Știri 26 februarie 2021
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi, de la ora 16.30, Taina Sf. Maslu la biserica Sf. Gherman din cartierul KM 4-5.
Mâine, de la ora 8.00, Ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie la Mănăstirea Sf. Gherman din apropierea localității Băneasa.
Apoi, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului, la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la Mănăstirea Sf. Ioan Casian din localitatea Târgușor, de la ora 8.15.
O părticică din moaștele Sfântului Ap. Petru va sosi la Constanța.
Aceasta va fi adusă din Sf. Munte Athos la biserica Sf. Haralambie din Constanța, zona Boema, astăzi, la orele 17.00.
Apoi se va oficia Acatistul Sf. Ap. Petru și Pavel, urmat de Taina Sf. Maslu.
Moaștele vor rămâne spre închinare la biserica Sf. Haralambie până marți, 2 martie, când vor fi duse la Mănăstirea cu hramurile Sf. Ioan Gură de Aur și Sf. Ioan Casian și Sf. Gherman, din comuna Grădina, jud. Constanța.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia la acest lăcaș de cult Sf. Liturghie, cu prilejul hramului, marți, de la ora 8.00.
Credincioșii care vor să ajungă la mănăstire, vor avea la dispoziție microbuze ce vor pleca de la biserica Sf. Haralambie.
Episcopia Ortodoxă Română a Canadei organizează un colocviu dedicat Sfântului Ioan Casian.
Acesta se intitulează ”Sf. Ioan Casian – îndrumător duhovnicesc, chip al smereniei monahale și model al dialogului creștin dintre culturi.”
Invitați vor fi IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Protosinghel Iustin Petre, starețul Mănăstirii Sf. Ioan Casian din jud. Constanța și părintele George Bâzgan, vicar administrativ al Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei.
Evenimentul se va desfășura online duminică, de la orele 16.00 și va fi transmis live prin aplicația Zoom și pe pagina de Facebook a episcopiei.
Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor să doneze, dar nu o pot face în cursul săptămânii, pot veni mâine la sediul CRTS din strada Nicolae Iorga, între orele 8.30 – 13.00.
În paralel, se va desfăşura și o acţiune de informare și recrutare de donatori de celule stem.
Arhiepiscopia Tomisului și ASCOR Constanța organizează o seară filocalică.
Tema o constituie ”Despre Sfânta Împărtășanie în scrierile Sf. Ioan Casian” și va fi susținută de Protosinghel Iustin Petre, starețul Mănăstirii Sf. Ioan Casian.
Evenimentul se va desfășura online, duminică, de la orele 18.00 și va fi transmis live pe paginile de Facebook ale Arhiepiscopiei Tomisului, Radio Dobrogea, ASCOR Constanța și Lumina Cuvântului.
Constănțenii sunt invitați la conferința cu tema ”Tulburări ale modernității: tehnologie, masculinitate și feminitate”.
Aceasta va fi susținută de actorul și publicistul Silviu Man și de prof. univ. Radu Baltașiu.
Evenimentul va avea loc mâine, de la ora 17.00, la Curtea Brâncovenească și va fi transmis și live pe pagina de Facebook a Curții Brâncovenești și pe Youtube, pe canalul Fundația Sfinții Martiri Brâncoveni.
Intrarea este gratuită, însă locurile sunt limitate, în contextul pandemiei.
Confirmările se fac la numărul de telefon 0241.511.055.
Noi hotărâri au fost aprobate zilele acestea în cadrul ședinței Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Astfel, anul 2022 a fost declarat ”Anul Omagial al Rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinţilor isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț”.
De asemenea, a fost aprobată începerea demersurilor de canonizare a unor mărturisitori şi mari duhovnici misionari români din timpul comunismului, în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române şi a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române.
În ceea ce privește Taina Botezului, s-a stabilit ca înainte de săvârșirea acesteia, preotul să se întâlnească cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat.
În cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie.
Totodată, au fost aprobate textele liturgice pentru cinstirea Sfântului Sfinţit Mucenic Zenovie, episcopul Ciliciei, și a surorii sale Zenovia, iar în textul Calendarului creștin-ortodox pentru anul 2022, la rubrica Zile şi date importante, vor fi incluse „Ziua drapelului național” şi „Ziua imnului național al României”.
Programa pentru examenele naționale a fost simplificată.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că programa a fost adaptată specificului acestui an școlar, influențat de pandemie.
Ministrul a precizat că elevii și părinții au insistat pentru păstrarea datelor planificate pentru examenele naționale – Evaluarea Națională și Bacalaureat.