Știri 11 ianuarie 2021
A trăit în perioada secolelor V-VI şi s-a născut în satul Mogarion din ţinutul Capadociei, în estul Turciei de astăzi.
De tânăr a intrat în monahism la o mânăstire din Ierusalim, iar după un timp s-a retras într-o peşteră din apropierea Betleemului şi s-a hrănit numai cu legume şi ierburi sălbatice.
Datorită vieţii duhovniceşti îmbunătăţite, în jurul său s-au adunat în scurt timp mulţi ucenici pentru a fi povăţuiţi în viaţa ascetică.
De aceea, a construit lângă peşteră, o mănăstire unde a pus bazele vieţii monahale de obşte, fapt ce i-a atras supranumele de „începător al vieţii de obşte”.
Sfântul Cuvios Teodosie s-a mutat la Domnul în jurul anului 529, la vârsta de 105 ani.
Asociația „Samarineanul milostiv” a Arhiepiscopiei Tomisului derulează proiecte sociale destinate persoanelor vulnerabile, familiilor afectate de sărăcie și tinerilor care nu-și pot continua studiile.
Activitatea a debutat la începutul anului 2014, când s-a înființat Cantina socială „Sf. Petru și Pavel”.
Anul trecut, 20 de tineri din mediul rural au beneficiat zilnic de trei mese pe zi și au fost sprijiniţi pentru finalizarea cursurilor liceale sau universitare şi pentru integrarea pe piaţa muncii.
Alţi 25 de beneficiari, cazuri sociale, au primit cel puțin o masă caldă pe zi și alimente.
De asemenea, alte 50 persoane vârstnice au primit hrană caldă, zilnic, la domiciliu.
În contextul pandemiei COVID, voluntarii au pregătit și distribuit hrană caldă, alimente și produse de igienă celor aflați în nevoie, dar au oferit și consiliere socială și psihologică, prin telefon.
Valoarea proiectelor sociale desfășurate de Asociația „Samarineanul milostiv” anul trecut, se ridică la suma de 133.000 lei.
ANM a emis o informare meteorologică de precipitații, mai ales sub formă de ninsoare, în general moderate cantitativ și polei.
Aceasta este valabilă până miercuri, la ora 10.00.
Astfel, vor fi perioade în care se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a țării, iar în jumătatea de sud se vor acumula cantități, local de peste 15…30 l/mp.
Temporar va ninge și se va depune strat de zăpadă, local consistent, iar în Dobrogea, sudul Câmpiei Române și Bărăgan vor fi și intervale cu lapoviță și ploaie și se va forma polei.
O nouă linie de transport în comun este funcţională de astăzi în municipiul Constanța.
Linia 14 de transport în comun va face legătura între Zona Industrială, Satul de Vacanţă şi Complexul Comercial Vivo. Anunţul a fost făcut de directorul companiei CT Bus, Bogdan Niţă.
Potrivit acestuia, prețul unei călătorii este același ca pentru oricare altă rută CT BUS, respectiv 1.5 lei, iar biletul poate fi achiziționat de la chioșcurile CT BUS sau prin SMS la 7475. Abonamentele pentru toate liniile sunt valabile și pe noul traseu.
RAJA Constanța a majorat, de la 1 ianuarie, prețul apei potabile.
Acesta a crescut cu aproape 50 de bani pe metru cub, de la 4,50 la 4,96 de lei fără TVA.
Pentru serviciile de canalizare, tariful a rămas neschimbat, de 4,36 de lei pe metru cub.
Facturile ridicate la apă și canalizare, care situează județul Constanța pe primul loc pe țară, au stârnit nemulțumirea clienților RAJA.
Reprezentanții Regiei invocă situația specială din Dobrogea, cu zone aride, care impun colectarea apei de la mare adâncime, fapt care atrage costuri ridicate de producție.
Elevii reiau de astăzi, cursurile în sistem online.
Mai sunt trei săptămâni din primul semestru, perioadă în care trebuie finalizată programa și trebuie încheiate mediile, apoi urmează o săptămână de vacanță intersemestrială, iar semestrul al doilea, care începe din 8 februarie, ar putea aduce și revenirea tuturor celor trei milioane de elevi în băncile de la școală.
Este unul dintre scenariile analizate de autorități care depinde însă de evoluția epidemiei COVID-19.
O altă variantă este ca în clase să revină doar preșcolarii și copiii din învățământul primar, iar în al treilea scenariu, lor li se adaugă elevii din clasele a VIII-a și a XII-a.
Românii care merg în Germania trebuie să aibă test COVID negativ.
Potrivit Ministerului român de Externe, testul trebuie să fi fost efectuat cu maxim 48 de ore anterior sosirii pe teritoriul german, iar certificatul care atestă rezultatul negativ trebuie să fie redactat în limbile germană sau engleză.
De asemenea, persoanele care intră în Germania sunt obligate să se autoizoleze pentru o perioadă de 10 zile.