Știri 1 decembrie 2020
Potrivit Constituţiei la articolul 12, ziua de 1 decembrie este declarată Ziua Naţională a României.
Această sărbătoare legală a fost instituită în amintirea şi cinstirea zilei de 1 decembrie 1918 când Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegaţi, a adoptat o Rezoluţie care proclamă unirea tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească cu România.
Rezoluţia mai proclamă şi libertatea minorităţilor, libertatea şi egalitatea confesiunilor religioase, întemeierea unui regim democratic precum şi libertatea presei, a opiniilor, a asocierilor şi a întrunirilor.
Mai târziu, Legea Unirii a fost ratificată de către regele Ferdinand I prin Decretul-Lege din 11 decembrie 1918 şi apoi votată în unanimitate de Adunarea Deputaţilor din 29 decembrie 1919.
Astfel, Ziua naţională marchează bilanţul luptei românilor pentru întregire statală şi totodată Marea Unire de la Alba Iulia, care, potrivit istoricilor, nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid, ci este fapta istorică a întregii naţiuni române.
Potrivit tradiţiei bisericeşti, de Ziua Naţională a României, în toate catedralele eparhiale, bisericile parohiale, și în mânăstiri se oficiază slujba de Te Deum şi se pomenesc eroii neamului românesc care au înfăptuit unitatea naţională a românilor.
Arhiepiscopia Tomisului organizează cea de a doua ediție a campaniei umanitare ”De Crăciun, fii bun!”.
Aceasta se desfășoară până pe 10 decembrie și are ca scop sprijinirea familiilor sărace din mediul rural din județul Constanța.
Astfel, va fi organizată o colectă de alimente neperisabile, articole de igienă și jucării în parohiile urbane din Constanța, Mangalia, Medgidia, Năvodari, Hârșova, Ovidiu, Eforie, Negru-Vodă, Techirghiol și Cernavodă.
Mai multe informații pot fi obținute de la preoții parohiilor urbane din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.
Autobuzele circulă și astăzi în program de weekend.
Astfel, acestea se află pe traseu în intervalul orar 05:45 – 23:00.
De asemenea, tonetele pentru vânzarea de bilete și abonamente sunt deschise în intervalul orar 07:00 – 13:00, cu excepția tonetei amplasată în stația 40-43 de la Gara CFR, care are program de lucru în intervalul orar 06:00 – 21:00.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă cel puțin 150 de minute de sport pe săptămână.
Forul ONU atrage atenția că sedentarismul prelungit are efecte nedorite, iar lipsa de mișcare fizică ne slăbește organismul și ne lasă mai fragili în fața coronavirusului.
Cele 150 de minute recomandate sunt pragul minim, dar ideal ar fi să facem sport 300 de minute pe săptămână.
Școala online a dus la un nou fenomen în rândul elevilor: agresiunea digitală sau cyberbullyingul.
Mesajele răutăcioase și criticile sunt mai ușor de transmis în mediul virtual decât față în față.
Psihologii vorbesc despre adevărate rețele de minori care își jignesc și umilesc colegii pe internet, uneori chiar în timpul cursurilor.
Dacă părinții ori profesorii nu descoperă la timp, copiii agresați pot intra în depresie și au nevoie de terapie.
De aceea, psihologii spun că părinţii trebuie să ştie în primul rând ce fac copiii lor în mediul online, să verifice conturile şi istoricul navigărilor şi să discute în permanență cu ei.
Vaccinul anti-Covid nu va fi distribuit pe internet.
Astfel, oamenii trebuie să se ferească de anunțurile de vânzare a acestui produs.
Vaccinul va fi distribuit de către autoritățile naționale prin mecanismul declanșat la nivelul Comisiei Europene și va fi administrat gratuit.
Strategia de vaccinare anti-COVID-19 din România va fi discutată săptămâna viitoare într-o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Senatul mexican a adoptat un proiect legislativ privind legalizarea canabisului.
Astfel, va fi posibilă crearea uneia dintre cele mai mari piețe din întreaga lume a marijuanei legale, dacă acest proiect legislativ va trece de a doua dezbatere în Camera Inferioară a Congresului.
Dacă va fi adoptată, noua lege ar putea permite utilizarea canabisului în scop recreațional, științific, medical sau industrial, ceea ce ar însemna o schimbare importantă în Mexic, unde violențele comise în ultimii ani de cartelurile drogurilor au provocat peste 100.000 de victime.