Știri 26 aprilie 2021
Chiril şi Chindeu au suferit moarte martirică pe vremea împăratului Diocleţian în cetatea Axiopolis (astăzi Cernavodă) din Dobrogea într-o zi de 26 aprilie.
În vechime, Sfântul Chiril avea cinci zile de sărbătoare, iar pe mormântul său a fost înălţată o biserică, ale cărei ruine se văd şi astăzi.
Sfântul Tasie era soldat în legiunea romană şi a fost martirizat în anul 304 în cetatea Durostorum (astăzi Silistra).
Credincioşii ortodocşi au intrat de ieri în Săptămâna Patimilor.
Această perioadă ne aduce aminte de Patimile, răstignirea şi moartea Domnului, iar fiecare zi din această săptămână are o semnificaţie deosebită.
Astfel, astăzi biserica pomeneşte pe fericitul Iosif şi pe fraţii săi, iar mâine ne aducem aminte de pilda celor zece fecioare.
Miercuri se pomeneşte vinderea lui Hristos de către Iuda, unul din cei doisprezece apostoli precum şi ungerea cu mir a picioarelor Mântuitorului de către femeia cea păcătoasă.
Joi ne aducem aminte de spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, la Cina cea de Taină, de rugăciunea lui Hristos către Tatăl din Gradina Ghetsimani şi de prinderea lui Iisus şi ducerea la judecată.
De asemenea, vineri biserica pomeneşte sfintele şi mântuitoarele Patimi ale Mântuitorului Hristos, iar sâmbăta ne aduce aminte de coborârea Mântuitorului la Iad, şi de eliberarea drepţilor prin biruinţa vieţii asupra morţii.
În această săptămână, credincioşii sunt chemaţi să se ostenească printr-o postire mai aspră şi prin rugăciune mai intensă.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi slujba deniei în fiecare seară, de la ora 17.00, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
Slujba va fi transmisă în direct la postul nostru de radio și pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.
CRTS Constanța lansează campania de donare de sânge ”Iubește și dăruiește!”.
Aceasta se va desfășura de mâine și până joi, la sediul Centrului din strada Nicolae Iorga.
Persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate în intervalul orar 7.30 – 17.30.
CT BUS anunță modificări în traseul unor autobuze.
Astfel, de astăzi, autobuzele liniilor 5-40 și 14 vor întoarce la sensul giratoriu de la Aqua Magic.
Modificarea survine ca urmare a măsurilor dispuse de Primăria Constanța pentru fluidizarea traficului rutier la intrarea în stațiunea Mamaia, odată cu apropierea sezonului estival.
Astfel, se anulează posibilitatea de a efectua virajul la stânga către bulevardul Aurel Vlaicu.
Elevii din clasele terminale ar putea reveni fizic la cursuri după vacanța de Paști.
Ministrul educaţiei a anunţat că va solicita oficial ca şcolile speciale să fie deschise integral cu prezenţă fizică începând din 5 mai la revenirea din vacanţă, respectiv 10 mai pentru elevii din clasele terminale.
Sorin Cîmpeanu a adăugat că, săptămâna aceasta, va fi făcută o evaluare la zi din perspectiva ratei de infectare cu SARS-CoV-2 pentru a se vedea dacă ar putea fi permisă prezenţă fizică mai mult decât în scenariile care sunt deja anunţate.
Programele ‘Rabla Clasic’ şi ‘Rabla Plus’ încep astăzi pentru persoanele fizice şi juridice.
Ca noutate, mașina nouă cumpărată folosind un tichet Rabla Clasic nu va putea fi vândută timp de un an.
La Rabla Clasic, prima de casare a fost majorată la 7.500 de lei, iar bugetul total pentru maşinile electrice a fost dublat, potrivit ministrului Mediului.
Tot anul acesta, Rabla Plus are cel mai mare buget de la lansare, respectiv 400 de milioane de lei, dublu faţă de anul anterior, pe baza căruia vor putea fi achiziţionate maşini electrice 100% şi maşini hibride plug-in.
La începutul lunii mai va debuta şi programul Rabla Electrocasnice.
România este în topul clasamentului țărilor în care cei de până în 34 de ani locuiesc încă alături de familie.
Așa arată un raport Eurostat, potrivit căruia principalele motive sunt de natură economică.
Ultimul an de pandemie a înrăutățit situația pentru mulți tineri care au rămas și fără un loc de muncă.
Specialiștii spun că de la o generație la alta, tot mai puțini tineri pot avea o casă a lor.
În urmă cu 20 de ani, o garsonieră costa, în medie, 7.000 de euro, iar astăzi se apropie de 50 de mii de euro.