Știri 14 septembrie 2020
Această sărbătoare ne aduce aminte de două momente importante din istoria lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos.
Primul moment a fost înălţarea solemnă a Sfintei Cruci înaintea credincioşilor din Ierusalim, în data de 14 septembrie a anului 335, de către patriarhul Macarie, după ce lemnul Crucii a fost descoperit de către mama Sfântului împărat Constantin cel Mare, împărăteasa Elena.
Al doilea moment este tot o înălţare solemnă a Sfintei Cruci înaintea credincioşilor din Ierusalim, în anul 630, de către patriarhul Zaharia al Ierusalimului.
Momentul a marcat recuperarea Sfintei Cruci de la perşi, în anul 629, de către împăratul bizantin Heraclius.
Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci a avut la început un caracter local, dar până în secolul 6 s-a generalizat în întreaga Biserică.
Ziua de astăzi este marcată ca zi de post în amintirea Patimilor, Răstignirii şi morţii de pe Cruce a Mântuitorului.
Cazurile de anxietate și atacuri de panică au crescut cu peste 30%, în primele luni de pandemie.
Psihologii spun că cei mai mulți oameni le-au cerut ajutorul acuzând frica de singurătate sau de pierderea locului de muncă. Problemele apar ca o depresie strict legată de o anumită situație, dar dacă cei afectați nu cer ajutorul unui medic specialist, pot ajunge la depresii majore, dificil de tratat, atrag atenția experții.
Clasele de elevi din România sunt cele mai aglomerate din UE.
Ţării noastre îi urmează Cehia şi Franţa, iar cel mai redus număr de copii îl întâlnim în Luxemburg , Grecia şi Polonia.
Problema claselor supraaglomerate s-a acutizat în ultimii ani în România şi pentru că părinţii caută şcolile bune, cu profesori care au rezultate şcolare peste medie.
Supraaglomerarea claselor de elevi, coroborată cu infrastructura şcolară deficitară, a afectat procesul de organizare a şcolilor în contextul pandemiei de COVID-19.
Sprijinul financiar acordat salariaților aflați în telemuncă a fost extins și pentru Starea de alertă.
Așa prevede o ordonanță de Urgență a Guvernului, adoptată de Senat.
Astfel, angajatorii vor primi câte 2.500 de lei, o singură dată, pentru fiecare salariat care muncește de acasă, cu scopul achiziționării de pachete de bunuri și servicii tehnologice necesare desfășurării activității.
Banii se acordă în ordinea depunerii solicitărilor, până la 31 decembrie, pentru cei care au lucrat cel puțin 15 zile lucrătoare în regim de telemuncă.
Documentul va ajunge în Camera Deputaților pentru votul decizional.
Ministrul de interne, Marcel Vela, a anunţat înfiinţarea Direcţiei pentru Siguranţa Şcolară în cadrul Poliţiei Române.
Aceasta va fi formată din 270 de poliţişti la nivel naţional şi va avea o subordonare centrală.
Potrivit lui Marcel Vela, această structură va coordona toate acţiunile de combatere a infracţionalităţii şi va dispune prezenţa poliţiştilor de ordine publică, rutieri, a jandarmilor şi a Poliţiei Locale pentru funcţionarea şcolilor în condiţii de siguranţă.
Peste o treime dintre gospodăriile din România, suportă cu dificultate cheltuielile curente ale vieții.
Potrivit Institutului Național de Statistică, doar pentru una din cinci gospodării, cheltuielile nu pun probleme deosebite, acestea fiind depășite destul de ușor.
Mai mult de jumătate dintre gospodării consideră că venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui să fie mai mare de 3000 de lei lunar.
În general, tendința este de creștere a ponderii celor care consideră că au nevoie de un venit tot mai mare pentru a face față plăților.
CT BUS anunță reluarea circulației traseelor pentru transportul elevilor, de astăzi.
Astfel, traseul E1 cuprinde ruta Gară – bd. Al. Lăpușneanu și Tomis Nord, și deservește școlile 29, 38, 7 și 24, precum și grădinița Amicii.
Traseul E2 se desfășoară pe ruta KM5 – str. Cumpenei – str. Soveja – Tomis Nord și cuprinde școlile 29, 38, 23, 40 și grădinițele Amicii și Delfinii Jucăuși.
De asemenea, E3 circulă pe traseul Palazu Mare – bd. Tomis -Tomis Nord și deservește școlile 14, 29, 38, 23, precum și grădinițele 39, Amicii și Delfinii Jucăuși.