Știri 9 noiembrie 2021
Acesta este unul dintre cei mai noi sfinţi canonizaţi în Biserica Greciei, şi unul dintre cei mai mari teologi ai începutului de secol XX.
S-a născut în anul 1846 şi a fost, pe rând, profesor de religie, arhimandrit, consilier patriarhal, Mitropolit onorific de Pentapole, director al unei şcoli teologice din Atena şi întemeietor al Mănăstirii Sfânta Treime din insula Eghina.
S-a mutat la Domnul pe data de 8 noiembrie 1920, în urma unei boli canceroase, iar după douăzeci de ani, sfintele sale moaşte, care izvorau mir, au fost scoase din mormânt şi aşezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire şi binecuvântare.
În anul 1961, Sinodul Bisericii din Grecia şi Patriarhia de Constantinopol, l-au canonizat ca sfânt, cu zi de prăznuire pe 9 noiembrie, urmare a numeroaselor minuni care se făceau la moaştele sale.
Biserica Ortodoxă Română îi cinstește astăzi și pe Sfinţii Mucenici străromâni Claudiu, Castor, Sempronian şi Nicostrat.
Aceștia au pătimit în timpul împăratului Diocleţian și au primit Botezul creştin de la Episcopul Chiril al Antiohiei.
Fiind sculptori renumiţi, au fost obligaţi să realizeze statuia zeului Asclepios.
Pentru că au refuzat, au fost supuşi la chinuri după care au fost puşi în sicrie de plumb şi aruncaţi în râul Sava.
Biserica Ortodoxă îl va cinsti joi pe Sf. Mare Mc. Mina, făcătorul de minuni.
Cu acest prilej, mâine, de la ora 18.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la mănăstirea Văcăreștii Noi din apropierea localității Lumina, județul Constanța, așezământ monahal care își cinstește unul dintre ocrotitori, pe Sfântul Mare Mucenic Mina.
Joi, Ierarhul nostru va săvârși de la ora 8.00, Sfânta Liturghie la biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Constanța, Parcul Tăbăcărie.
De la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii Cuvântul ierarhului transmis pe paginile de Facebook si YouTube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Ministerul Educaţiei va propune ca în localităţile în care rata de incidenţă este mai mică de 3 la mie, școala să se deschidă cu prezență fizică.
El a spus că în această săptămână cursurile se vor desfăşura după regulile anunţate deja.
Totodată, elevii vor avea doar o săptămână de vacanţă de iarnă şi nu vor mai face “Şcoala Altfel”, ca să recupereze cele doua săptămâni de vacanţă fortaţă.
Acordarea concediilor medicale va fi modificată de la 1 august.
Pentru fiecare episod de boală obişnuită concediile vor fi eliberate în cel puţin două etape, în vederea recuperării capacităţii de muncă a persoanei asigurate şi reinserţiei socio-profesionale.
Potrivit unui comunicat al CNAS, a fost introdus un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical în cazul incapacităţii temporare de muncă pentru boli obişnuite, care prevede evaluarea stării de sănătate şi monitorizarea pacienţilor de către medicii curanţi prin întocmirea unui plan de urmărire a evoluţiei afecţiunii.
Compensarea facturilor la energie electrică și gaze, programată pentru 1 noiembrie, mai întârzie.
Furnizorii reclamă că, pentru moment, nu pot aplica reducerile de tarife pe motiv că legea nu are norme de aplicare și așteaptă clarificări de la autorități.
Reprezentanții Ministerului Energiei spun însă că schema de compensare trebuie aplicată din prima zi a acestei luni și anunță că iau în calcul sancționarea furnizorilor.
Tot mai mulți pensionari se împrumută la CAR pentru a avea din ce plăti facturile pentru încălzire și medicamentele vitale.
Reprezentanții Casei de Ajutor Reciproc din Prahova spun că acordă zilnic peste 50 de împrumuturi,iar suma maximă este de 40.000 de lei.
Pe lângă creditele cu dobândă mai mică decât la bănci, pensionarii aflați în situații grele pot primi și împrumuturi nerambursabile.