Știri 22 aprilie 2021
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia în această seară de la ora 22.00, Acatistul Sf. Gheorghe și Acatistul Maicii Domnului, la Catedrala arhiepiscopală.
Tot astăzi, de la orele 18.00, va fi prezent la emisiunea de dialog duhovnicesc cu credincioșii Cuvântul ierarhului de la Radio Dobrogea.
De asemenea, mâine va săvârși Sf. Liturghie la mănăstirea Colilia, de la ora 8.00.
Seara, de la ora 17.00, ierarhul nostru va oficia slujba Paraclisului Sf. Gheorghe, la parohia Sf. Gheorghe din Mangalia.
Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor să doneze, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, pot veni sâmbăta aceasta, între orele 8:30 – 13:00.
În paralel, se va desfăşura și o acţiune de informare și recrutare de donatori de celule stem.
Astăzi este Ziua Pământului.
Această zi este celebrată din 1970, când un senator american a atras atenţia asupra schimbărilor climatice prin care trece planeta și a reuşit sa declanşeze numeroase manifestaţii ecologiste de anvergură.
După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.
În anul 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ şi expresie comună a dorinţei tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat şi mai verde.
Vaccinarea anti-COVID prin centrele mobile a început.
Anunţul a fost făcut de coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.
În judeţul Constanţa, primul astfel de centru îşi începe activitatea la Negru-Vodă, centre mobile urmând să fie deschise şi în localităţile Adamclisi şi Cuza-Vodă.
În aceste centre va fi folosit vaccinul de la Moderna, a anunţat medicul Valeriu Gheorghiţă.
El a mai spus că pacienţii internaţi în spitalele non-Covid şi care suferă de boli cronice vor putea fi vaccinaţi pe perioada internării, astfel că va creşte accesul persoanelor vulnerabile la vaccinare.
Peste 200 de table interactive vor fi distribuite în 42 de licee din judeţul Constanța.
Acestea sunt destinate îmbunătăţirii condiţiilor de predare-învăţare prin intermediul tehnologiei şi al internetului.
Tablele vor fi distribuite în 14 licee din mediul rural şi 28 din mediul urban.
Acţiunea se desfăşoară la Colegiul Naţional Pedagogic ‘Constantin Brătescu’ din Constanţa, în baza unei programări a instituţiilor şcolare.
Pandemia are consecințe majore asupra copiilor, atrage atenția UNICEF.
Potrivit unui raport al filialei din Germania, publicat la un an de la prima carantină, sunt confirmate consecințe majore ale pandemiei asupra copiilor, tinerilor și familiilor.
Un expert german a explicat că, în prezent, copiilor și tinerilor le lipsesc cel mai mult exercițiile fizice, distracția și interacțiunea cu colegii.
UNICEF mai spune că perioada îndelungată de izolare și privarea de lucruri familiare îi pot face pe aceștia să se închidă în ei, pentru că le lipsesc din ce în ce mai mult încrederea și perspectiva.
UNICEF Germania pledează ca tinerii și copiii să poată folosi din nou spațiile publice, cu sprijin mai mare pentru cei defavorizați.
De la 1 iunie, purtarea măştii pe plajă ar putea să nu mai fie obligatorie.
Surse guvernamentale au precizat că se consideră că este nefiresc ca pe plajă oamenii să fie obligați să poarte măști în sezonul de vară, dar această decizie va fi luată ținând cont de indicele de infectare și de număr de persoane vaccinate.
Tot surse guvernamentale au mai precizat că Executivul dorește să înfiinţeze centre de vaccinare la granița României cu Republica Moldova pentru cetățenii moldoveni care dețin și cetățenie română.