Știri 30 martie 2022
S-a născut în a doua jumătate a secolului al VI-lea şi era originar din Palestina.
Timp de 40 de ani a dus o viaţă ascetică, apoi a devenit îndrumător al monahilor din Sinai, unde a rostit cuvinte de învăţătură în duminici şi sărbători.
A fost ales egumen al Sinaiului, perioadă în care a redactat opera sa de căpătâi, intitulată „Scara” sau „Scara Raiului”, una dintre cele mai cunoscute cărţi de spiritualitate creştin ortodoxă.
Din acest motiv, sfântului i s-a atribuit şi supra-numele de Scărarul.
Sfântul Ioan Scărarul s-a mutat la Domnul în jurul anului 649.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji în această seară la mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna Arini, județul Suceava.
Ierarhul nostru va săvârși, de la ora 18.00, Taina Sfântului Maslu, iar de la ora 20.30 va oficia Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite.
Mâine, de la ora 7.30, va săvârși Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite la Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța, iar de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii Cuvântul ierarhului.
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook si YouTube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 22.00, ierarhul nostru va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Astăzi se împlinesc 33 de ani de la mutarea la Domnul a părintelui Nicolae Steinhardt.
S-a născut pe 29 iulie 1912, într-o familie evreiască și a fost fiul inginerului și arhitectului Oscar Steinhardt.
S-a convertit la religia creștină ortodoxă în închisoarea de la Jilava, și-a luat numele de fratele Nicolae și s-a călugărit după punerea sa în libertate.
Este autorul unei opere unice în literatura română, Jurnalul fericirii și a fost doctor în drept constituțional.
Părintele Nicolae Steinhardt a trecut la cele veșnice pe 30 martie 1989 la Baia Mare.
Europenii vor putea avea o pensie personală în orice țară a Uniunii.
Sistemul își propune să ofere mai multe opțiuni persoanelor care vor să economisească pentru vârsta retragerii și, totodată, să stimuleze piața pensiilor, în condițiile în care, conform Comisiei, numai 27% din europenii între 25 și 59 de ani s-au înscris într-un produs de pensii.
La nivel european, sunt peste 11 milioane de cetățeni care muncesc sau studiază în alte țări decât cea de origine.
Noul sistem le va permite să aibă continuitate și să nu-și întrerupă cotizațiile.
CT BUS anunță publicul călător că serviciul de plată prin SMS este funcțional.
Numărul de telefon dedicat achiziționării biletelor prin SMS este 7475, iar opțiunea este disponibilă tuturor clienților rețelelor Vodafone, Orange, Telekom și Digi Mobil.
Achiziționarea biletului se face înainte de urcarea în autobuz, iar trimiterea unui SMS în timpul realizării controlului nu este acceptată.
Cei care muncesc ocazional în gospodăria altor persoane vor primi tichete valorice.
Activităţile ocazionale şi necalificate desfăşurate în gospodării, inclusiv cea de bonă, vor fi plătite prin tichete în valoare de 15 lei, potrivit unui proiect de lege adoptat ieri, de catre Camera Deputaţilor în calitate de for decizional.
Măsurile incluse în document îi permit persoanei care prestează astfel de activităţi să beneficieze de asigurare de sănătate dacă valoarea contribuţiei lunare reprezintă minimum 85 de tichete, dar nu mai puţin de 25 la sută din salariul minim brut.
De asemenea numărul de tichete primite va fi stabilit cu beneficiarul.
Un Centru de Autorecenzare Asistată este deschis la Arhiepiscopia Tomisului.
Acesta vine în întâmpinarea celor ce doresc să fie asistați în procesul de autorecenzare online, din cadrul Recensământului populației și locuințelor din România, runda 2021.
Aici poate veni orice cetățean român, care dorește să apeleze la metoda autorecenzării online și care are nevoie de asistență în acest proces, de luni până vineri, între orele 10-17 iar sâmbătă și duminică între orele 10-14.
Centrul funcționează în cadrul Bibliotecii Eparhiale, până la data de 15 mai 2022, când se încheie etapa de autorecenzare online.
Centrul este organizat în parteneriat cu Direcția Județeană de Statistică – Constanța și Primăria Municipiului Constanța.