința, de la ora 8.30.
Tot mâine, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Ioachim și Ana” din Constanța, Strada Badea Cârțan, de la ora 17.00.
Miercuri, cu binecuvântarea IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la schitul „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul și Sfânta Ana” din comuna Mestecăniș (jud. Suceava), de la ora 9.00.
Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanța organizeaza o colecta de rechizite „Daruri mici din suflet mare!”
Aceasta se va desfășura până pe 30 septembrie.
Copiii defavorizați din satele constănțene: Amzacea, Credința, Darabani, Dulcești, G-ral. Scărișoreanu, Plopeni, Potârnichea, Vâlcele, Vârtop și Viroaga vor fi ajutați să nu abandoneze școala.
Inițiatorul și coordonatorul proiectului este părintele consilier social Jean Ion, care îi îndeamnă pe enoriași să îi ajute pe copii să nu renunțe la școală și să le dăruiască cele necesare unei educații firești.
Primăria Constanța a montat primele stații gratuite pentru încărcarea mașinilor electrice.
Două dintre acestea sunt amplasate în parcarea de la Sala Sporturilor, iar alta a fost montată în stațiunea Mamaia.
Stațiile de încărcare sunt complet gratuite și pot fi folosite oricând, de orice tip de mașină electrică.
Alte câteva zeci de stații electrice urmează să fie montate în mai multe zone, astfel încât toți deținătorii de mașini electrice să poată beneficia de astfel de facilități în orașul nostru.
150 de milioane de euro au fost alocate de Guvern pentru decontarea cheltuieilor cu achiziția de tablete pentru elevi și achiziția de măști și dezinfectanți.
Declarația îi aparține premierului Ludovic Orban.
El a spus că vor fi cumpărate și la nivel național tablete, însă alocarea de bani către autoritățile locale pentru achiziționarea lor a fost o variantă mai rapidă de rezolvare a problemei.
Copiii din România ocupă ultimele locuri la citire și matematică și stau prost cu sănătatea.
Așa arată un raport UNICEF.
Danemarca, Olanda şi Norvegia se află în fruntea clasamentului, iar Bulgaria, Chile şi Statele Unite sunt clasate pe cele mai de jos locuri propice pentru un copil.
Țara noastră se situează însă, pe primul loc în ceea ce priveşte abilităţile sociale, fiind una dintre cele şapte ţări în care circa patru din cinci copii au declarat că îşi fac prieteni cu uşurinţă.
Raportul este bazat pe date prelevate înainte de pandemia de coronavirus, UNICEF avertizând că această criză reprezintă o ameninţare substanţială la adresa stării de bine a copiilor.
Şcoala va începe săptămâna viitoare, a reafirmat ieri, premierul Ludovic Orban, subliniind că dreptul la educaţie este fundamental.
El a explicat că scenariul folosit în fiecare localitate va fi stabilit de autorităţile locale în funcţie de evaluarea situaţiei epidemiologice.
Ludovic Orban i-a răspuns totodată şi liderului PSD, Marcel Ciolacu.
Acesta a precizat recent că social-democraţii vor iniţia în Parlament discuţii privind amânarea alegerilor locale, dacă şcolile nu se deschid lunea viitoare.
Dezinfectantul folosit în exces dăunează, mai ales copiilor.
Acesta nu trebuie aplicat pe suprafețe mari ale pielii, potrivit medicilor.
De asemenea, prea mult dezinfectant poate provoca leziuni sau alergii cutanate.
Mai mult, dacă dezinfectantul este aplicat pe o suprafaţă extinsă, alcoolul din compoziția lui este absorbit în organism prin piele și astfel poate provoca la copii chiar intoxicaţie alcoolică.
Românii iau mai puține medicamente.
Potrivit unui studiu de piață, vânzările de medicamente au scăzut în iunie cu aproximativ 16% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Această tendință s-a constatat în timp de pandemie și la nivel european, unde consumul aproape s-a înjumătățit.
Explicația este legată de faptul că oamenii au evitat să meargă la spital, la medicul de familie sau la farmacie, de teamă să nu se infecteze.
Medicii avertizează însă că renunțarea la tratamentul prescris, reducerea dozelor sau automedicația sunt foarte periculoase, mai ales în cazul bolnavilor cronici.