Știri 4 martie 2022
Cu binecuvântarea IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuţilor, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie de la ora 7.30, urmată de slujba parastasului de 40 de zile pentru un tânăr teolog.
Seara, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului și Acatistul Sfintei Cruci la Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța.
Duminică, de la ora 9.00, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Văcăreștii Noi din apropierea localității Lumina, județul Constanța, care își va cinsti miercuri unii dintre ocrotitorii spirituali, Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia.
De la ora 17.00, IPS Teodosie va oficia slujba pentru începutul Postului Mare, cu rugăciuni de dezlegare.
În Biserica Ortodoxă, martie este numită „Luna pentru Viață” deoarece se prăznuiește Buna Vestire.
În cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, Departamentul Social-Misionar va lansa luni, Biroul de consiliere și informare „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” pentru femeia aflată în dificultate și risc de avort (criză de sarcină), cu sediul la Așezământul „Vasiliada” al parohiei „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanța.
Scopul biroului este promovarea dreptului la viață pentru copilul nenăscut, oprirea declinului demografic, informarea privind riscurile și complicațiile majore ale avortului.
Biroul oferă servicii gratuite și confidențiale pentru depășirea crizei de sarcină, consiliere psihologică și spirituală, orientare profesională, terapie și ajutor material de urgență.
Numărul solicitărilor pentru eliberarea de pașapoarte este tot mai mare.
Din acest motiv, la Constanța, programul Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte a fost prelungit până la ora 18.30.
Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, consideră că numărul solicitărilor a crescut mai degrabă datorită relaxării condițiilor de călătorie și mai puțin din cauza războiului din Ucraina.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu mai spune că, în prezent, nu există motive de îngrijorare pentru români.
Pavilionul Expozițional din Constanța devine principalul centru de colectare a donațiilor din întregul județ.
Toate persoanele care doresc să-i sprijine pe cetățenii ucraineni pot veni zilnic la sediul din bulevardul Mamaia, nr.331A, intrarea din spate, între orele 08:00-20:00.
Campania de colectare este organizată de Crucea Roșie Constanța și autoritățile locale.
Pe măsură ce scade numărul persoanelor vaccinate, se închid fluxuri sau centre de imunizare.
La Tulcea, începând de săptămâna viitoare, își suspendă activitatea încă două centre.
Aceleași măsuri vor fi luate, în curând, și în județul Constanța.
Șefa Direcției de Sănătate Publică din Constanța, Cristina Schipor, spune că, treptat, activitatea de imunizare va trece în sarcina medicilor de familie.
Platforma „Ucraina – împreună ajutăm mai mult“ a fost lansată de Guvernul României.
Aceasta are ca scop sprijinirea cetățenilor ucraineni refugiați sau care tranzitează teritoriul României.
Platforma poate fi accesată de pe site-ul Guvernului României de către voluntari sau entitățile private care vor să doneze pentru a-i sprijini pe cetățenii ucraineni.
Persoanele fizice, juridice și organizațiile care doresc să sprijine această acțiune umanitară pot completa chestionarul online disponibil pe site.