Știri 14 ianuarie 2022
De la ora 14:00, va participa la conferința „Eminescu, geniu historial”, susținută de către Acad. Prof. Constantin Barbu în sala Magna a Centrului eparhial Tomis.
Apoi, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului și Acatistul Sfântului Cuvios Antonie cel Mare la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Duminică, de la ora 8.00, Ierarhul Tomisului , va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din Constanța zona Galeriilor Soveja.
O conferință dedicată marelui poet Mihai Eminescu va avea loc mâine.
Tema o constituie “Eminescu, geniu historial” și va fi susținută de academician profesor Constantin Barbu, în Sala Magna din cadrul Centrului Eparhial Tomis, de la ora 14.00.
În cadrul conferinței, vor fi lansate mai multe manuscrise ale poetului, precum și câteva zeci de volume din Biblioteca Eminescu.
Evenimentul va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului și este organizat de Academia Tomitana, Arhiepiscopia Tomisului și ASCOR Constanța.
ANM a emis o informare meteorologică de intensificări ale vântului pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până mâine la ora 20.00.
Astfel, vântul se va intensifica treptat, la început în zona de munte, iar apoi treptat, local și în estul, sudul și centrul țării.
Vor fi rafale cu viteze în general de 45…55 km/h, mai mari în zona montană înaltă și în Moldova.
Cursurile se vor ține cu prezenţă fizică, în funcţie de rata de ocupare judeţeană a paturilor COVID din spitale.
Decizia a fost luată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în baza unui ordin comun al Ministerului Educaţiei şi al Sănătăţii.
Astfel, desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ preuniversitar este permisă în funcţie de rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor cu COVID-19.
Dioxidul de titan, un aditiv alimentar din categoria coloranților naturali de origine minerală, va fi eliminat complet în Uniunea Europeană până la jumătatea acestui an.
Acesta este utilizat în special pentru calitățile sale de colorant de suprafață și pentru separarea straturilor în produsele alimentare, dar și în pasta de dinți, ca agent de albire.
El poate fi găsit în guma de mestecat, cozonac sau alte produse de patiserie, supe, pastă de tomate tip bulion și în suplimente alimentare, precizează ANPC.
Propunerea Comisiei Europene de interzicere a dioxidului de titan se bazează pe avizul științific emis de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, care acuză genotoxicitatea acestuia.
Producătorii români de carne de porc și pasăre sunt în pragul falimentului.
Acest lucru se datorează creșterilor mari de prețuri la gaze și la energie electrică, avertizează Asociația „Forța fermierilor”.
Ei spun că au primit deja notificări de majorări de tarife la gaze și curent de pană la 7 ori mai mari decât în decembrie anul trecut, la un consum similar.
În aceste condiții, se estimează că în cel mult șase luni România poate ajunge singurul stat membru al Uniunii Europene care nu își va asigura carnea din producția internă.
Asociația „Forța fermierilor” solicită guvernului să vină cu soluții pentru sectorul de producție de carne de porc și pasăre în România.
Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus vin cu schimbări importante în acest an.
Astfel, pot fi casate două mașini, iar prima de casare poate avea astfel o valoare de cel mult 12.000 de lei.
Concret, pentru prima mașină casată, Administrația Fondului pentru Mediu acordă o reducere între 6.000 și 7.500 de lei, în funcție de vechimea mașinii, până în 15 ani sau peste, iar a doua primă este între 3.000 și 4.500 de lei.
Pentru Programul Rabla Plus, la achiziția unei mașini electrice prima maximă de casare crește de la 45.000 de lei la 51.000 de lei.
Reamintim faptul ca Programul Rabla va începe oficial pe 4 februarie.