Știri 10 martie 2021
Mâine, de la ora 7.30, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Crucea județul Constanța, apoi va prezida sinaxa stareților din eparhie.
De la ora 18.00, va fi prezent la emisiunea de dialog duhovnicesc cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”, de la Radio Dobrogea.
Seara, de la ora 22.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Arhiepiscopia Tomisului și Facultatea de Teologie a Universității Ovidius organizează conferința online cu tema “Străzile copilăriei”.
Evenimentul are loc cu binecuvântarea IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și are ca scop îmbunătățirea calității vieții copiilor străzii.
Moderatorul conferinței este Asist. Univ. Dr. Gianina Chirugu și vor lua cuvântul Protosinghel Maxim Vlad, părintele prof. Univ. Dr. Doru Damean, Conf. Dr. Corina Stoica Marcu și alții.
Evenimentul se va desfășura astăzi, de la orele 18.00 și va fi transmis live pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.
Orele remediale vor fi ținute față în față.
Potrivit Ministrului Educaţiei, peste 225.000 de elevi au fost înscrişi pentru participarea la orele remediale, care se vor putea organiza în forma fizică în toate şcolile din localităţile în care rata de incidenţă COVID-19 este mai mică de 6 la mie.
Elevii pentru care sunt organizate orele de recuperare sunt cei care nu au avut acces la activităţile educaţionale desfăşurate prin intermediul tehnologiei, se află în situaţie de corigenţă la sfârşitul semestrului I sau au situaţia şcolară neîncheiată la cel puţin o disciplină.
Adeverinţa de vaccinare este disponibilă în format electronic.
Persoanele care s-au vaccinat cu două doze de ser anti-COVID pot descărca adeverinţa de vaccinare, în format electronic, direct din Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.
Declarația a fost făcută de şeful Comitetului Naţional de Coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă.
Adeverinţa de vaccinare poate fi descărcată accesând link-ul: adulti.renv.ro.
23% dintre pacienţii cu boli cardiovasculare nu au fost la medic anul trecut.
Așa arată datele unui studiu realizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.
Principalele motive sunt legate de teama de a nu se infecta şi pentru că spitalele sunt închise.
Coaliția Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice şi Fundaţia Română a Inimii îndeamnă pacienţii şi populaţia să meargă la medic dacă au simptome precum respiraţie îngreunată, ameţeală și durere puternică în piept pentru mai mult de 15 minute.
Județul Constanța ar putea avea un nou oraș, până la finalul acestui an.
Primarul unei comune a declarat că va începe demersurile pentru transformarea acesteia în oraș.
Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti spune că demersul este necesar pentru a putea atrage mai multe fonduri europene.
O campanie de informare va avea loc după data de 2 mai și ar putea fi organizat și un referendum în acest sens.
Statul american Arkansas a promulgat o lege ce interzice avortul.
Este vorba și despre avortul în cazurile de viol sau incest, în speranţa de a determina Curtea Supremă a Statelor Unite să anuleze hotărârea din 1973 prin care a extins acest drept la întreg teritoriul ţării.
Singura excepţie prevăzută în textul legii promulgat în acest stat, este “salvarea vieţii mamei în caz de urgenţă medicală”, a anunţat guvernatorul statului.
El a spus că a ratificat această lege ca urmare a convingerii sale sincere împotriva avortului, iar legea va intra în vigoare la vară.
Trei din patru mașini vândute la mâna a doua au kilometrajul dat înapoi.
Pentru eliminarea acestei practici, un europarlamentar propune ca modificarea să fie considerată infracțiune, întrucât pune în pericol viața celor care cumpără mașina.
Specialiștii de la Registrul Auto Român propun chiar interzicerea dispozitivelor care permit schimbarea kilometrajului.
Inspectorii auto recomandă celor care vor să cumpere o mașină second hand să verifice mașina cu un specialist sau să apeleze la o firmă specializată.
China este prima țară din lume care lansează pașaportul de vaccinare anti-COVID pentru călătorii.
Deocamdată, documentul digital este destinat transportului intern.
Pașaportul corona este o aplicație pe telefon, prin care călătorul poate dovedi că s-a vaccinat sau că și-a făcut testul PCR.
Pentru moment, pașaportul de vaccinare nu este obligatoriu și este doar pentru cetățenii chinezi.