Știri 28 iunie 2021
Cu acest prilej, Ips Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va, săvârși în această seară, de la ora 18.00, Taina Sfântului Maslu la biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Medgidia. Mâine dimineață, de la ora 6.00, ierarhul Tomisului va oficia slujba de sfințire a apei, urmată de Taina Sfântului Maslu și de Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța.
Credincioșii vor putea cinsti părticele din moaștele Sfintilor Apostoli Petru și Pavel, aduse de la biserica Sfântul Haralambie din Constanța.
ANM a emis o informare meteorologica de instabilitate atmosferica și disconfort termic pentru toată tara.
Aceasta este valabila până joi, la ora 21.00.
Astfel, vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic va fi ridicat, la început în sud-vestul și sudul teritoriului, apoi și în celelalte regiuni.
În timpul după-amiezilor și serilor, local în zonele de deal și de munte și pe arii restrânse în restul teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.
În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25…40 l/mp.
Legea privind cumpărarea vechimii în muncă a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
Actul normativ stabileşte cadrul legal pentru completarea stagiului de cotizare de către persoanele care nu au calitatea de pensionar, astfel încât să poată obține acordarea unei pensii pentru limită de vârstă, a unei pensii anticipate ori a unei pensii anticipate parţial.
Cei interesaţi pot să cumpere maxim şase ani de vechime anteriori împlinirii vârstei stardand de pensionare.
Procedura se derulează prin intermediul caselor județene de pensii.
Pentru un an de vechime se va achita suma de cel puțin 6.900 de lei, astfel încât pentru perioada maximă permisă de lege, de 6 ani, suma datorată este 41.400 de lei.
Sistemul de acordare a asistenţei medicale se va schimba de la 1 iulie.
Guvernul a introdus modificări în contractul-cadru pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate îl poate încheia cu spitalele, medicii şi firmele furnizoare de servicii medicale.
Scopul este un acces mai bun la serviciile medicale de prevenţie, diagnosticare, tratament şi monitorizare a afecţiunilor.
Astfel, se introduce un pachet de prevenţie pentru asiguraţii care au mai mult de 40 de ani şi creşte de trei ori numărul anual al consultaţiilor la domiciliu, decontate.
Este prevăzut şi sistemul prin care bolnavii vor putea să se trateze în spitalele private, iar o parte din bani să fie achitaţi de Casa Natională de Asigurări de Sănătate.
Astăzi începe examenul de bacalaureat cu proba scrisă la Limba și literatura română.
Mâine este programată proba obligatorie a profilului, miercuri se va desfăşura proba la alegere a profilului, iar joi, proba la limba şi literatura maternă.
Conform calendarului, pe 5 iulie vor fi afişate rezultatele înaintea contestaţiilor, până la ora 12.00, iar contestaţiile pot fi depuse, în aceeaşi zi, în intervalul orar 12.00 – 18.00.
Rezultatele finale vor fi afișate pe 9 iulie.
Se lansează PRIMUL satelit românesc.
Acesta face parte din proiectul EcoRocket, alaturi de o rachetă proiectată și construită integral în România.
Competitia lansata de Comisia Europeană vizează crearea de noi rachete prietenoase cu mediul înconjurător și care să aibă un cost scăzut pentru piața sateliților mici.
Asociatia Romana pentru Cosmonautica (ARCA) pregătește lansarea rachetei de pe Marea Neagră, cu sprijinul logistic la Forțelor Navale Române.
Acest proiect este unul dintre cele mai importante proiecte din istoria țării, iar reușita sa va constitui un pas major înainte pentru dezvoltarea României.
Arderile ilegale de gunoaie ar putea fi sancționate penal cu închisoare.
Ministerul Mediului vrea să înăsprească sancţiunile penale şi contravenţionale pentru depozitarea şi arderile ilegale de deşeuri.
Astfel, arderile de gunoaie fără autorizaţie, ar putea fi sancţionate, cu închisoare de la 1 la 3 ani.
Inspectorii Gărzii de Mediu nu mai pot aplica avertismente, ci direct amenzi. În plus, vor putea suspenda imediat activitatea unei firme care se ocupă cu incinerarea deșeurilor, chiar dacă decizia e contestată în instanță.