Știri 3 noiembrie 2020
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat Hotărârea prin care propune portul obligatoriu al măştii de protecţie în localităţile din judeţele unde rata infectării cu noul coronavirus depăşeşte 1,5 la mia de locuitori.
Printre acestea se numără şi Constanţa, unde rata de infectări este de 3,5 la mia de locuitori.
Pe o perioadă de 14 zile se interzice organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, organizarea în aer liber a concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale.
Spitalul de campanie din Constanţa se află în proces de înlocuire a corturilor cu containere.
Cele 30 de corturi, destinate, inițial, carantinării, vor fi înlocuite, treptat, cu containere medicale, pentru a se putea oferi un confort mai ridicat pacienților.
Cortul în care funcționează spitalul propriu-zis rămâne neschimbat, a precizat comandantul Spitalului Militar Constanța, col. dr. Aurel Trană.
În containerele care înlocuiesc acum corturile vor mai fi aproape 120 de paturi.
România va primi săptămâna viitoare 43 de mii de teste antigen rapide, iar peste două săptămâni, încă un milion.
Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.
Acestea ar trebui să decongestioneze unităţile de primiri urgenţe, pentru că rezultatele sunt gata în 15 minute, dar ar trebui dublate şi testele PCR, spune ministrul Nelu Tătaru.
Bulgaria a fost introdusă pe lista ţărilor pentru care, la revenirea în România, se impune carantina la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat, ieri, lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, care a intrat astăzi în vigoare.
În zona galbenă pentru care se impune carantina, la revenirea în România, pentru 14 zile sunt ţări precum Marea Britanie, Elveția, Olanda, Italia, Franța sau Austria.
CT Bus anunță devierea liniei de autobuze 5B.
Astfel, de mâine și până vineri, în intervalul orar 07:30 – 15:30, autobuzele liniei 5b circulă deviat, pe ruta: str. Hatman Arbore – str. Comarnic și retur.
Devierea survine ca urmare a lucrărilor de asfaltare executate de S.C. Confort Urban S.R.L. pe str. Liliacului, str. Fântânele și str. Meșterul Manole.
De asemenea, CT BUS anunță că de astăzi se suspendă traseele școlare – E1, E2 și E3.
Măsura a fost luată ca urmare a suspendării cursurilor, în contextul trecerii în scenariul 3 a tuturor școlilor constănțene.
Tezele de final de semestru ar putea fi eliminate.
Ministerul Educației se consultă cu elevii, parinții și profesorii dacă mai pot fi date teze la sfârșit de semestru.
De asemenea, olimpiadele școlare se suspendă anul acesta, iar profesorii vor fi atent verificați dacă și cum susțin lecțiile online.
Din cauza epidemiei de COVID-19, aproximativ 1 milion de elevi participă la cursuri din fața calculatorului.
Bolile cardiovasculare continuă să ocupe locul întâi ca factori de risc de deces pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus.
Acestea sunt urmate de bolile renale cronice şi de cancer, potrivit unei analize a Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Aceasta are ca sursă de date fişele de supraveghere pentru 21.766 de cazuri confirmate completate de spitale şi DSP.
Aproape 200 de studenți de la medicină militară s-au oferit voluntari pentru a ajuta personalul medical care luptă cu SARS-CoV-2.
Cei din anii mari vor lucra în secțiile de boli infecțioase și la ATI COVID, în timp ce studenții din anii 2 și 3 vor merge la DSP-uri. După 8 luni de pandemie, cea mai mare problemă a autorităților o reprezintă lipsa personalului medical în spitalele care tratează pacienții cu COVID.
Lămâile tratate cu pesticide ne pot îmbolnăvi.
Experţii de la Protecția Consumatorului au găsit la vânzare lămâi având ca ţară de origine Turcia, iar unele loturi din această ţară erau tratate cu trei tipuri de pesticide, toate fiind substanțe cancerigene.
Până la 89% din cantitatea inițială de fungicid aplicată pe citrice rămâne la nivelul cojii, în timp ce diferenţa până la 100% ajunge în interiorul fructului.
Specialiștii recomandă consumarea lămâilor eco, netratate, chiar dacă sunt puțin mai scumpe.
Polonia este prima țară europeană ce dublează salariile personalului medical care îngrijește pacienți Covid.
Guvernul polonez a anunţat și o serie de măsuri care ar urma astfel să stopeze efectele pandemiei.
Printre acestea se numără construirea unor spitale temporare.
În prezent, spitalele din Polonia tratează peste 15.000 de pacienţi infectaţi cu coronavirus.