Ştiri 17 mai 2011
Evenimentul este prilejuit de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi mama sa Elena, ocrotitorii spirituali ai municipiului Constanţa.
Sfintele moaşte vor sosi vineri, la orele 17.00, la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, unde va fi oficiată slujba vecerniei.
Apoi, sfintele moaşte, alături de moaştele Sfinţilor Pantelimon, Epictet şi Astion, vor pleca în procesiune către biserica „Sfinţii Împăraţi” din Constanţa.
Sâmbătă, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului vor oficia sfânta liturghie arhierească, de la ora 9, cu prilejul hramului bisericii.
După slujbă, moaştele Sfintei Împărătese Elena se vor întoarce la Mânăstirea Curtea de Argeş, din Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.
Astăzi la Constanţa începe Festivalul naţional al artei corale.
Evenimentul se află la cea de a 10-a ediţie şi va avea loc la Casa de Cultură, de la ora 17.30.
Festivalul va fi deschis de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi este structurat pe două secţiuni: muzică bisericească şi prelucrări din folclor.
În program, vor concerta şapte coruri naţionale şi ca invitat special, un cor din Grecia, care va concerta joi, de la ora 18, pe scena Colegiului Naţional de Artă „Regina Maria, din Constanţa.
Acompaniamentul va fi susţinut de o orchestră alcătuită din cadre profesorale ale Colegiului Naţional de Artă Regina Maria şi artişti ai Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa.
Moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe vor sosi la Constanţa.
Acestea vor fi aduse joi, la ora 10, la capela militară „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cartierul constănţean km 4-5.
Sfintele Moaşte sunt aduse de la parohia Federeni din judeţul Iaşi şi vor sta în biserică, spre închinare, până duminică.
Totodată, sâmbătă, de la ora 8.30, va fi săvârşită Sfânta Liturghie a hramului.
Proiectul “bulinelor pe alimente” a trecut de Senat.
Documentul introduce astfel obligativitatea producătorilor de a eticheta produsele alimentare cu o bulină de culoare roşie, portocaliu sau verde.
Bulina verde va fi folosită pentru alimentele sănătoase, consumabile zilnic, fără riscuri majore pentru sănătate, cea portocalie pentru cele care trebuie consumate moderat, iar cea roşie va marca produsele alimentare dăunătoare sănătăţii.
Criteriile în baza cărora va fi acordată fiecărui produs alimentar câte o bulină vor fi stabilite de Ministerul Sănătăţii.
Propunerea a fost avizată de Senat şi urmează să fie votată de Camera Deputaţilor în perioada următoare.
Biletele de metrou şi de tren se vor majora cu circa 10% din luna august.
Guvernul s-a angajat, conform memorandumului cu FMI, că va modifica legislaţia până la sfârşitul lunii august, pentru a majora preţul biletelor pe baza unui ordin al ministrului Transporturilor, şi nu pe baza actualizării cu creşterea inflaţiei.
Ultima scumpire a biletelor de tren şi de metrou a avut loc în luna septembrie 2010.
Mitropolia Moldovei a construit două biserici în Tanzania.
Numărul tot mai mare de comunităţi ortodoxe din Tanzania a fost motivul pentru care Mitropolia Moldovei a luat decizia de a ridica aceste două lăcaşe de cult.
Cele două biserici au fost sfinţite de Înalt Prea Sfinţia Sa Teofan, Mitropolitul Moldovei.
Lăcaşele de cult vor avea ca patron spiritual pe Sfântul Ioan Botezătorul, respectiv pe Sfânta Parascheva de la Iaşi.
Proiectul privind interzicerea accesului minorilor în localuri a fost respins de Senat.
Acesta propune interzicerea accesului minorilor în localurile publice între zilele de duminică şi joi, inclusiv, după ora 21, pe perioada celor două semestre şcolare, dacă nu sunt însoţiţi de părinţi sau reprezentanţi legali.
Senatorii din Comisia pentru drepturile omului au explicat că astfel de reglementări nu pot fi făcute prin lege, deoarece ar fi neconstituţionale.
Elveţienii au votat pentru sinuciderea asistată şi „turismul suicidar”.
Circa 85% dintre cei 280.000 de elveţieni care au votat au respins interzicerea sinuciderii asistate, iar 78% s-au opus scoaterii acesteia în afara legii în cazul străinilor.
Aproximativ 200 de persoane vin anual la Zürich pentru a recurge la sinucidere asistată, legală din anul 1941, printre aceştia numărându-se şi mulţi străini.
În anul 2008, printre străinii care au apelat la sinuciderea asistată s-a numărat şi un român, pe nume Andrei Haber.
Potrivit legislaţiei în vigoare, este permisă doar „asistenţa pasivă”, ce constă în furnizarea medicamentelor pentru sinucidere, iar ajutorul dat sinucigaşului în vederea administrării unei substanţe letale este interzis.
Primarul Radu Mazăre scoate spre vânzare Cazinoul din Constanţa.
Decizia edilului vine după ce firma israeliană care a luat cazinoul în concesiune în anul 2008 a anunţat că nu mai vrea să investească.
Reprezentanţii firmei spun că au aşteptat 18 luni pentru a obţine un aviz de la Ministerul Culturii, iar în momentul în care l-au primit, legea privind organizarea şi funcţionarea cazinourilor s-a schimbat.
Deşi face parte din patrimoniul naţional, cazinoul poate fi vândut, potrivit legii, cu acordul Ministerului Culturii.
Clădirea a fost construită în anul 1909 şi era menită să adăpostească an de an spectacole de teatru, film sau muzică.
În staţiunea Mamaia se vor construi trei pasarele pietonale.
Acestea vor fi amplasate în zonele de circulaţie maximă din staţiune şi vor fi realizate în stil artistic.
Prima pasarelă va fi la Satul de vacanţă şi va avea forma unui iaht.
A doua va fi construită în zona Cazino şi va fi denumită Năvodul cu pescăruşi, iar a treia va fi realizată în zona hotelului Rex şi va purta numele Val.
Pasarelele vor avea o înălţime de 5,30 metri pentru a putea permite trecerea autobuzelor şi vor avea lifturi pentru persoanele cu dizabilităţi motorii.
Statul în faţa calculatorului mai mult de şase ore pe zi duce la demenţă.
Psihologii trag un semnal de alarmă şi cer ca timpul petrecut la computer să nu depăşească şase ore deoarece dăunează sănătăţii.
Dovada o constituie numărul mare de persoane care ajung la psiholog din cauza calculatorului – cinci în fiecare zi, numai în judeţul Iaşi.
Specialiştii spun că cei mai predispuşi la acest tip de dependenţă sunt copiii.
Ei susţin că patru dintre cei cinci pacienţi care ajung zilnic la cabinet sunt minori şi, cel mai adesea, fac excese din cauza jocurilor agresive.