Știri 15 iulie 2021
Apoi, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfântului Arhanghel Gavriil la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Mâine, de la ora 7.40, ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Sâmbătă, Arhiepiscopul Tomisului va răspunde invitației IPS Naum, Mitropolit de Ruse (Bulgaria), și va fi prezent la mănăstirea Sfântul Dimitrie cel Nou (Bulgaria), pentru pomenirea Sfintei Mare Mucenițe Marina.
De la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului și Acatistul Sfântului Emilian de la Durostorum la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, de la ora 8.00, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dumbrăveni, așezământ monahal ce îl are ocrotitor pe Sfântul Emilian de la Durostorum, iar de la la ora 19.00, va sfinți altarul de vara cu hramul Sf Luca al Crimeei și va săvârși Taina Sf Maslu la biserica Sfântul Ilie din Techirghiol.
De la ora 23.00, IPS Teodosie va asista la Sfânta Liturghie la schitul „Sfântul Serafim de Sarov”, din apropierea localității Ion Corvin, deoarece pe 19 iulie, Biserica Ortodoxă cinstește Aflarea moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov.
Luni, de la ora 7.30, ierarhul Tomisului va oficia slujba de sfințire a paraclisului și Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Ilie”, din apropierea localității Istria.
Marți, de la ora 8.30, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ilie” din Constanța, zona CET, cu prilejul hramului.
Arhiepiscopia Tomisului invită tinerii la evenimentul intitulat „Maica Domnului și Sfântul Paisie, povățuitori duhovnicești ai tinerilor”.
Programul cuprinde conferința ,,Întoarcerea la Hristos”, ce va avea loc mâine, de la ora 16.00, la restaurantul „Dorna” din Mamaia, unde invitați vor fi: protosinghel Ilarion Dan, de la mănăstirea Crucea, pr. Cezar Acsinte și Sorin Gadola, fondator al festivalului UNTOLD.
Intrarea este liberă.
De la ora 20.00, la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Constanța se va oficia slujba de Priveghere athonită în cinstea icoanei Maicii Domnului Prodromița și în cinstea Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, preoți călugări de la Sfântul Munte Athos și de la mănăstirea Sihla.
Constănțenii și turiștii se vor putea vaccina direct din mașină și în acest sfârșit de săptămână.
Potrivit DSP, cei care vor să se imunizeze sunt așteptați mâine, sâmbătă și duminică, între orele 12.00 și 20.00.
Nu este nevoie de programare, ci doar de un act de identitate valabil.
Guvernul va aproba, în curând,actul normativ privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului.
Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Directiva europeana a intrat în vigoare pe 3 iulie 2021, astfel încât, de atunci, farfuriile, tacâmurile de unică folosinţă, paiele sau beţişoarele de urechi nu mai pot fi puse pe piaţă.
În cazul României, momentan, Directiva nu a fost transpusă în legislaţia naţională, iar o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens aşteaptă să fie aprobată de Guvern.
Concursul de admitere la liceu va fi voluntar si va fi organizat în aceeaşi zi, la aceeaşi oră.
Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Concursul se va desfășura înainte de Evaluarea Naţională și se va baza pe curriculum-ul existent.
El a arătat că sunt multe alte ipoteze în discuţie care vor face obiectul consultărilor privind implementarea proiectului.
Potrivit ministrului, acest examen de admitere ar putea să fie organizat din anul 2023.
Guvernul şi-a asumat proiectul „România educată”, iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis.
Acesta vizează îmbunătăţirea infrastructurii şcolare, a pregătirii diactice sau a actului educaţional, cu efect direct asupra reducerii abandonului şcolar.
Premierul Florin Cîţu a amintit că finanţarea acestui program va proveni din PNRR (PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ), dar şi de la bugetul de stat.
Până pe 10 septembrie, va fi aprobat planul de acțiune cu termene și responsabilități pentru implementarea proiectului.
Turiștii care îşi amenajează corturile pe plajele de la Vadu şi Corbu vor fi amendați.
Reprezentanții Administrației Rezervația Biosferei Delta Dunării susţin că peste 8 mii de turiști au campat weekendul trecut pe plajele Vadu, Corbu și Midia, în ciuda restricțiilor, iar 1.200 de mașini au fost parcate în zona, multe dintre ele pe nisip.
Accesul în Rezervația Biosferei Delta Dunării este reglementat și se face doar în baza unui permis de intrare.
Mașinile sunt interzise, iar camparea se sancționează cu amendă între 70 și 200 de lei.