Știri 22 iunie 2021

Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, mitropolitul Ţării Româneşti.
S-a născut la Bucureşti în anul 1765.
A fost ucenic al Sfântului Paisie Velicicovschi şi călugărit la Mănăstirea Neamţ.
În anul 1823, Sfântul Grigorie a fost ales mitropolit al Ţării Româneşti.
A numit ierarhi în scaunele episcopale de la Argeş, Râmnic şi Buzău şi a întemeiat şcoli teologice în fiecare dintre aceste centre eparhiale.
S-a îngrijit de restaurarea Catedralei mitropolitane din Bucureşti, precum şi de traducerea şi tipărirea în limba română a Vieţilor Sfinţilor.
Activitatea mitropolitului Grigorie a fost întreruptă de administraţia rusă instaurată în Principatele Române şi a fost exilat timp de patru ani la Chişinău, Buzău şi Căldăruşani.
Pentru viaţa şi activitatea sa, în octombrie 2005, Sfântul Grigorie a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Racla cu moaştele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul se află în biserica Mănăstirii Căldăruşani.

Creştinii ortodocşi au intrat de astăzi în postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.
Acesta are o durată variabilă şi începe în fiecare an după prima Duminică de la Rusalii.
Postul este instituit de Biserică în cinstea celor doi mari apostoli ai creştinătăţii, care obişnuiau să postească înainte de o acţiune mai importantă.
Totodată, prin acest post creştinii cinstesc şi darurile Duhului Sfânt, care se împărtăşesc celor credincioşi prin sfinţenie.
Despre acest post se găsesc dovezi documentare în Constituţiile Apostolice, la Sfântul Atanasie cel Mare şi la împăratul Leon cel Mare, care denumea acest post ca POSTUL DE VARĂ sau AL CINCIZECIMII.
Este socotit mai uşor decât celelalte posturi de peste an deoarece Biserica a rânduit dezlegare la peşte sâmbătă şi duminică, precum și în ziua cinstirii Nașterii Sf. Proroc Ioan Botezătorul, pe 24 iunie.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, de la ora 7.40, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
De la ora 17.00, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Constanța (zona Brotăcei), cu prilejul hramului.
Joi, de sărbătoarea Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Aducerii moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, ierarhul nostru va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.
De la ora 18.00, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la emisiunea de dialog duhovnicesc cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”, de la Radio Dobrogea.
Apoi, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

ANM a emis o informare meteorologica de instabilitate atmosferica și disconfort termic pentru toată tara.
Aceasta este valabila pana vineri seara, la ora 22.00.
În intervalul menționat, în majoritatea regiunilor, dar cu precădere în zonele deluroase și montane precum și în regiunile estice, îndeosebi în timpul după-amiezilor și al serilor, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină.
Vremea va deveni călduroasă în toată țara, caniculară la început în Banat și Crișana, apoi și în celelalte regiuni, iar disconfortul termic va fi accentuat.

Grecia permite accesul tuturor persoanelor care prezintă rezultatul unui test rapid, efectuat în statul de proveniență ori în cel de tranzit, nu mai vechi de 48 de ore de la data prelevării.
Această măsură este valabilă pentru toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani împliniți, până sâmbătă, 26 iunie.
Testul rapid trebuie să fie făcut de un laborator autorizat și rezultatul emis în limba engleză.
Copiii cu vârsta sub 12 ani nu au obligația să prezinte test PCR la intrare pe teritoriul elen.

Românii care merg în Spania nu mai trebuie să prezinte un test negativ sau dovada vaccinării.
Țara noastră a fost scosă de pe lista celor cu risc de infectare.
Singura obligativitate rămâne completarea, înainte de călătorie, a formularului privind starea de sănătate.

Voucherele emise în etapa a treia a Programului „Rabla pentru electrocasnice” vor putea fi folosite de astăzi.
Bugetul de 15 milioane de lei alocate etapei a treia a acestui program s-a epuizat vineri în doar o oră și jumătate.
Au fost emise, în total, peste 50.000 de vouchere, în valoare de 400 lei pentru aparate de aer condiționat și uscătoare de rufe și de 200 de lei pentru aspiratoare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept