Stiri 18 octombrie 2021
Potrivit estimărilor, în prezent, sunt mai mulți oameni în sclavie decât au fost vreodată în istorie.
Traficul de persoane este un fenomen raportat în toată lumea, inclusiv în Europa.
Mii de persoane sunt exploatate în diferite forme, sexual sau prin muncă forțată.
Pentru că fiinţele umane pot fi revândute, sclavia modernă este a doua cea mai profitabilă afacere ilegală după traficul de droguri, devansând traficul de arme.
Pe continent, cele mai multe victime sunt recrutate din est, din țări predispuse sărăciei.
Guvernul interimar ia în calcul o serie de măsuri pentru protejarea populaţiei şi a IMM-urilor, în contextul creşterii preţurilor energiei şi gazelor naturale şi al apropierii iernii.
Premierul Florin Cîţu a precizat că printre aceste măsuri se numără amânarea plăţii facturilor, alături de plafonarea preţurilor şi de reducerea temporară la 5% TVA pentru energie în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii.
Precizările premierului interimar Florin Cîţu au fost făcute în contextul evaluărilor agenţiilor Standard & Poor’s şi Moody’s care au reconfirmat ratingul României, iar una dintre ele a îmbunătăţit perspectiva de la negativă la stabilă.
Pandemia îi afectează puternic pe elevi.
Studiile arată că jumătate dintre adolescenţi se confruntă deja cu stări de anxietate şi au nevoie de consiliere şi suport psiho-emoţional.
Dacă şcoala trebuie să fie online, psihologii spun că este bine ca socializarea să aibă loc totuşi într-un fel sau altul, copilul să îşi poată continua viaţa cât se poate de normal, să continue să discute cu colegii de vârsta lui, să continue să aibă activităţi comune împreună cu ei, să nu se simtă izolat şi singur.
Preţurile benzinei şi motorinei au ajuns la un nivel maxim istoric.
Premierul interimar Florin Cîţu cere Consiliului Concurenţei o anchetă prin care să verifice dacă există vreun cartel pe piaţa carburanţilor.
Scumpirile carburanţilor se văd deja în inflaţia ridicată şi în preţuri mai mari pentru toate produsele şi serviciile.
Un comisar european avertizează că sărăcia crește în Europa din cauza prețurilor tot mai mari la energie.
Comisia Europeană ar putea ajuta ţările membre să limiteze impactul preţurilor foarte mari la energie electrică asupra populaţiei, dar obligaţia de a lua măsuri revine în primul rând guvernelor naţionale, a precizat Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit.
Confederaţia Europeană a Sindicatelor a atras atenţia în septembrie că, potrivit datelor existente, peste 2,7 de milioane de oameni din Europa nu-şi mai pot permite să-şi încălzească în mod corespunzător locuinţele, cu toate că au un loc de muncă şi, implicit, un venit.
Primarii ar putea rămâne cu pensiile speciale.
Desființarea acestor venituri a primit aviz negativ în Comisia juridică din Camera Deputaților.
Potrivit actului normativ, un primar de comună cu un singur mandat ar primi 1.600 de lei pensie specială și 5.000 de lei, după trei mandate.
Viteza maximă admisă pe autostrăzi şi drumuri expres ar putea fi mai mare în România.
Ministerul Transporturilor a solicitat Ministerului Afacerilor Interne creşterea limitei.
În cazul în care MAI acceptă propunerea Ministerului Transportului, atunci șoferii români ar putea circula cu 120 km/h pe drumurile express, faţă de 100 km/h, aşa cum este regula în prezent.
Şi pe autostrăzi, limita de viteză s-ar putea schimba, de la 130 km/h, cât este acum, la 140 km/h.