Știri 9 iulie 2021

În Biserica Ortodoxă Română, astăzi este sărbătorită Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Îndrumătoarea de la Mănăstirea Neamţ, cea mai veche icoană din România.
Icoana se află la Mănăstirea Neamț de șase secole.
Ea datează din anul 665, fiind pictată în orașul Lida din Ţara Sfântă, și a fost dăruită la începutul secolului al XV-lea domnitorului Alexandru cel Bun al Moldovei de către împăratul Bizanțului, Ioan al VIII-lea Paleologul.
Între anii 1844-1845, icoana a fost ferecată într-o îmbrăcăminte de argint aurit, ornamentată cu pietre prețioase.
Icoana este făcătoare de minuni şi aduce multă alinare duhovnicească sufletelor îndurerate şi aflate în suferinţă.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, de la ora 7.00, Sfânta Liturghie la biserica Sfânta Treime din parohia Jijila II, jud. Tulcea, cu binecuvântarea PS Visarion, Episcopul Tulcii.
Seara, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului și Acatistul Icoanei Maicii Domnului Prodromita, la Catedrala arhiepiscopală din Constanța.
Duminică, ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie, de la ora 8.30, la biserica Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul din localitatea Paltinoasa, jud. Suceava, cu binecuvântarea IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuţilor.
Luni, de la ora 8.00, va oficia Sfânta Liturghie la schitul Prodromita din apropierea orașului Hârșova, cu prilejul hramului.
Credincioșii vor putea cinsti o copie a icoanei Maicii Domnului Prodromita, realizată în Sfântul Munte Athos.

Guvernul a aprobat prelungirea stării de alertă, pentru o perioadă de 30 de zile, din 12 iulie.
Principala modificare, față de măsurile aflate în vigoare, vizează creșterea perioadei pentru care sunt aplicabile exceptările de la măsurile de prevenire și control a răspândiri COVID-19 pentru persoanele care au trecut prin boală de la 90 la 180 de zile, ulterioare datei confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
Printre altele, se menține obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice aglomerate și în spatiile închise.
La spectacolele în aer liber vor putea participa 1000 de persoane.
La locurile de joacă pentru copii nu se va mai solicita ca însoţitorii să fie vaccinaţi, iar la restaurante, în exterior, se elimină regula de şase persoane la masă din momentul în care este eliminată şi în interior.

Românii care nu au contoare pentru măsurarea consumului de căldură și apă caldă vor risca amenzi de până la 1.000 de lei.
O nouă lege adoptată de Parlament impune proprietarilor de locuințe, racordate la rețeaua de termoficare, să monteze repartitoare de costuri până la sfârșitul anului.
Măsura va garanta un calcul mai precis al consumului de energie termică și chiar facturi mai mici, spun specialiștii.
Noua lege va intra în vigoare după ce va fi promulgată de președinte și nu se aplică în cazul celor care folosesc centrale termice pe gaz.

Niciun produs de protecție solară nu poate asigura o protecție totală împotriva radiațiilor UV.
Avertizarea vine din partea inspectorilor ANPC.
Astfel, sintagme de genul “ecran solar total” sau „protecție 100%” nu sunt corecte.
Termenii folosiți pentru categoriile de protecție (“redusă”, “medie”, “ridicată” și “foarte ridicată”) sunt utilizați în paralel cu factorii de protecție solară asociați, pentru a ghida consumatorul în alegerea unei creme corespunzătoare.
Cel mai îngust spectru de absorbție a razelor solare îl au filtrele chimice, iar cele mai eficiente sunt cele minerale, organice și organo-minerale, ultimele având cea mai mare acoperire a spectrului UV.

Comisia Europeană are în vedere eliminarea completă a emisiilor auto din anul 2035.
În UE le-a fost impus încă de anul trecut producătorilor auto un plafon mediu de 95 de grame de CO2 pe kilometru, care va fi diminuat treptat până la 100% în 2035.
Aceste cifre, aflate încă în discuţie, presupun o constrângere pentru o industrie care până în anul 2027 va trebui să se adapteze în plus şi înăspririi normelor de poluare pentru motoarele termice.

În Letonia, angajatorii îi vor putea concedia pe salariații nevaccinați anti-COVID.
Guvernul leton a decis că, dacă până la 15 septembrie, salariații nu se vaccinează, angajatorul îi poate concedia.
Lista sectoarelor în care vaccinarea va fi obligatorie include sistemul de sănătate și îngrijire și învățământul.
Potrivit noii legi, ce urmează să ajungă în parlament, angajatorii sunt obligați să nu-i expună pericolului de infectare pe cei din categoriile de risc.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept