Știri 25 martie 2021
Acest praznic împărătesc ne aduce aminte de momentul biblic în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare Maria că va naşte pe Mântuitorul lumii, Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos.
Tot în acel moment, Pruncul Iisus s-a zămislit în trupul Sfintei Fecioare prin puterea Sfântului Duh.
Numită popular şi Blago-Veştenie, această sărbătoare este confirmată în documente ca cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului.
Conform surselor istorice în secolul 4 sau 5 s-a construit la Nazaret o biserică, pe locul unde a fost casa în care Sfânta Fecioară a primit vestea naşterii lui Hristos.
Marii predicatori ai bisericii din secolul 5 au alcătuit panegirice la această sărbătoare.
Printre ei se regăsesc patriarhul Proclu al Constantinopolului şi episcopul Vasile al Seleuciei.
Data acestei sărbători a fost fixată de Biserică la 9 luni înainte de sărbătoarea Naşterii Domnului.
Totodată, pentru că suntem în postul mare, Biserica a rânduit şi dezlegare la peşte în această zi.
Tot astăzi este şi Ziua Poliţiei Române.
Alegerea acestei date este legată de reprezentarea sărbătorii Bunei-vestiri pe primul steag al Poliţiei Române, steag ce datează din anul 1822.
Această zi este sărbătorită din anul 2002.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va fi prezent astăzi de la ora 18.00, la emisiunea de dialog duhovnicesc cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”, de la Radio Dobrogea.
De la ora 22.00, va oficia Acatistul Bunei Vestiri și Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Mâine, de la ora 17.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului și Sfânta Cruce” din Constanța, zona Trocadero – Coiciu.
Sâmbătă, de la ora 8.15, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Strunga, care are hramul Buna Vestire, iar duminică va săvârși Sf. Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
O copie a icoanei Maicii Domnului Paramythia din Sf. Munte Athos va sosi la Constanța.
Aceasta va fi adusă de la parohia Brăteiu, jud. Sibiu, la biserica Sf. Haralambie din zona Boema, mâine, la orele 17.00, apoi va fi săvârșită Taina Sf. Maslu.
Icoana Maicii Domnului Paramythia sau Mângâietoarea este cunoscută ca vindecătoare de cancer, boli mintale, dar și ca alinare mai ales în timpul molimelor sau calamităților.
Aceasta va rămâne spre închinare la biserica Sf. Haralambie timp de 7 zile.
Totodată, sâmbătă, de la orele 19.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sf. Maslu la acest lăcaș de cult.
După slujbă, credincioșii vor putea asculta un concert de pricesne susținut de cenaclul Lumină Lină, din Sibiu, condus de părintele Cătălin Dumitrean.
Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor să doneze, dar nu o pot face în timpul săptămânii, pot veni sâmbăta aceasta, la sediul CRTS din strada Nicolae Iorga, între orele 8.30 -13.00.
În paralel, se va desfăşura si o acţiune de informare și recrutare de donatori de celule stem.
Românii vor da ceasurile cu o oră înainte în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Astfel, România va trece la ora de vară, iar ora 3 va deveni ora 4.
Măsura se aplică în România din anul 1979 şi permite folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.
Trecerea la ora de vară a fost unul dintre cele mai discutate subiecte anul trecut, atât la nivel european, cât și în România, dar din cauza pandemiei, nu s-a luat încă nicio decize în acest sens.
De luna viitoare fiecare centru de imunizare va afişa tipul de vaccin pe care îl folosește şi o estimare a timpului de aşteptare pentru fiecare persoana înscrisă pe liste.
Anunțul a fost făcut de medicul Valeriu Gheorghită, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare:
Acesta a mai spus că din 6 aprilie va crește de la 60 la 90 numărul de persoane care vor putea să fie imunizate într-un centru de vaccinare.
Tot luna viitoare se vor înfiinţa 125 de noi centre de vaccinare în zonele unde rata de infectare este mare.