Știri 18 februarie 2021
Apoi, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Mâine, de la ora 8.00 și la ora 23.00, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Dorna Arini, județul Suceava.
Duminică, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la parohia „Sf. Ierarh Nectarie” din Constanța (zona Medeea), care își cinstește cel de-al doilea ocrotitor, pe Sfântul Teodor Tiron.
Ieri a avut loc evenimentul de final al Proiectului național “Alege Școala” la Medgidia.
Acesta a avut loc la Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel din localitate, unde a fost prezent și Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Beneficiari ai proiectului au fost 344 de copii defavorizați de la Școala Gimnazială Spiru Haret Medgidia și 69 adulți, fără școală, încadrați în programul „A doua șansă”.
De-a lungul proiectului, copiii au primit ghiozdane pline cu rechizite, trening-uri și tablete pentru școala online, iar adulții, o contribuție financiară lunară.
Proiectul educațional ”Alege Școala” a fost implementat pe 20 aprilie 2018 de către Patriarhia Română și Fundația World Vision și are ca scop prevenirea abandonului școlar.
Arhiepiscopia Tomisului și ASCOR Constanța organizează două seri filocalice.
Prima se intitulează ”Cum propovăduiește creștinul practicant cuvântul adevărului. Rolul Internetului în propovăduirea Evangheliei.” și va fi susținută de teologul Cornelius Florin Stoica, fondatorul canalului Lumina Cuvântului.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, de la orele 17.00, și va fi transmis live pe paginile de Facebook ale Arhiepiscopiei Tomisului, Radio Dobrogea, ASCOR Constanța și Lumina Cuvântului.
A doua seară are ca temă ”Cum să înțelegem și cum să trăim Sfânta Taină a Cununiei. Familia ortodoxă, biserică vie în care se lucrează mântuirea” și va fi susținută de pr. Adrian Pătrașcu, parohul bisericii Sf. Nicolae din Năvodari.
Evenimentul se va desfășura duminică, de la orele 17 și va fi transmis live pe paginile de Facebook ale organizatorilor.
Parlamentul a adoptat eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor.
S-au înregistrat 357 de voturi pentru, iar un număr de 30 de parlamentari nu au votat.
Parlamentarii au adoptat, cu amendamente, proiectul iniţiat de PSD şi au respins proiectele USR PLUS şi PNL pe aceeaşi temă.
Legea poate fi atacabilă la CCR după ce a fost introdusă o prevedere care taie și pensiile aflate în vigoare.
Lucrările de reparaţii pe Autostrada Soarelui au reînceput de astăzi.
Acestea se desfășoară pe sectorul Fundulea – Bucureşti, iar traficul va fi deviat şi se va institui restricţie de viteză de 60 km/h, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
De asemenea, se va închide nodul rutier ce face accesul la şi de la localităţile Cernica şi Bălăceanca şi se va restricţiona circulaţia pe breteaua de ieşire din A2 în DN Centura Bucureşti, pe sensul Constanţa – Bucureşti.
Marea Britanie va deveni prima ţară din lume care va permite voluntarilor să fie expuşi deliberat la coronavirus, pentru a sprijini avansarea cercetărilor medicale pe tema pandemiei.
În cadrul studiului, care va începe în următoarele săptămâni, aproximativ 90 de voluntari sănătoşi, cu vârsta între 18 şi 30 de ani, vor fi expuşi la coronavirus într-un mediu controlat, în timp ce medicii vor monitoriza starea lor de sănătate.
Unul dintre obiectivele principale ale studiului va fi de a analiza stadiile timpurii ale infecţiei la oameni, înainte de apariţia simptomelor.
Astfel, medicii vor înţelege mai bine cum se manifestă COVID-19 – boala cauzată de coronavirus – ceea ce va ajuta la dezvoltarea unor noi vaccinuri şi tratamente.
Structura noului an școlar a fost publicată în Monitorul Oficial.
Astfel, anul școlar 2021-2022 va începe pe 13 septembrie și se va încheia pe 10 iunie.
Primul semestru va avea doar 14 săptămâni și se va încheia înainte de Crăciun.
Cel de-al doilea, care începe pe 10 ianuarie, va avea 6 săptămâni în plus.
De asemenea, elevii vor avea și mai puține vacanțe: a fost eliminată săptămâna liberă din luna februarie care împărțea cele două semestre în mod egal.
Vaccinarea personalului din învăţământ va începe la 1 martie.
Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că imunizarea personalului din învăţământ va fi realizată cu ajutorul echipelor mobile, însă o decizie finală în acest sens va fi luată la sfârşitul acestei săptămâni.
Până în prezent s-au vaccinat în jur de 30.000 de cadre didactice şi personal auxiliar, iar peste 120.000 sunt programate.
Un sfert din şcolile din România sunt încălzite cu lemne.
Conform unui studiu realizat de Ministerul Educației și Banca Mondială, o școală din patru este încălzită cu sobe cu lemne.
Statistic, 82% din clădirile școlilor au fost construite înainte de 1970, iar 16% până în decembrie 1989.
Din cauza vechimii și a improvizațiilor, unele școli au fost la un pas de a fi distruse.
Un exemplu este școala de la Poienești, în jud.Vaslui, unde camera centralei termice a luat foc, iar 126 de elevi au fost evacuați de urgență și nevoiți să învețe de acasă.