Știri 12 noiembrie 2020
Sfântul Atanasie Todoran a fost militar în armata habsburgică, în timpul lui Leopold I, în secolele 17, 18.
A părăsit armata austriacă şi s-a refugiat în Munţii Ţibleşului, apoi în Maramureş şi în Moldova, unde a rămas o perioadă mai îndelungată.
A revenit în ţinuturile de obârşie din Ţara Năsăudului, în perioada în care Imperiul habsburgic urmărea atragerea românilor la catolicism, prin unirea cu Biserica Romei.
În acest context se desfăşoară mişcarea de la Salva din 1763, condusă de Atanasie Todoran.
Pentru că a îndemnat două batalioane grănicereşti să nu renunţe la ortodoxie, Sfântul Atanasie Todoran a fost condamnat la moarte prin frângerea cu roata.
Alături de el au fost executaţi, la 12 noiembrie 1763, şi ceilalţi sfinţi pomeniţi astăzi, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astăzi, de la orele 18.00, la emisiunea “Cuvântul ierarhului – Dialog duhovnicesc cu ascultătorii” de la Radio Dobrogea.
Apoi, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sf Mare Mc. Mina la Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Mâine, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, de la ora 8.00, prima Sf. Liturghie de hram la Mănăstirea Sf. Ioan Gură de Aur din satul Casian, din jud. Constanța.
Credincioșii se vor putea închina la Icoana Maicii Domnului Kazanskaya.
Sâmbătă, de la ora 8.00, ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Sfântul Apostol Filip din localitatea Adamclisi, cu prilejul hramului, iar duminică, de la aceeași ora, va oficia Sfânta Liturghie la biserica Sf. Nectarie din Constanța, zona Medeea.
Astăzi este Ziua mondială de luptă contra pneumoniei.
La nivel global, de la începutul anului, aproape 6 milioane de copii au murit înainte să împlinească vârsta de 5 ani.
Pneumonia a fost responsabilă de 16% din decese.
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în România, mor anual, 900 de copii din cauza pneumoniei.
Vârstnicii de peste 75 de ani, cu pensie socială, vor primi vouchere de masă caldă.
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că voucherele vor fi distribuite de la Prefectură către primării.
Bătrânii cu venituri mici ar urma să primească, lunar, vouchere de masă caldă în valoare de 180 de lei.
În primă fază vor beneficia de 720 de lei, întrucât tichetele sunt alocate retroactiv, pe patru luni.
Programul este finanțat din Fonduri Europene și vizează aproximativ 300.000 de beneficiari.
Consumul regulat de ardei iute reduce riscul de deces prematur şi prelungeşte speranţa de viaţă.
Un studiu amplu a constatat că persoanele care consumă în mod regulat ardei iute sunt cu 26% mai puţin predispuse la deces cauzat de boli cardiovasculare, cu 23% – de cancer şi 25% – de moarte din alte cauze, comparativ cu cei care mănâncă ardei iute rar sau deloc.
Rezultatele cercetărilor pot fi atribuite faptului că ardeiul iute are efecte antiinflamatoare, antioxidante şi anticancerigene şi, de asemenea, reglează nivelul glicemiei.
Elevii din Republica Moldova, care studiază în România, vor circula duminică gratuit cu trenul în oraşele cu secţii de votare.
În Republica Moldova vor avea loc alegerile prezidenţiale în data de 15 noiembrie şi foarte mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova îşi efectuează studiile liceale, respectiv universitare, în localităţile de pe teritoriul României.
În acest context, în țara noastră, vor fi deschise 13 secţii de votare pentru cetăţenii moldoveni cu drept de vot, respectiv în mai multe oraşe, printre care Constanța, Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Braşov, Cluj Napoca, Suceava, Sibiu şi Oradea.
De luni începe distribuţia a peste 100.000 de tablete pentru elevi.
Ministrul Educației, Monica Anisie, a menţionat că au fost efectuate activităţi de inspecţie şcolară privind desfăşurarea cursurilor online.
Ea le-a solicitat inspectorilor şcolari generali să mai facă un inventar al necesarului de tablete.