Știri 11 august 2021
Acesta a fost grec de origine, mitropolit al Tesalonicului între anii 1483-1486 şi patriarh al Constantinopolului, unde a păstorit în două rânduri, până în anul 1498, când a fost exilat la Adrianopol.
Aici l-a întâlnit pe voievodul muntean Radu cel Mare, care l-a rugat să păstorească în Ţara Românească.
Ajuns la Târgovişte, sfântul Nifon a înfiinţat două noi episcopii, a Râmnicului şi a Buzăului, şi a propovăduit cu vrednicie cuvântul Domnului.
În anul 1505, ierarhul grec a intrat în conflict cu Radu cel Mare, motiv pentru care a plecat în Sfântul Munte, unde s-a mutat la Domnul în ziua de 11 august a anului 1508, la vârsta de 90 de ani.
Capul şi o mână a sfântului au fost aduse în Ţara Românească, la mânăstirea Curtea de Argeş, după care, în 1949 au fost mutate la catedrala Mitropoliei Olteniei, unde se află şi astăzi.
În anul 1517 Sfântul Ierarh Nifon a fost canonizat de Sinodul Bisericii noastre.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia în această seară, de la ora 19.00, Taina Sfântului Maslu la Catedrala navigatorilor din cartierul constănțean Km 4-5.
Mâine, de la ora 7.40, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, iar de la ora 18.00 va fi prezent la emisiunea de dialog duhovnicesc cu credincioșii Cuvântul ierarhului de la Radio Dobrogea.
Seara, de la ora 22.00, ierarhul Tomisului va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfântului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, la Catedrala arhiepiscopală.
O conferință științifică internațională se va desfășura săptămâna aceasta la mănăstirea Dervent.
Tema o constituie „Istorie, geopolitică și spiritualitate românească la Marea Neagră” și va avea loc în perioada 12 – 14 august.
Conferința cuprinde mai multe secțiuni, iar acestea sunt: „Geopolitică și geopolitici la Pontul Euxin”, „Destine frânte pentru Ţară în vatra istorică românească”, „Istorie și spiritualitate – Epoca Modernă” și „Istorie și spiritualitate – Epoca Contemporană”.
Vor lua cuvântul părintele Arhimandrit Andrei Tudor, starețul mănăstirii Dervent, Lector univ. Dr. Dorin Popescu, prof. univ. dr. Stoica Lascu, cercetătorul științific Lavinia Dumitrașcu, de la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța, cercetătorii Valentin Constantinov și Diana Ețco, de la Institutul de Istorie al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, din Chișinău și alții.
Organizatorii evenimentului sunt Asociația „Casa Mării Negre” în colaborare cu Mănăstirea Dervent, Asociația „Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană” – Filialele București și Constanța și Asociația Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Constanța.
Ziua Marinei Române va fi sărbătorită duminică printr-un ceremonial militar şi religios.
Acesta se va desfăşura între orele 10.00-11.00, în Portul Constanţa.
Va fi citit ordinul comun al miniştrilor Apărării naţionale, Transporturilor şi Administraţiei şi Internelor şi vor fi acordate drapelele de luptă Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” şi Direcţiei Hidrografice Maritime.
Slujba de sfinţire a celor două drapele de luptă va fi oficiată de Ips Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în prezenţa Preşedintelui României, Klaus Iohannis, potrivit Pr. Nicolae Argatu, de la Comandamentul Marinei.
Eroii marinari vor fi pomeniţi sâmbătă, iar slujba Parastasului va fi oficiată, de la ora 08:30, la Crucea Marinarilor de pe faleza Cazinoului din Constanţa.
Constănțenii sunt invitați la o conferință duhovnicească.
Tema o constituie “Minunea de la Mărășești” și se va desfășura luni, de la orele 18.00, la Curtea Brancoveneasca.
Invitați vor fi Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și prof. Univ. Dr. Radu Ștefan Vergatti.
Conferința va fi precedata de vernisajul expoziției intitulate Omagiu lui Ion a artistului Sorin Chirimbu.
Poliţia Română a lansat o campanie de conştientizare a riscului vitezei excesive, numită ‘Vedere din spital’.
Poliţiştii au amplasat un pat de spital la o benzinărie de lângă Autostrada Soarelui, unde a fost lansată campania, pentru a atrage atenţia asupra riscurilor la care se supun şoferii care circulă cu viteza mare.
În propunerile pentru modificarea Codului Rutier se regăseşte şi dublarea perioadei de suspendare a permisului de la 60 de zile în prezent, la 120 de zile, pentru şoferii care merg pe contrasens pe autostradă.