Știri 15 noiembrie 2021
S-a născut pe 21 decembrie 1722, în familia protoiereului din oraşul Poltava din Ucraina.
De tânăr a intrat în viaţa monahală la o mănăstire de lângă Kiev, după care a venit în Ţările Române, unde a învăţat limba română la schiturile Dălhăuţi, Trăisteni şi Cârnu.
De aici, a mers la Muntele Athos, unde a devinit pustnicul Paisie şi a fost hirotonit ieromonah, după care a întemeiat o obşte monahală de 64 de călugări români, ucraineni şi ruşi.
În anul 1763 a venit în Moldova, la mânăstirea Dragomirna, cu o parte dintre ucenici şi a întemeiat o obşte de 350 de monahi.
Aici a tradus o parte dintre scrierile Sfinţilor Părinţi, şi a devenit astfel ctitorul Filocaliei în limbile română şi slavonă.
Totodată, a introdus isihasmul în viaţa monahală de obşte şi a dezvoltat un nou curent teologic-monahal numit paisianism.
În anul 1775, din cauza ocupaţiei austriecilor, obştea Sfântului Paisie s-a mutat la mânăstirea Secu, iar apoi la Neamţ, datorită creşterii numărului de călugări.
În ziua de 15 noiembrie a anului 1794, Sfântul Paisie s-a mutat la Domnul, la vârsta de 72 de ani.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a proclamat canonizarea Sfântului Paisie în anul 1988, iar cinstirea sa se face în toate ţările ortodoxe.
Creştinii ortodocşi au intrat, de astăzi în Postul Naşterii Domnului sau al Crăciunului.
Acest post simbolizează ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moise, precum şi postul patriarhilor din Vechiul Testament deoarece după cum aceştia aşteptau venirea lui Mesia prin post şi rugăciune, aşa se cuvine şi creştinilor să întâmpine prin ajunare pe Iisus Hristos Cel născut din Fecioara Maria.
Postul are o durată 40 de zile, până la 25 decembrie, de sărbătoarea Naşterii Domnului.
Din punct de vedere al alimentaţiei, acest post este unul mai uşor, decât cel al Paştelui, deoarece cuprinde mai multe dezlegări la peşte, untdelemn şi vin.
Dezlegările la peşte sunt în zilele de sâmbătă şi duminică, în perioada 21 noiembrie-18 decembrie, precum şi la următoarele sărbători: Intrarea Maicii Domnului în Biserică pe 21 noiembrie, Sf. Apostol Andrei pe 30 noiembrie, Sf. Nicolae pe 6 decembrie, precum şi în zilele de 7, 9 şi 13 decembrie când se cinstesc sfinţi mai importanţi în ortodoxie.
Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sfântul Apostol și Evanghelist Matei.
Cu acest prilej, mănăstirea Sfântul Apostol și Evanghelist Matei din localitatea Mircea Vodă, județul Constanța, își va sărbători ocrotitorul.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la acest lăcaș de cult, de la ora 8.00.
Arhiepiscopia Tomisului va dărui bucurie de Crăciun unor copii defavorizaţi.
Proiectul intitulat Dăruim bucurie debutează astăzi și vizează 100 de copii din zonele rurale ale județului Constanța.
Până pe 15 decembrie, Asociația Samarineanul Milostiv din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului cu sprijinul ASCOR Constanța și al studenților de la Facultatea de Teologie, va colecta darurile ce vor fi oferite între 20 și 23 decembrie.
Persoanele care vor sa se implice în acest proiect, pot aduce jucării noi, articole noi de îmbrăcăminte și încălțăminte, dar și dulciuri, la sediul Asociației din cadrul Centrului Eparhial Tomis sau sa doneze bani în contul Asociației Samarineanul Milostiv.
Locuitorii orașului Medgidia sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea se va desfășura mâine la biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din oraș, între orele 8.30 și 13.30.
Totodată, CRTS anunță că mâine așteaptă și constănțenii la donare, între orele 7.30 – 12.30.
Cei programați în intervalul 12.30 – 13.30, sunt rugați să se prezinte cu o oră mai devreme.
De asemenea, joi, Arhiepiscopia Tomisului va organiza a patra campanie de donare de sânge din acest an, intitulata “Uniți pentru viata! Pentru sânge nu exista fabrici! Donează sânge!” la care se alătură și membrii ASCOR Constanța.
Acțiunea se va desfășura între orele 7.30 – 13.30 la sediul CRTS din strada Nicolae Iorga.
Copiii şi elevii din aproape 72 la sută dintre grădiniţele şi şcolile din întreaga ţară participa, de astăzi, fizic la ore, după ce personalul din unităţile lor s-a vaccinat anti-COVID în proporţie de cel puţin 60 la sută.
Restul instituţiilor de învăţământ vor susţine cursurile online.
Ministerul Educaţiei a introdus un mod diferenţiat de calcul al ratei de vaccinare, pentru ca mai mulţi copii să se poată întoarce în bănci.
Astfel, dacă într-o comună, o grădiniță, de exemplu, care are trei angajați, depășește rata de 60% de vaccinare, ea poate funcționa chiar dacă la nivelul întregii unități cu personalitate juridică, acest lucru nu este îndeplinit.
Testarea elevilor cu teste rapide antigen din salivă se va face în prima şi în a patra zi lucrătoare a săptămânii, în sala de clasă.
Procedura va fi realizată de către cadrul medical sau persoanele desemnate din cadrul unităţii de învăţământ.
În cazul elevilor cu test pozitiv, persoanele responsabile vor anunţa imediat părinţii.
În plus, elevul va fi izolat în cabinetul medical sau în spaţiul special desemnat, unde va fi monitorizat de către un cadru medical.
Ulterior, se va face solicitare către direcţiile de sănătate publică pentru testarea prin metoda RT-PCR.