Știri 16 septembrie 2021
Apoi, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului, Acatistul Sf. Dionisie Erhan și Acatistul Sfintei Cruci, la Catedrala arhiepiscopală.
Mâine, Biserica Ortodoxă Română îl va cinsti pe Sfântul Ierarh Dionisie Erhan, episcopul Cetății Albe – Ismail.
Cu acest prilej, de la ora 7.30, ierarhul nostru va sfinți altarul de vară „Nașterea Maicii Domnului” al mănăstirii „Sfântul Dionisie Erhan și Sfântul Apostol și Evanghelist Matei”, apoi va oficia Sfânta Liturghie.
Mănăstirea este situată pe DN22C, la ieșirea din Mircea Vodă Gară.
Sâmbătă, de la ora 7.30, ierarhul nostru va sfinți pictura bisericii „Sfinții Martiri Brâncoveni” din satul Lespezi, comuna Dobromir, județul Constanța, apoi va oficia Sfânta Liturghie.
Apoi, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Duminică, de la ora 7.30, va oficia slujba de sfințire a noii clopotnițe, a clopotului și a altarului de vară „Sfânta Mare Muceniță Marina” la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Techirghiol, urmată de Sfânta Liturghie.
Masca sanitară redevine obligatorie în spații publice deschise din două localități din județul Constanța.
Este vorba despre Mangalia și Mihai Viteazu.
În cadrul CJSU a fost votată hotărârea care prevede constatarea încadrării în limitele de incidență cumulată la 14 zile mai mare de 2/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Prima școală smart a fost inaugurată în localitatea Mihail Kogălniceanu.
Conform declarației primarului Ancuța Belu, toată activitatea didactică se desfășoară digitalizat, cu ajutorul tehnologiei.
Proiectul, cu finanțare europeană, a fost implementat în 8 luni și are o valoare de 1,8 milioane de lei.
În prezent, cadrele didactice din localitate urmează cursuri de folosire a întregii tehnologii.
Locuitorii din Constanta si Topraisar sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase din Constanta, care vor să doneze pot veni de luni pana vineri la sediul CRTS din str. Nicolae Iorga nr. 85, între orele 7.30 – 13.30.
Echipa mobilă CRTS se va afla duminică, 19 septembrie, la parohia Topraisar.
Este nevoie de donatori din toate grupele de sânge.
Mai multe asociaţii profesionale au lansat o campanie de conştientizare privind importanţa controalelor regulate în depistarea precoce a cancerului.
Acțiunea a fost inițiată în contextul în care, anul trecut, pandemia a determinat scăderea ratei de dignosticare a acestei maladii cu aproximativ 40%, potrivit celor mai recente statistici din domeniul sănătăţii.
În România, cea mai frecventă cauză de deces prin cancer este reprezentată de cel pulmonar.
Specialiştii atrag atenţia că rata de supravieţuire în cazul cancerului pulmonar creşte până la 80%, dacă boala este descoperită în stadiu incipient.
Guvernul intenţionează să-i ajute pe consumatorii casnici să-şi plătească facturile la energia electrică şi la gazele naturale.
În acest sens, a fost analizată ieri, în primă lectură, o ordonanţă de urgenţă.
Statul ar urma astfel să compenseze preţul la energia electrică cu 18 bani un KWh şi cu 25% factura la gaze naturale.
Tot legat de plata facturilor, miniştii au discutat şi despre posibilitatea plafonării preţului la gazele naturale.
Obligativitatea imunizării ar putea fi impusă, cel puțin pentru anumite categeorii.
Consilierul onorific al premierului, Nelu Tătaru, susține introducerea vaccinării obligatorii sau testarea săptămânală pentru persoanele din sectoarele esențiale de activitate, precum profesori, polițiști, pompieri sau jandarmi.
Se ia în calcul ca pentru cei care refuză să fie testați sau vaccinați să se interzică dreptul la muncă, deoarece aceștia ar fi un pericol pentru ceilalți.
În acest moment, obligativitatea vaccinării nu este permisă de Constituție, astfel că specialiștii caută o soluție astfel încât această propunere să nu cadă la Curtea Constituțională.