Știri 9 septembrie 2020
Dreptul Ioachim provenea din seminţia lui Iuda şi era un păstor bogat, iar familia lui se distingea printr-o adâncă evlavie.
O veche tradiţie arată că Dreptul Ioachim îşi împărţea în fiecare an câştigul muncii sale în trei părţi: una pentru templul din Ierusalim, alta pentru săraci şi a treia pentru nevoile sale.
Acesta trăia în Nazaretul Galileii, şi avea ca soţie pe Ana din seminţia lui Levi.
Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana erau bogaţi material, dar mai presus de toate bogaţi spiritual, deoarece erau drepţi înaintea lui Dumnezeu şi trăiau după lege.
Biserica Ortodoxă Română îi cinsteşte astăzi şi pe Sfinţii Cuvioşi Onufrie de la Vorona şi Chiriac de la Tazlău.
Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona s-a născut în anul 1700 în Rusia, iar timp de 25 de ani a vieţuit într-o peşteră pe malul pârâului Vorona.
A fost ucenicul Sfinţilor Vasile de la Poiana Mărului şi Paisie Velicicovski.
S-a mutat la Domnul în peştera sa la 29 martie 1789.
Sfântul Cuvios Chiriac de la Tazlău s-a născut la începutul secolului al XVII-lea în satul Mesteacăn din judeţul Neamţ.
A intrat de tânăr în obştea Mănăstirii Tazlău, iar pentru viaţa sa a dobândit de la Dumnezeu darul rugăciunii curate, al vindecării bolilor şi al izgonirii demonilor.
Sfântul Chiriac a trecut la Domnul în jurul anului 1660.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfinţii Părinţi de la sinodul 3 ecumenic, la care a participat şi Arhiepiscopul Timotei al Tomisului.
Desfăşurat la Efes în anul 431, sinodul a condamnat erezia nestorianismului, care susţinea că Maica Domnului l-a născut pe Iisus omul, motiv pentru care nu poate fi numită Născătoare de Dumnezeu.
Cei 200 de episcopi participanţi au stabilit că Hristos este o singură persoană, Dumnezeu adevărat şi Om adevărat, astfel că Sfânta Fecioară este cu adevărat Născătoare de Dumnezeu.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji duminică la Mangalia.
Ierarhul nostru va oficia de la ora 8.00 slujba de sfințire a apei, apoi va târnosi biserica cu hramurile Sf. Ilie și Sf. Arh. Mihail și Gavriil din localitate.
De la ora 10.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie.
Credincioșii vor putea trece prin Sf. Altar.
CFR suplimentează trenurile spre şi dinspre litoral.
Pasagerii care doresc să ajungă sau care se reîntorc de pe litoral au la dispoziţie, pe ruta Bucureşti Nord – Constanţa şi retur, 12 trenuri InterRegio, cu o capacitate medie de 700 de locuri/ tren.
Totodată, turiştilor care vin cu trenurile din toată ţara (via Bucureşti) li se asigură continuitatea călătoriei din staţia Constanţa către toate staţiunile de pe litoral.
Astfel, de la Constanţa la Mangalia şi retur, circulă zilnic 20 de trenuri Regio cu o capacitate medie de 300 de locuri/ tren.
În jud. Constanța, școlile stabilesc cum vor începe cursurile în noul an şcolar.
Unii dintre elevi vor fi prezenți în mod obligatoriu în sălile de clasă, zi de zi, odată cu redeschiderea școlilor, dacă în localitatea respectivă incidența cazurilor de Covid-19 nu atinge 1,5 la mia de locuitori în ultimele două săptămâni, situație în care se va recurge la învățământul online.
Este vorba despre elevii din ciclul primar și de cei din clasele a opta și a douăsprezecea.
Singura localitate în care se va învăța exclusive online este comuna Cuza Vodă, unde incidența cazurilor de Covid 19 este cea mai ridicată din județ.
De mâine, șoferii vor putea prezenta politiștilor, la un eventual control în trafic, polița de asigurare RCA și în format electronic.
Mai mult, dovada încheierii asigurării RCA o va constitui și informația rezultată din interogarea online a bazei de date care conține toate asigurările RCA valabile din țară.
Schimbările legislative vin după ce în spațiul public a apărut informația că Poliția nu pune bază pe polița RCA emisă online, ci solicită șoferilor actul în original, pe suport de hârtie, în caz contrar aceștia riscând amenzi de mii de lei.