Știri 6 ianuarie 2021
Numită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea ne aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a venit la râul Iordan şi a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul.
În acel moment s-a auzit din cer glasul lui Dumnezeu-Tatăl, care a mărturisit despre Hristos că este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu, iar Duhul Sfânt s-a pogorât peste el în chipul unui porumbel.
Totodată şi Sfântul Ioan Botezătorul a mărturisit despre Iisus că este Mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatele lumii.
Astfel, din acel moment, Iisus se arată lumii ca fiind Mesia, Mântuitorul, cel profeţit şi aşteptat de către poporul Israel.
Primele menţiuni despre această sărbătoare apar înainte de secolul 3, iar atestarea documentară s-a făcut de către Clement Alexandrinul, în lucrarea Stromata întâi, dar şi în Constituţiile Apostolice, unde Boboteaza este menţionată alături de Naşterea şi Învierea Domnului.
Marii cuvântători ai secolelor 4-5 ne-au lăsat predici celebre la Bobotează, iar pe la anul 400 sărbătoarea era ţinută cu mare fast, în această zi fiind interzise reprezentaţiile artistice.
Mai târziu, Biserica obişnuia ca botezul catehumenilor să se facă în ziua de Bobotează, fapt ce a atribuit sărbătorii şi denumirea de luminare sau sărbătoarea luminilor.
Rânduiala bisericească prevede ca astăzi preoţii să meargă pe malul unei ape şi să oficieze slujba sfinţirii mari a apei, iar credincioşii pot folosi agheasma mare până la Odovania Praznicului de pe 14 ianuarie.
Totodată, pentru a sublinia prezenţa Sfintei Treimi în apa Iordanului, preoţii aruncă după slujbă trei cruci în apă.
Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi, slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Techirghiol, de la ora 17.00.
Mâine, Ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie la biserica Sf. Ioan Botezătorul din Constanța, zona Cora Brătianu, de la ora 8.30.
Practicile împotriva romilor se pedepsesc cu închisoare între 3 și 10 ani.
Legea a fost promovată de președintele Klaus Iohannis.
Atitudinea anti-romă cuprinde manifestările de ură, verbale sau fizice îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva liderilor comunităţii, lăcăşurilor de cult, tradiţiilor şi limbii.
Între un an și 5 ani de închisoare riscă cei care distribuie știri, informații ori materiale antițigăniste.
Promovarea în public a unor idei sau doctrine bazate pe ura la adresa romilor va fi sancționată cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.
Pensiile din luna ianuarie vor fi plătite la timp.
Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Luni au fost întocmite ordinele de plată către Poșta Română și au fost virate sumele pentru pensiile ce urmează a fi plătite la domiciliu.
Conform procedurilor, pentru pensionarii care au optat să își primească drepturile bănești acasă, plata se face între datele de 1 și 15 ale fiecărei luni.
Bugetarii vor primi vouchere de vacanță și în acest an.
Acestea vor fi în cuantum de 1.450 de lei, măsura fiind cuprinsă în ordonanţa privind măsuri fiscale iniţiată de Ministerul Finanţelor, a anunțat premierul Florin Cîţu.
El a mai spus că punctul de amendă rămâne la valoarea de 145 de lei şi nu se modifică.
Ratele la credite pot fi amânate maxim 9 luni.
Guvernul a prelungit, la sfârșitul anului trecut, măsura potrivit căreia plata ratelor la bancă poate fi amânată pentru o perioadă de maxim 9 luni.
Solicitările pentru suspendarea plăţii ratelor, dobânzilor şi comisioanelor pot fi transmise băncilor până la 15 martie, urmând ca decizia să fie emisă până cel târziu la 31 martie, după analizarea cererii, a informat Ministerul Finanţelor.
Oamenii de ştiinţă turci au creat un test care permite diagnosticarea COVID-19 în zece secunde.
Principalul atu al noii metode de testare a pacienților este, potrivit experților, acuratețea rezultatelor obținute în proporţie 99%.
În plus, testul, numit Diagnovir, nu necesită recoltarea unei probe cu tampon nazal.