Stiri 19 septembrie 2020
Maine, 20 septembrie, ierarhul nostru va face parte din soborul de arhierei care va oficia slujba de târnosire a Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Oradea.
Episcopia Ortodoxă Română a Oradei aniversează împlinirea a 100 de ani de la reînființarea Eparhiei.
Luni, 21 septembrie, de la ora 7.45, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Marți, 22 septembrie, de la ora 6.45, Arhiepiscopul Tomisului va târnosi biserica „Sfântul Cuvios Efrem cel Nou” din Agigea, situată lângă podul nou. După slujbă, credincioșii vor putea să se închine în Sfântul Altar.
Tot marți, de la ora 18.00, arhiereul nostru va oficia slujba de sfințire a apei (Aghiasma mică), urmată de Taina Sfântului Maslu la biserica „Înălțarea Domnului” din Lazu.
Parohia „Sfântul Vasile cel Mare”din Constanța organizeaza o colecta de rechizite „Daruri mici din suflet mare!”
Aceasta se va desfășura până pe 30 septembrie.
Copiii defavorizați din satele constănțene: Amzacea, Credința, Darabani, Dulcești, G-ral. Scărișoreanu, Plopeni, Potârnichea, Vâlcele, Vârtop și Viroaga vor fi ajutați să nu abandoneze școala.
Inițiatorul și coordonatorul proiectului este părintele consilier social Jean Ion, care îi îndeamnă pe enoriași să îi ajute pe copii să nu renunțe la școală și să le dăruiască cele necesare unei educații firești.
Direcțiile de Sănătate Publică au primit prima tranşă de vaccin antigripal.
În cadrul campaniei de vaccinare gratuită vor fi imunizate cu prioritate persoanele cu vârsta de peste 65 de ani cu boli cronice, copiii și bătrânii instituționalizați, personalul medical, precum și gravidele, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și a Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.
Campania Ministerului Sănătății se va derula prin cabinetele medicilor de familie și în unități sanitare cu paturi. Ministerul Sănătății recomandă persoanelor care nu intră în categoria cu risc ridicat de îmbolnăvire să achiziționeze vaccinul în vederea imunizării.
Ministrul de interne, Marcel Vela, a anunţat înfiinţarea Direcţiei pentru Siguranţa Şcolară în cadrul Poliţiei Române.
Aceasta va fi formată din 270 de poliţişti la nivel naţional şi va avea o subordonare centrală.
Potrivit lui Marcel Vela, această structură va coordona toate acţiunile de combatere a infracţionalităţii şi va dispune prezenţa poliţiştilor de ordine publică, rutieri, a jandarmilor şi a Poliţiei Locale pentru funcţionarea şcolilor în condiţii de siguranţă.
Maşinile vor putea fi înmatriculate mai uşor din 22 septembrie.
Românii vor avea la dispoziție încă 26 de sedii înființate și în alte orașe decât municipiile reședință de județ.
În aceste sedii secundare, in zilele de marti si joi, se vor desfăşura activităţi de preluare a documentelor necesare operaţiunilor de înmatriculare a vehiculelor şi de eliberare a plăcuţelor cu numere de înmatriculare.
Certificatele de stare civilă vor putea fi emise online.
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat că Ministerul lucrează la digitalizarea a 82 de milioane de acte de stare de civilă din ultimii 100 de ani, astfel încât acestea să poată fi emise online.
Termenul de finalizare este jumătatea anului 2022.
De asemenea, din această lună, taxele pentru pașapoarte, permise și certificate de înmatriculare vor putea fi plătite prin ghișeul.ro.
Bulevardul Tomis va deveni cu sens unic din 1 octombrie.
Astfel, tronsonul delimitat de strada Ion Rațiu și bulevardul Mamaia va deveni cu sens unic.
Circulația rutieră pe acest bulevard se va desfășura dupa cum urmeaza:
– două benzi cu sens unic către zona centrală
– două benzi dedicate circulației mijloacelor de transport în comun, taxiurilor și autospecialelor de intervenție, cu circulație în ambele sensuri, câte o bandă pentru fiecare sens
– piste pentru biciclete.
O nouă parcare cu peste 470 de locuri este amenajată pe strada Tulcei.
Amenajarea este completă cu zone dedicate pentru pietoni, zone speciale pentru persoanele cu dizabilități dar și amenajări urbanistice acolo unde permite locația.
În prezent, echipele de specialiști execută lucrări de amenajare a suprafețelor. Urmează refacerea stratului de fundare în vederea aplicării asfaltului. Concomitent vor fi amenajate trotuare, borduri, alei de acces și spații verzi.
Țara Piticilor din Parcul Tăbăcăriei îşi redeschide porţile incepand de astazi.
Totodata accesul în parcul de distracții va fi limitat, cu scopul de a menține un spațiu sigur pentru cei mici. Intrarea se va face prin Poarta nr. 2 (dinspre restaurantul „La Cetate”), iar ieșirea prin celelalte două porți ale complexului.
Accesul se va face în patru serii de câte maximum o sută de persoane, zilnic.
Vizitatorii sunt rugați să rămână în afara parcului de distracții dacă au intrat în contact cu o persoană diagnosticată sau suspectă de infectare cu noul Coronavirus, precum și dacă prezintă simptome ale vreunei boli infecțioase respiratorii.