Știri 13 octombrie 2020
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși astăzi, de la ora 17.00, slujba Vecerniei la biserica Sf. Cuv. Parascheva din Năvodari, urmată de o procesiune cu icoana și veșmântul Sfintei.
Mâine, de la ora 8.45, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Cuv. Parascheva” din Cumpăna, apoi va săvârși Taina Sfântului Botez pentru doi copii instituționalizați.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu a comentat decizia de interzicere a pelerinajului din acest an de la București, cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale.
El a reamintit că pelerinajul este o manifestare a libertății religioase și că pelerinii și Biserica Ortodoxă Română merită mai mult respect și încredere din partea autorităților.
Biserica Ortodoxă Română nu a fost consultată în luarea acestei decizii, așa cum nu a fost consultată nici în interzicerea pelerinajului de la Iași.
ANM a emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până la ora 21.00.
Astfel, temporar vor fi intensificări ale vântului, cu viteze în general între 55…65 km/h, iar local în Transilvania, Muntenia, Dobrogea și Moldova de peste 70…80 km/h.
În cea mai mare parte a țării temporar va ploua.
Ploile vor avea și caracter torențial, iar în regiunile sudice, estice și centrale vor fi însoțite de descărcări electrice și izolat de grindină.
Sistemul de termoficare din Constanţa ar urma să fie modernizat cu fonduri europene.
Este vorba despre un proiect european care prevede reabilitarea conductelor care fac legătura între CET şi punctele termice.
Între 1700 şi 2000 de constănţeni se debranşează anual de la RADET.
directorul RADET, Liviu Popa, spune că motivul îl poate constitui nesiguranța în ceea ce privește sistemul centralizat de termoficare.
Institutul Cantacuzino va produce un medicament împotriva COVID până la sfârșitul acestui an.
Directorul Institutului a anunțat că prețul va fi unul accesibil tuturor românilor și va fi eficient și în prevenirea gripei.
Medicamentul se numește Orostim și deocamdată se află în faza de testare.
Pensionarii militari care au săvârșit infracțiuni contra umanității nu vor mai beneficia de pensie de serviciu ori de invaliditate.
Deputații din Comisiile pentru apărare, ordine publică, și siguranță națională și pentru muncă au adoptat un raport comun la un proiect de lege în acest sens.
Proiectul a fost adoptat în Senat, în urmă cu un an, și se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaților din această săptămână, for decizional.
Până în prezent au fost condamnați la închisoare doi foști comandanți de închisori comuniste: Alexandru Vișinescu și Ioan Ficior, care ulterior, au încetat din viață.
Astăzi este Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor.
Aceasta a fost desemnată în anul 2009, printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU.
Potrivit ONU, o bună guvernare în cazul riscului dezastrelor poate fi măsurată în vieţile salvate, numărul redus de persoane afectate de dezastre şi reducerea pierderilor economice.
COVID-19 şi situaţia de urgenţă climatică arată că este nevoie de planuri şi de instituţii competente, care să acţioneze pe baza dovezilor ştiinţifice în folosul publicului.
Astfel, trebuie avute în vedere strategii care să abordeze nu doar pericolele unice, cum ar fi inundaţii şi furtuni, dar şi pe cele care răspund la riscul sistemic generat de bolile infecțioase, şocurile climatice şi afectarea mediului.
Peste 20.000 de români din străinătate s-au înscris pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare preconizate la 6 decembrie.
Cetățenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reședința peste hotare, care doresc să voteze la scrutinul legislativ, se pot înregistra până cel mai târziu pe 22 octombrie, pe platforma www.votstrainatate.ro.
Secretarul de stat în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Ovidiu Burdușa, a declarat că la aceste alegeri ar putea exista mult mai puține secții de vot în străinătate, din cauza pandemiei.
Călătorii europeni ar putea evita carantina conform intenţiei Uniunii de a introduce un regim cuprinzător de testare a COVID-19.
Comisia Europeană doreşte ca testarea să fie alternativa preferată carantinei în cazul călătorilor şi a însărcinat experţi în sănătate să dezvolte protocoale în acest sens.
Planurile europene ar urma să prevadă de asemenea “recunoaşterea reciprocă” a testelor de COVID-19 de către statele membre, ceea ce ar permite turiştilor să reducă sau să evite respectarea unei perioade de carantină prin prezentarea unui certificat medical indicând un rezultat negativ al testului pentru COVID-19.