Știri 4 ianuarie 2022
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia maine de la ora 5:15 Liturghia Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, urmată la ora 7:00 de slujba de Sfințire Mare a apei, slujbă identică cu cea oficiată în ziua de Bobotează.
Apa sfințită va fi apoi îmbuteliată în 150.000 de PET-uri ce vor fi oferite credincioșilor constănțeni de Bobotează.
De la ora 12:30, va poposi la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Hârșova.
De aici se va pleca în procesiune către malul Dunării Port, unde va fi săvârșită slujba de Sfinţire Mare a apei.
Totodata, Ierarhul nostru va arunca trei cruci în apa Dunării, ce vor fi recuperate de către tineri curajoși.
Apoi, va merge la Spitalul Orasenesc unde ii va binecuvanta pe bolnavi.
Tot maine, de la ora 18:00, Ierarhul Tomisului va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Joi, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8:15 Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, urmată, la ora 11:25, de tradiționala Procesiune de Bobotează, de la Catedrală până în Portul Tomis, unde, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia slujba de Sfințire Mare a apei.
La sfârșitul acesteia,Ierarhul Tomisului va arunca trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului.
Apoi, de la ora 15:00, va oficia slujba de Sfințire Mare a apei la debarcaderul din localitatea Ovidiu, iar de la ora 17:00, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Constanța, zona Cora Bratianu.
De asemena, de la ora 21.40, Ierarhul nostru va oficia Acatistul Botezului Domnului, Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Biserica Ortodoxă va prăznui vineri Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.
Astfel, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitatea Techirghiol, de la ora 8:15.
Un sistem anti-cancer din celulele umane a fost descoperit de o echipă de cercetători israelieni.
Oamenii de știință au folosit şoareci şi celule umane și au descoperit că peptida examinată inhibă supravieţuirea celulelor canceroase, dezvoltarea tumorii, invazia şi metastaza.
Descoperirea ar putea conduce spre o nouă clasă de medicamente oncologice mai eficiente.
Tarifele pentru apelurile in retelele de telefonie fixă și mobilă din Romania scad, de luna aceasta, cu 22%.
Așa prevede Regulamentul Delegat al Comisiei Europene.
Astfel, operatorii de telefonie mobilă care activează pe piața din România vor practica un tarif de 0,55 de eurocenți pe minut pentru terminarea apelurilor mobile în propriile rețele, iar operatorii de telefonie fixă un tarif de 0,07 eurocenți pe minut pentru terminarea apelurilor fixe în propriile rețele.
Din acest an, autorităţile locale sunt obligate să controleze sistemele de evacuare a apelor uzate de la persoanele fizice şi companii.
Guvernul a aprobat noile reglementări privind serviciile de alimentare cu apă şi canalizare, conform cărora utilizatorii sunt obligaţi să se racordeze la sistemele publice de canalizare, dacă nu deţin fose conforme sau un sistem individual de colectare şi epurare corespunzător.
In acest fel se doreste eliminarea problemelor legate de poluarea apelor de suprafaţă şi a pânzei freatice.
O asociaţie vrea să schimbe legea care acum permite ca oricine deţine permis auto să conducă un ATV.
Specialiştii spun că este nevoie de instructori şi cursuri pentru a folosi în siguranţa astfel de vehicule de teren.
În prezent, în România sunt în jur de 50 000 de ATV-uri care circulă în afara drumurilor publice.
Majoritatea utilizatorilor trec prin cel puţin un incident, iar jumătate dintre cei afectaţi îşi pierd viaţa.
In Ungaria s-au înăsprit pedepsele pentru chinuirea animalelor.
Potrivit noii legi privind protecţia animalelor, pedepsele pentru persoanele care otrăvesc sau cresc animale pentru lupte între ele pot ajunge chiar şi până la cinci ani de închisoare.
Alături de organizatorii luptelor între animale, de acum înainte pot fi pedepsiţi cu închisoarea şi cei care asistă la acestea.