Știri 12 iulie 2021
Aceasta se află în Schitul românesc Prodromu de la Muntele Athos, iar o reproducere a acesteia se află la paraclisul de pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului.
Primul stareţ al Schitului Prodromu, ieroschimonahul Nifon, a vrut să pună în biserica schitului o icoană a Maicii Domnului care să fie ocrotitoare obştii.
Astfel, în anul 1863, a găsit la Iaşi un pictor bătrân Iordache Nicolau, căruia i-a cerut să o zugrăvească în post şi rugăciune continuă.
Pictorul a lăsat la urmă chipurile Maicii Domnului şi al Pruncului Iisus, însă, printr-o minune divină, dimineaţa le-a găsit deja zugrăvite.
Mulţi credincioşi din Moldova s-au închinat icoanei, apoi părinţii atoniţi au dus-o în Schitul Prodromu.
De atunci, icoana Prodromiţa este cunoscută ca făcătoare de minuni.
Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi și pe Sf. Cuvios Paisie Aghioritul.
S-a născut în Farasa, localitate din Asia Mică, la 200 km de Cezareea Capadociei, în ziua de 25 iulie 1924, în familia unor oameni evlavioși.
Pe 7 august 1924, a fost botezat de către Sfântul Arsenie Capadocianul, care i-a oferit la botez propriul său nume.
În 1945 s-a înrolat în armată, iar în anul 1950, a mers în Muntele Athos, însă, la rugămintea tatălui său, a revenit acasă.
În a doua sa călătorie la Muntele Athos, a luat hotărârea de a rămâne definitiv aici.
În 1958 a plecat din Muntele Athos la Mănăstirea Nașterii Maicii Domnului, la Stomio – Konița, unde a rămas timp de 4 ani, apoi a plecat în Muntele Sinai.
În anul 1964, a revenit în Muntele Athos și s-a stabilit la Schitul Ivironului, în chilia Sfinților Arhangheli, unde l-a avut ca duhovnic pe Sfântul stareț Tihon, care i-a dat schima mare în 1966.
L-a slujit în ultimele zile ale sale și, ascultându-i dorința, i-a urmat peste puțin timp la Chilia “Sfânta Cruce”, unde a rămas până în 1979, când s-a înscris ca monah, aparținând de Mănăstirea Kutlumuș.
Din anul 1988, starea de sănătate a Cuviosului Paisie s-a agravat și a părăsit pentru ultima oară Muntele Athos pe 10 noiembrie 1993.
S-a mutat la Domnul, pe 12 iulie 1994, iar potrivit dorinţei sale, a fost înmormântat la Mănăstirea Sfântului Ioan Teologul de la Suroti.
Primăria Constanța a lansat în acest weekend proiectul „Constanța coffee break“.
Astfel, până la 15 septembrie, sâmbăta și duminica, între orele 08:00 și 23:00, bulevardul Tomis se va transforma într-o zonă de promenadă.
În prima etapă constănțenii se vor putea plimba pe bulevardul Tomis între bulevardul Ferdinand și strada Traian, urmând ca în a doua etapă zona de promenadă să se extindă până la Capitol – au anunţat reprezentanţii Primăriei.
Bugetul alocat persoanelor fizice în cadrul Programului ‘Rabla Plus’ a fost suplimentat cu 40 de milioane de lei.
Cele 200 de milioane de lei alocate inițial au fost rezervate integral în mai puțin de două luni de la lansarea programului.
De asemenea, prima suplimentare din acest an, în valoare de 20 de milioane de lei, a fost epuizată.
În cadrul Programului ‘Rabla Plus’ se acordă două tipuri de tichete: de 45.000 de lei pentru mașinile electrice și de 20.000 pentru mașinile hibrid plug-in.
Curtea Supremă a Israelului a decis ca interdicţia impusă cuplurilor alcătuite din persoane de acelaşi sex de a deveni părinţi cu ajutorul unei mame-surogat să fie anulată în următoarele şase luni.
În prezent, metoda mamelor-surogat este permisă doar cuplurilor heterosexuale şi femeilor singure.
În ultimii ani, comunitatea homosexualilor a cerut ca dreptul să fie extins şi asupra cuplurilor alcătuite din persoane de acelaşi sex.
Decizia a fost condamnată vehement însă de către partidele religioase din Parlament.
Guvernul a susţinut că nu este posibil, din punct de vedere politic, să fie aprobată o lege care să ofere cuplurilor homosexuale această posibilitate, dar Curtea a respins această afirmaţie şi a cerut luarea de măsuri.
Exercitarea meseriei de bonă va fi posibilă în perioada următoare.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că mai întâi, vor fi stabilite standardele de calitate pentru exercitarea acestei meserii, procedură care este în curs.
În acest context, ministrul a spus că în România va creşte numărul de locuri în creşe.
România a avut, după Italia, cea mai mare scădere a populației din Uniunea Europeană, anul trecut.
Din cauza pandemiei, Uniunea a înregistrat cele mai multe decese din ultimii 60 de ani, potrivit Eurostat.
Numărul morților a crescut în toate țările UE în această perioadă, dar în special în Italia, Spania și Polonia.
În schimb, numărul nașterilor a continuat să scadă.
În total, 9 din cele 27 de state membre au avut scăderi ale populației în 2020, iar celelalte 18 au înregistrat o creștere.