Știri 14 octombrie 2021
A trăit în prima jumătate a secolului al 11-lea şi s-a născut în cetatea Epivat, în apropiere de Constantinopol, pe ţărmul Mării Marmara, într-o zi de vineri.
Încă din tinereţe a intrat în viaţa monahală, la o mănăstire de lângă Constantinopol.
Apoi, timp de mulţi ani a trăit o viaţă ascetică în mânăstirile din Constantinopol, Ierusalim şi de pe Valea Iordanului, după care, la vârsta de 25 de ani s-a întors în locurile natale, unde a trăit timp de doi ani.
La vârsta de 27 de ani s-a mutat la Domnul, iar moaştele sale au fost păstrate în cetatea Epivat timp de 200 de ani.
În jurul anului 1235, moaştele Cuvioasei Parascheva au fost mutate la Târnovo, în Bulgaria, apoi la Belgrad, iar în anul 1521 au ajuns la Constantinopol.
Un moment de referinţă în istoria Sfintei îl reprezintă anul 1641 când voievodul moldovean Vasile Lupu a adus moaştele Cuvioasei Parascheva la Iaşi, şi le-a aşezat în biserica ctitorită de el, biserica Sfinţii Trei Ierarhi.
În prezent, sfintele moaşte sunt depuse la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Generalizarea cultului Sfintei Parascheva în biserica noastră a fost hotărâtă de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la data de 28 februarie 1955.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astăzi de la orele 18.00 la emisiunea de dialog duhovnicesc cu credincioșii Cuvântul ierarhului de la Radio Dobrogea.
De la ora 22.00 va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, la Catedrala arhiepiscopală din Constanța.
Mâine, de la ora 7.30, ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
Tinerii europeni se pot înscrie pentru obţinerea de permise gratuite pe calea ferată pe teritoriul UE.
Comisia Europeană oferă tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani permise gratuite pentru transportul feroviar în interiorul Uniunii Europene.
Proiectul face parte din cadrul iniţiativei Discover EU şi vor fi acordate un număr de 60.000 de permise de călătorie.
Tinerii selectaţi pot călători din martie 2022 până în februarie 2023 pentru un număr de maximum 30 de zile.
Permisele de călătorie mobile au o valabilitate de un an.
50 de concentratoare de oxigen aflat în stocurile Poloniei au fost oferite României prin Mecanismul European de Protecție Civilă și au ajuns în țară.
Anunțul a fost făcut de Departamentul pentru Situații de Urgență.
Polonia a asigurat transportul acestor materiale sanitare indispensabile tratării pacienților infectați cu noul coronavirus care au nevoie de oxigen.
Concentratoarele au ajuns de dimineață la Iași.
Peste 3.000 de cuvinte noi au fost adăugate în dicţionarul normativ al limbii române.
Institutul de Lingvistică al Academiei Române va publica, luna viitoare, o nouă ediţie a Dicţionarului ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române (DOOM), după apariţia celei din 2005, primul fiind tipărit în 1982.
Cele mai multe cuvinte nou introduse sunt de origine engleză.