Știri 2 iunie 2021
Acesta s-a născut în cetatea Trapezunt de pe coasta Mării Negre, în jurul anului 1300, era creştin-ortodox, iar de meserie era negustor.
În timpul unei călătorii către Cetatea-Albă a fost trădat de unul din partenerii de drum şi pârât în chip mincinos către mai marele cetăţii că Ioan ar dori să se convertească la păgânism. Pentru că Sf. Ioan a mărturisit pe adevăratul Dumnezeu, Mântuitorul Hristos, mai marele cetăţii s-a mâniat şi a poruncit ca sa fie omorât prin tăierea capului.
Creştinii din Cetatea Albă au luat trupul Sfântului mucenic Ioan şi l-au îngropat în Biserica cetăţii vreme de 70 de ani.
În anul 1402, Voievodul Alexandru cel Bun, împreună cu mitropolitul Iosif au adus în Moldova moaştele Sf. Ioan cel Nou. Ele au rămas aici până în 1686 când au fost duse pentru scurt timp în Polonia, pentru a fi ferite de armata lui Ioan Sobieski.
În anul 1783, moaştele Sf. Ioan cel Nou au fost readuse în Moldova, la Suceava, unde se regăsesc şi astăzi, în biserica Arhiepiscopală din Suceava.
Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, de la ora 8.00, Sf. Liturghie la biserica Sf. Împărați Constantin și Elena, din Constanța.
Slujba are loc cu prilejul aniversării a 20 de ani de la absolvirea Facultății de Teologie, secția Pastorală din Constanța, a primei promoții, 1997 – 2001.
Seara, de la orele 18.00, ierarhul nostru va fi prezent la emisiunea de dialog duhovnicesc cu credincioșii ”Cuvântul ierarhului”, de la Radio Dobrogea.
Apoi, de la ora 22.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Acatistul Maicii Domnului, la Catedrala arhiepiscopală.
Vineri, de sărbătoarea Sfinților mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel, Ierarhul nostru va răspunde invitației PS Visarion și va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Niculițel, unde au fost descoperite sfintele moaște.
De la ora 18.00, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfinții Patru Martiri de la Niculițel” din Constanța, zona Faleză Nord.
O noua lansare de carte la Academia Tomitană.
Mâine, 3 iunie, la ora 12.30, în Sala Magna a palatului Arhiepiscopal din Constanța se va lansa colecția “Martirii creștini de la Niculițel în cele mai vechi martirologii”.
Lansarea se va face în prezența IPS Dr. Teodosie Arhiepiscopul Tomisului, de către Acad. Prof. Constantin Barbu.
Colecția pune în lumină, alături de colecțiile de documente deja existente în patrimoniul Academiei Tomitane, titlul de nobețe al poporului român și implicit importanța bisericii prin evidențierea scrierilor primului mileniu creștin.
Astăzi este Ziua Națională pentru Adopție.
Aceasta urmează în calendar celei internaţionale a copilului şi a părinţilor.
Iniţiativa acestei zile a avut-o, în 2014, fundația ‘Ador Copiii’.
Astfel, sunt promovate adopția și soluțiile pentru simplificarea acestui proces, care în România este îngreunat de proceduri birocratice.
Statistica arată că un copil instituţionalizat dorit de o familie ajunge în grija acesteia nu mai devreme de un an şi jumătate, timp în care trebuie parcurse numeroase proceduri legale.
Adolescenții au prioritate la vaccinare, nu doar în cadrul evenimentelor care le sunt adresate, ci în toate centrele de imunizare existente.
Deocamdată sunt vizați tinerii care au între 16 și 18 ani, însă ar putea începe și campania de vaccinare a copiilor cu vârste între 12 și 15 ani.
Termenul este însă condiționat de îndeplinirea tuturor criteriilor impuse de Agenția Europeană a Medicamentului.
Schema de vaccinare recomandată este aceeași ca și la celelalte categorii de vârstă, două doze administrate la un interval de 21 de zile.
Guvernul a lansat un program național de suport destinat copiilor.
Acesta vizează inteligența emoțională și managementul emoțiilor, dar și problematica siguranței cu accent pe riscurile legate de utilizarea internetului și violență domestică.
Printre măsurile propuse, se numără elaborarea de ghiduri de intervenții adaptate contextului pandemic, introducerea în școli a unor tematici legate de gestionarea emoțiilor și facilitarea accesului la psihoterapie pentru copiii care întâmpină dificultăți.
Rezultatele dezbaterilor se vor concretiza într-o hotărâre de guvern ce va reglementa măsurile din cadrul programului național derulat pe o perioadă de doi ani.
Un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional, în perioada pandemiei.
Așa arată un studiu realizat de Organizația „Salvați Copiii” România.
În cazul adolescenților, proporția celor afectați a fost și mai mare, iar consecințele, mai grave.
În centrele de consiliere psihologică ale organizației, cele mai frecvente diagnostice în cazul preșcolarilor au fost reprezentate de anxietate și dificultate de readaptare școlară.
De asemenea, s-a constatat că diminuarea concentrării la orele online, precum și scăderea abilităților și a interacțiunilor sociale au condus la multiplicarea episoadelor de furie și irascibilitate.
Totodată, imposibilitatea de a face activități în aer liber și de a ieși în afara casei a intensificat comportamentele de tip anxios.
Cercetarea a avut loc în perioada martie 2020 – martie 2021.