Stiri 3 decembrie 2021
Acesta s-a născut în anul 1730 în satul Săliştea Sibiului, şi încă din tinereţe a dorit viaţa monahală.
Din cauza persecuţiilor contra ortodoxiei din Transilvania, în anul 1750 a plecat la Muntele Athos, la Mânăstirea Vatoped, unde a devenit preot şi ucenic al Sfântului Paisie Velicicovski.
În anul 1763 s-a întors în Moldova, unde a vieţuit pe rând la mânăstirile Dragomirna, Secu şi Neamţ.
În anul 1781, mitropolitul Grigorie al 2-lea al Ţării Româneşti l-a chemat pe Cuviosul Gheorghe ca stareţ al Mânăstirii Cernica, pentru a revigora viaţa monahală de aici după tipicul Sfântului munte Athos.
Datorită realizărilor deosebite de la Cernica, Cuviosul Gheorghe a primit mai târziu şi stăreţia mânăstirii Căldăruşani.
Astfel, a păstorit cele două mânăstiri până la mutarea sa la Domnul din data de 3 decembrie a anului 1806 şi a fost înhumat la Mânăstirea Cernica.
În anul 2005, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea cuviosului stareţ Gheorghe de la Cernica.
Biserica Ortodoxă îl va cinsti luni pe Sf. Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni.
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 17.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Nicolae” din orașul Năvodari.
Mâine seară, de la ora 21.40, va oficia Acatistul Sfintei Varvara, al Sf. Ierarh Nicolae și al Învierii Domnului.
Duminică, de la ora 8.00, ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie la Mănăstirea Sfinții Ierarhi Nicolae și Bretanion de lângă localitatea 23 August, iar de la ora 17.00, va oficia slujba Vecerniei la biserica Sf. Nicolae din cartierul Coiciu.
Luni, de la ora 8.15, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la Catedrala Marinarilor, din cartierul Km 4-5, cu prilejul hramului.
Apoi, de la ora 17.00, va oficia slujba Vecerniei la biserica Sf. Filofteea, din zona Km 4.
Marți, ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie de hram la biserica Sf. Arh. Mihail și Gavriil și Sf. Filofteea din comuna Topraisar.
Arhiepiscopia Tomisului organizează cea de a treia ediție a campaniei umanitare ”De Crăciun, fii bun!”.
Aceasta se desfășoară până pe 10 decembrie și are ca scop sprijinirea familiilor sărace din mediul rural din județul Constanța.
Astfel, va fi organizată o colectă de alimente neperisabile, articole de igienă și jucării în parohiile urbane din Constanța, Mangalia, Medgidia, Năvodari, Hârșova, Ovidiu, Eforie, Negru-Vodă, Techirghiol și Cernavodă.
Mai multe informații pot fi obținute de la preoții parohiilor urbane din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.
Astăzi este Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.
Aceasta a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite în anul 1992 şi reprezintă un prilej de a reafirma rolul important pe care aceste persoane îl au în societate şi în comunitate.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în prezent, peste un miliard de oameni, adică 15% din populația lumii trăiesc cu anumite forme de dizabilitate.
80% dintre aceștia provin din țările în curs de dezvoltare, iar 50% nu au acces la sistemul de îngrijire medicală.
Locuitorii comunei 23 August sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea va avea loc mâine, la Căminul Cultural din localitate, în intervalul orar 8.30-13.30.
Este nevoie de donatori din toate grupele de sânge.
ANM a emis o informare meteorologică de precipitații moderate cantitativ sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare pentru toata țara.
Aceasta este valabilă până mâine dimineață la ora 10.00.
Precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și pe arii restrânse ninsoare se vor semnala în vest, centru și nord, iar în această noapte și în est și sud.
Cantitățile de apă vor depăși izolat 10…15 l/mp îndeosebi în zonele de munte.
Renunțarea la zahăr produce schimbări favorabile în organism.
Expertii sustin ca nivelul optim de glucoză și buna dispoziție pot fi obținute şi fără zahăr: din cereale, fructe și legume naturale, dar nu din conserve.
Specialiştii subliniază că multe persoane consumă în mod sistematic în exces zahăr, ceea ce duce la apariţia problemelor de sănătate și creşterea în greutate.
Astfel, la doar o zi după renunțarea la zahăr, digestia și funcțiile metabolice se vor îmbunătăți, iar fondul emoțional se va stabiliza, iar în decursul unei săptămâni, pot dispărea tulburările de somn, dacă există.
În concluzie, o lună fără zahăr va ajuta la eliminarea unor kilograme în plus, va îmbunătăți funcţiile hormonale și va întări imunitatea.