Știri 1 octombrie 2021

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi Acoperământul Maicii Domnului.
Această sărbătoare a fost instituită în amintirea unei minuni petrecute în Biserica Mănăstirii “Maica Domnului” din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înţeleptul, în secolele IX-X.
Stareţul mănăstirii, Cuviosul Andrei, a văzut o minune dumnezeiască, în care i s-a arătat Maica Domnului ce acoperea cu un sfânt omofor cetatea Constantinopolului.
Cuviosul Andrei l-a chemat şi pe ucenicul său, Epifanie, care, împreună cu ceilalţi părinţi, reuşesc să desluşească semnificaţia minunii şi să dedice o sărbătoare deosebită acestei puteri miraculoase, pe care Maica Domnului o arată faţă de neamul omenesc.
Acoperământul Maicii Domnului este ca un scut protector peste toţi creştinii Bisericii care se roagă cu credinţă pentru a fi izbăviţi de ispite şi de suferinţe.
Pentru bucuria acestei sărbători, Biserica a rânduit astăzi dezlegare la pește.

Biserica Ortodoxă Română îi cinsteşte astăzi și pe sfinţii cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani.
Sfântul Cuvios Iosif de la Bisericani a fost primul sihastru cunoscut în Muntele Bisericanilor şi întemeietorul mănăstirii cu acelaşi nume.
A fost tuns în monahism la Mănăstirea Bistriţa şi a deprins de la părinţii bătrâni viaţa duhovnicească, postul şi neîncetata rugăciune.
După ce a mers la Locurile Sfinte, Cuviosul Iosif s-a retras apoi în pustia de pe Valea Iordanului, unde a ajuns, în câţiva ani, sihastru vestit.
A trăit într-o peşteră, mai întâi singur, apoi cu 17 pustnici ucenici, şi a întemeiat prima comunitate duhovnicească românească cunoscută în Ţara Sfântă.
După năvălirea arabilor asupra Sfintelor Locuri, Cuviosul Iosif şi-a luat ucenicii şi a venit în Moldova, unde întemeiază un schit.
Mai târziu, schitul Cuviosului Iosif s-a numit Schitul Bisericani, adică „al evlavioşilor“, pentru că monahii se rugau aici cu lacrimi şi mulţi se vindecau de boli cu rugăciunea şi binecuvântarea Cuviosului Iosif.
Cuviosul Chiriac de la Bisericani a trăit la începutul secolului al XVII-lea la Mănăstirea Bisericani, care număra pe atunci peste 100 de călugări.
S-a retras în pustie, într-o peşteră din muntele lui Simon, unde a trăit singur timp de 60 de ani.
Este cunoscut ca unul dintre marii sihaştri din Carpaţi, care a avut o viaţă pilduitoare: trăirea în desăvârşită lepădare de sine, smerenie şi în neîncetată rugăciune.
Sfântul Sinod a hotărât canonizarea celor doi sfinţi în anul 2008, împreună cu alţi 7 cuvioşi nemţeni.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși mâine, de la ora 8.00, Sf. Liturghie la mănăstirea Călugăreni din jud. Constanța.
De la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului și Acatistul Sf. Sfințit Mc. Ciprian, la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică noapte, de la ora 22.30, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți 2 troiţe, apoi va săvârși Sf. Liturghie la mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Navodari.

Astăzi este Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice.
Data de 1 octombrie a fost dedicată omagierii şi respectării vârstnicilor de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1990.
Această iniţiativă a urmărit să atragă atenţia ţărilor membre ONU, asupra problemelor pe care le ridică îmbătrânirea demografică.
Din anul 1999, de Ziua Persoanelor Varstnice, au fost organizate peste 3.000 de marşuri, în circa 100 de ţări.

Astăzi este și Ziua Naţională de Luptă împotriva Cancerului la Sân.
În România, statisticile indică o creştere a cazurilor de cancer de la 40.000, câte erau în anul 1994, la 98.000 – în 2011.
Cancerul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, pe plan mondial, cu variaţii legate de incidenţă, mortalitate, supravieţuire, factori determinaţi de mediu, programe mixte de prevenire, diagnostic, tratament şi paleaţie.

Toate alimentele se vor scumpi, în perioada următoare, în medie cu 4-5 la sută.
Motivul îl reprezintă creșterea prețului la energie și gaze, dar și alți factori, precum deprecierea cursului valutar și pandemia, a declarat președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară Sindalimenta, Dragoș Frumosu.
Laptele, pâinea și carnea se vor scumpi cel mai mult, în medie cu 20-25 la sută.
Dragoș Frumosu a precizat că unele scumpiri se resimt deja, iar altele, cum ar fi în cazul cărnii de porc, se vor produce treptat.
Președintele Sindalimenta a amintit că 80 la sută din carnea de porc necesară în România pentru consum, dar și pentru industria ce procesează carne provine din alte țări.

De astăzi, autobuzele liniilor 5-40 și 14 vor face stânga în dreptul telegondolei din Mamaia, de pe bd. Mamaia pe bd. Aurel Vlaicu.
Modificarea traseelor survine ca urmare a măsurilor dispuse de Primăria Municipiului Constanța pentru resistematizarea traficului rutier în zona Perla.
Pe durata sezonului estival, autobuzele liniilor 5-40 și 14 au întors la sensul giratoriu de la Aqua Magic.
Totodată, reamintim că de astăzi linia 100M (Mamaia) devine linia 100.

Vizitele la Căminul pentru Persoane Vârstnice din municipiul Constanța se desfășoară în condiții speciale, pentru a preveni infectările cu SarsCOV2.
De asemenea, sunt limitate și ieșirile din cămin ale beneficiarilor.
Aceștia părăsesc instituţia pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, timpul alocat fiind de două ore pe zi, pentru motive bine întemeiate.
Pachetele pe care le primesc beneficiarii sunt distribuite acestora de către personalul centrului“, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială Constanța, Mihaela Scutariu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept