Știri 4 noiembrie 2020
Apoi, de la orele 18.00, va fi prezent la emisiunea ”Cuvântul ierarhului – Dialog duhovnicesc cu ascultătorii”, de la Radio Dobrogea.
De la ora 22.00, ierarhul nostru va oficia Acatistul Buneivestiri și al Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, la Catedrala Arhiepiscopală.
Sâmbătă, de la ora 6.45, Ierarhul Tomisului va târnosi biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Cobadin, apoi va săvârși Sf. Liturghie.
Tot sâmbătă, de la orele 17.00, va oficia slujba Vecerniei la biserica Sfinții Îngeri din Constanța, fosta capelă militară, iar de la ora 22.00, Acatistul Învierii Domnului și al Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, la Catedrala Arhiepiscopală.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la biserica Sf. Antonie cel Mare din Constanța, zona Galeriilor Soveja, de la ora 8.00, unde va întâmpina și moaștele Sf. Mare Mc. Mina, care vor fi aduse spre închinare permanentă la acest lăcaș de cult.
Două treimi dintre cadrele didactice spun că au nevoie de cursuri de perfecţionare pentru a preda online.
De asemenea, aproape jumătate dintre respondenţi afirmă că autorităţile locale nu au ajutat în niciun fel şcoala în această perioadă, potrivit unui sondaj realizat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.
Totodată, 33% dintre profesorii respondenţi au plătit din propriul buzunar peste 1.000 de lei pentru a putea preda online.
Sondajul a fost realizat în perioada 27 octombrie – 2 noiembrie, la care au răspuns peste 8.500 de cadre didactice.
Poliţia locală poate dispune ridicarea vehiculului care staţionează pe domeniul public, în afara spaţiilor destinate.
Prevederea este cuprinsă într-un proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor, care se referă la obligaţiile pe care le au instituţiile, persoanele fizice şi juridice în gospodărirea localităţilor urbane şi rurale.
Persoanele fizice şi juridice au obligaţia să asigure îngrijirea clădirilor şi terenurilor aflate în proprietatea sau în folosinţa lor, şi să păstreze ordinea şi curăţenia pe străzi, drumuri, în pieţe, parcuri şi grădini, în celelalte locuri publice, precum şi în mijloacele de transport în comun, prevede proiectul.
Camera Deputaţilor este for decizional.
Prima tranşă de vaccin anti-COVID ar putea ajunge în România în primul trimestru al anului viitor.
Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis.
El a mai spus că primii care vor beneficia de vaccinare vor fi cei din sistemul medical şi persoanele de risc, urmând ca vaccinarea întregii populaţii să înceapă cel mai devreme în primăvară.
Ieri, în Cumpăna a fost deschisă prima creșă din comună.
Administraţia locală anunţă că va suporta de la bugetul local 80% din costurile întreținerii copiilor.
Creşa „Rază de soare“ dispune de 100 de locuri, iar valoarea lucrărilor a fost de aproape 5 milioane de lei.
Fondurile provin de la bugetul de stat, bugetul local, dar şi din sponsorizări.
Creșele din municipiul Constanța, aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială, sunt deschise în continuare, cel puțin deocamdată, cu toate că unitățile de învățământ preșcolar și școlar au trecut în scenariul 3 de funcționare – exclusiv online.
Un produs de tip Polidin şi un vaccin antigripal sunt în dezvoltare la Institutul „Cantacuzino”.
Directorul instituţiei, colonel doctor Florin Oancea, a precizat că, în funcţie de testări, este posibil ca vaccinul să fie disponibil pe piaţă anul viitor.
Produsul Polidin va fi readus pe piaţă ca supliment alimentar, a mai precizat el.
Polidinul era o soluţie injectabilă de provenienţă românească şi avea rol în prevenirea răcelilor, a virozelor și a bolilor respiratorii specifice sezonului rece.
Producţia de Polidin a început în anul 1966 şi s-a sistat din 2012.
Camera Deputaţilor a adoptat în calitate de for decizional mai multe modificări la legea adopţiilor.
Printre acestea, se numără extinderea de la doi la cinci ani a termenului de valabilitate a atestatului de adoptator şi eliminarea obligativităţii de a consulta rudele de până la gradul patru pentru stabilirea adopţiei.
Deputatul Iulian Bulai spune însă că ar trebui create condiţii de integrare într-o familie şi pentru copiii greu adoptabili.
Camera Deputaţilor a adoptat legea prin care ziua de 4 iunie este declarată Ziua Tratatului de la Trianon, în forma aprobată iniţial de parlament în luna iunie.
Potrivit Rador, preşedintele Klaus Iohannis ceruse reexaminarea legii, dar aceasta a fost respinsă.
Inițiatorul legii, Titus Corlățean, a declarat că aceasta are o simbolistică esențială pentru identitatea românească și pentru statul român.
Semnat pe 4 iunie 1920 în Franța, în Palatul Marele Trianon de la Versailles, tratatul a consfințit includerea Transilvaniei și a părții răsăritene a Banatului în cadrul României.
Un raport al Băncii Mondiale arată că românii care trăiesc la sat și se întrețin muncind cu ziua sunt invizibili pentru autorități.
Ei sunt angajații care nu au fost prinși în nicio formă de ajutor. Analiza mai arată că pandemia a prins țara noastră cu un risc de sărăcie de trei ori mai mare decât media europeană.
Raportul mai arată că doar 14% dintre românii din mediul rural au primit sprijin legat de Covid-19.
Potrivit Ministerului Muncii, doar zilierii și lucrătorii sezonieri angajați cu acte primesc ajutor până în decembrie, dar nu mai mult de 3 luni.