Știri 1 septembrie 2021
Supranumit şi Dionisie Exiguul, acesta este originar din Sciţia Minor, Dobrogea de astăzi.
S-a născut în jurul anilor 460-470 şi s-a mutat la Domnul în Italia, la Vivarium, pe la anii 545-550.
După ce s-a format în şcolile şi mânăstirile din Dobrogea, a intrat de tânăr în monahism.
A fost foarte bun prieten cu Sfântul Ioan Casian cu care a plecat la Constantinopol şi apoi la Roma, la invitaţia papei Ghelasie, care avea nevoie de traducători din greacă în latină.
Datorită alesei sale pregătiri intelectuale şi duhovnicești a rămas la Roma unde a slujit Biserica Ortodoxă sub conducerea a zece papi.
Activitatea sa prodigioasă conţine traduceri din Sfinţii Părinţi, biografii de sfinţi, trei colecţii de traduceri ale canoanelor, precum şi întemeierea cronologiei în era creştină.
Prin aceasta, sfântul Dionisie a renunţat la numerotarea anilor de la întemeierea Romei, şi a început cronologia erei creştine de la Naşterea Domnului Iisus Hristos.
Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul a fost trecut în rândul sfinţilor în anul 2008 şi este ocrotitorul spiritual al Seminarului Teologic din Constanţa.
Astăzi începe un nou an bisericesc.
Conform hotărârii sinodului 1 ecumenic, la data de 1 septembrie creştinii încep un an nou bisericesc, în amintirea momentului în care Hristos îşi începe activitatea de propovăduire, prin citirea unui text din profetul Isaia în sinagogă.
Totodată, în decursul unui an bisericesc, se face aducere aminte de întreaga activitate pământească a Mântuitorului, ca şi cum fiecare credincios ar retrăi, an de an, momentele importante ale activităţii de răscumpărare a lui Iisus Hristos.
Un alt moment semnificativ legat de data de 1 septembrie este şi începutul indictionului, adică o perioadă de 15 ani conform vechiului calendar roman.
Indiction se traduce din limba latină prin termenii poruncă sau arătare.
Arhiepiscopia Tomisului demareaza astăzi proiectul „Dragostea tinerilor samarineni”, prin intermediul voluntarilor Asociației „Samarineanul Milostiv”.
Scopul proiectului este promovarea valorilor creștine ortodoxe în rândul tinerilor, iar obiectivele sunt: realizarea de activități religioase, filantropice și culturale cu tinerii și înființarea unei linii telefonice dedicate tinerilor care se confruntă cu probleme emoționale.
Beneficiarii direcți vor fi 100 de tineri care locuiesc în județul Constanța, iar beneficiarii indirecți vor fi voluntarii, familiile tinerilor și comunitatea locală.
Cei care vor să se implice și să sprijine proiectul pot fi voluntari sau pot dona alimente neperisabile, medicamente, produse de igienă la sediul Arhiepiscopiei Tomisului sau bani în contul Asociației „Samarineanul Milostiv”.
Și măștile textile vor fi permise în școli, nu doar cele medicale cum a fost anunțat inițial.
De asemenea, profesorii și elevii cu simptome COVID se vor putea testa gratuit.
Părinții vor afla exact care sunt regulile pentru noul an şcolar astăzi, când ar urma să fie semnat şi ordinul comun al miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei.
13 milioane de măști de unică folosință care sunt acum în depozitele DSP-urilor vor fi distribuite unităților de învățământ prin inspectoratele școlare.
ANRE a început controalele la furnizorii de gaze naturale și electricitate.
Potrivit TVR, tot mai mulți clienți au reclamat că au primit oferte de modificare a tarifelor deși au semnat contracte cu preț fix pentru o perioadă îndelungată.
Specialiștii în energie se așteptă ca tarifele la utilități să crească și mai mult odată cu sezonul rece.
Între timp, Guvernul pregătește o schemă de ajutor pentru milioane de clienți cu venituri medii.
Programul “Litoralul pentru toți” se lansează de astăzi.
Românii se vor putea caza în hotelurile clasificate din stațiunile de la Marea Neagră cu prețuri începând de la 36 de lei pe noapte.
Potrivit Federației Patronatelor din Turismul Românesc, pachetele sunt cu până la 70% mai ieftine în comparație cu tarifele din vârf de sezon.
În program sunt înscrise peste 40 de hoteluri din toate stațiunile de pe litoral, care pun la dispoziția turiștilor un număr de aproximativ 3.400 de locuri.