Știri 18 decembrie 2020
S-a născut pe moşia mănăstirii Sfântului Nicolae din Rădăuţi, pe la începutul secolului al XV-lea, cu numele de Dumitru.
A îndrăgit din copilărie viaţa bisericească şi ostenelile ascetice, iar după o perioadă de ucenicie, a îmbrăcat haina monahală, şi a primit numele de David.
A fost hirotonit preot şi a devenit duhovnic iscusit, dar pentru că nu mai avea linişte din cauza celor ce îi cereau neîncetat ajutorul, s-a retras în mănăstirea Sfântul Lavrentie de lângă satul Vicovu de Sus.
Apoi a devenit pustnic şi a primit numele de schimnicie de Daniil.
În anul 1451, Sfântul Daniil a devenit duhovnicul lui Ştefan cel Mare, pe care l-a încurajat să lupte pentru apărarea creştinătăţii, dar l-a îndrumat şi spre ctitorirea de lăcaşuri de cult.
A fost înzestrat cu mari haruri şi socotit sfânt încă din timpul vieţii.
S-a mutat la Domnul în anul 1496, iar în anul 1992 a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Română.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, de la ora 8.00, Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
Seara, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului, la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie tot la Catedrala arhiepiscopală din Constanța, de la ora 8.30.
Astăzi este Ziua Minorităţilor Naţionale.
18 decembrie a fost declarată Ziua Minorităţilor Naţionale din România, prin Hotărâre de Guvern, în anul 1992.
Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor ce aparţin minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase ca document internaţional ce oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general.
În fiecare an, cu prilejul acestei zile, Departamentul pentru Relații Interetnice organizează o serie de manifestări culturale, care prezintă tradițiile specifice fiecărei minorități.
Podul rutier de la Cernavodă va intra în reparaţii.
Conducătorii auto care vor utiliza autostrada Soarelui, cu trecere peste podul de la Cernavodă, vor avea parte de unele inconveniente, legate de condițiile de trafic.
Potrivit directorului CNAIR, traficul rutier nu va fi închis total pe Autostrada A2 pentru realizarea acestor intervenţii.
Se va circula cu restricţii de viteză şi cu deviere de pe o bandă pe alta.
Un număr de telefon dedicat rudelor pacienţilor diagnosticaţi cu Covid-19 şi internaţi în Spitalul Judeţean Constanța este disponibil din această săptămână.
Linia 0736.603.824 este dedicată exclusiv aparținătorilor desemnați ai pacienților diagnosticați cu COVID-19 iar preluarea apelurilor se face zilnic în intervalul orar 10.00-13.00.
Solicitările vor fi centralizate și, ulterior, apartinătorii vor fi contactați de către personalul abilitat și vor primi informații.
Rudele vor putea primi informaţii cu privire la evoluţia stării de sănătate, posibile transferuri în alte secţii sau momentul externării.
Carantina a fost prelungită în municipiul Constanța.
Hotărârea a fost votată aseară, în sistem electronic, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, şi a fost avizată de şeful DSU, Raed Arafat.
Măsura va fi valabilă pentru 14 zile şi va intra în vigoare din această seară, de la ora 20.00.
În prezent, în municipiu, incidenţa este de 8,67 cazuri la mia de locuitori.
Românii au devenit mai stresați în pandemie.
Un studiu arată că nivelul de stres s-a dublat în timpul pandemiei de coronavirus pentru unul din patru angajaţi români, iar 30% dintre ei au ajuns deja la epuizare.
În fruntea listei se află medicii.
Pandemia a umplut cabinetele psihiatrilor şi ale psihologilor, pentru că a accentuat temerile.
Oamenilor le este frică de boală, dar şi că ar putea rămâne fără loc de muncă.
Potrivit specialiștilor, mulţi oameni sunt stresaţi şi pentru că lucrează de acasă, unde muncesc mai mult şi nu mai fac diferenţa între timpul liber şi programul de lucru.