Stiri 12 aprilie 2022
El este cunoscut şi sub numele de Sava Gotul, deoarece era originar din Dacia, în vremea când aceasta era stăpânită de goţi.
S-a născut în jurul anului 334 într-un sat din zona Buzăului.
Preotul satului, Sansalas, şi preotul Gutticas, i-au fost sfetnici şi i-au sporit tânărului Sava evlavia, blândeţea şi smerenia.
Când regele Atharid a dezlănţuit o cumplită prigoană împotriva creştinilor, preotul Sansalas şi tânărul Sava au fost legaţi şi biciuiţi, apoi au fost puşi să mănânce din jertfa adusă idolilor.
Pentru că au refuzat, regele a poruncit ca Sfântul Sava să fie aruncat în râul Museos, astăzi râul Buzău.
La cererea Sfântului Vasile cel Mare, guvernatorul provinciei Sciţia a dus moaştele Sfântului Sava în Capadocia.
Înalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, maine de la ora 17.45, Taina Sfântului Maslu, urmată de Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite la mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna Arini județul Suceava.
Joi, de la ora 7.30, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite la Catedrala arhiepiscopală din Constanța, iar de la orele 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii Cuvântul ierarhului.
De la ora 22.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Vineri, de la ora 7.00, ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Voroneț, urmată de slujba de parastas la 40 de zile a stavroforei Irina Pântescu, prima stareță a mănăstirii.
Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor sa doneze și nu o pot face în zilele lucrătoare, pot veni sâmbăta aceasta la sediul CRTS din strada Nicolae Iorga, între orele 8.30 și 13.00.
Este nevoie de donatori din toate grupele de sânge.
Consumatorii trebuie să verifice cu atenţie eticheta produselor de post pe care le achiziţionează în această perioadă.
De asemenea, ei ar trebui să cumpere numai din locuri amenajate şi autorizate, recomandă directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Paul Anghel.
Potrivit acestuia, produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe bază de soia și altele.
Consumatorii nu trebuie să cumpere produse pe eticheta cărora nu sunt informații complete şi corecte privind conţinutul, ingredientele sau data expirării.
Îndulcitorii artificiali sunt periculoși pentru sănătate.
Înlocuirea zahărului cu îndulcitorii artificiali pare o alternativă sănătoasă, care protejează împotriva unor afecţiuni provocate de consumul în exces de zahăr.
În realitate, îndulcitorii artificiali sunt asociaţi unui risc crescut de cancer, după cum arată şi cel mai recent studiu observațional, realizat de Institutul Național Francez pentru Sănătate și Cercetare Medicală.
Autorii studiului au descoperit că persoanele care consumă cantități mai mari de îndulcitori artificiali, în special Aspartam și Acesulfam-K, au un risc cu 13 la sută mai mare de a face cancer în comparație cu cei care nu consumă alimente sau băuturi cu astfel de aditivi.
Potrivit specialiștilor, îndulcitorii naturali cum ar fi siropul de stevie și xilitolul nu afectează sănătatea.
7 din 10 romani nu au abilitati digitale.
Potrivit experților, chiar dacă românii petrec zilnic ore în șir pe Internet și au conturi pe majoritatea rețelelor de socializare, peste 70% din populație nu are compentențe digitale necesare de bază.
Oamenii nu știu să folosească un calculator, să scrie un document digital ori să se protejeze pe Internet.
Potrivit Eurostat, avem cea mai scăzută competență digitală din Europa și ne întrec inclusiv bulgarii.