Stiri 14 aprilie 2022

Biserica Ortodoxă Română îl cinstește astăzi pe Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului.
S-a născut în anul 1674, în satul Gledin din ţinutul Bistriţei.
A fost crescut de mic în frica lui Dumnezeu și a intrat în monahism la Mănăstirea Neamţ.
Iubitor de viaţă pustnicească, Sfântul Pahomie s-a dus la Sfântul Dimitrie al Rostovului, iar după doi ani petrecuţi în Rusia, s-a retras împreună cu patru ucenici în pădurile din jurul Mănăstirii Neamţ.
Apoi a fost ales Episcop al Romanului și a păstorit şapte ani, după care s-a retras la sihăstria sa, unde a întemeiat Schitul Pocrov.
Sfântul Pahomie a unit rugăciunea cu munca, conform tradiţiei monahismului românesc isihast și a fost unul dintre cei mai mari cărturari ai Bisericii.
S-a mutat la Domnul în anul 1724 și a fost canonizat de Sfântul Sinod al BOR în anul 2006.

Înalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astazi, de la orele 18.00, în podcastul de dialog cu credincioșii Cuvântul ierarhului.
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală, din Constanta.
Maine, de la ora 7.00, ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Voroneț, urmată de slujba de parastas de 40 de zile a stavroforei Irina Pântescu, prima stareță a mănăstirii.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor sa doneze și nu o pot face în zilele lucrătoare, pot veni sâmbăta aceasta la sediul CRTS din strada Nicolae Iorga, între orele 8.30 și 13.00.
Este nevoie de donatori din toate grupele de sânge.

Românii pot afla pe loc câte E uri conține un produs.
InfoCons a lansat o aplicație gratuita prin care se poate scana codul de bare de pe produsele alimentare.
Prin această aplicație, consumatorii pot identifica alergenii și pot afla cantitățile de sare, zahăr și numărul de aditivi.

Comisia pentru muncă a aprobat proiectul legislativ ce prevede stabilirea salariului minim brut în agricultură și industrie alimentară.
Acesta este de 3.000 de lei.
Astfel, indemnizațiile și facilitățile din aceste domenii sunt asimilate celor existente deja în domeniul construcțiilor.
Până în anul 2028, angajații cu salarii cuprinse între 3.000 și 30.000 de lei, vor beneficia de scutire de la plata impozitului pe venit și a contribuției pentru asigurările de sănătate, iar contribuția la pilonul doi de pensii va fi opțională.

Gazele naturale, combustibilii, cartofii și uleiul s-au scumpit cel mai mult în ultimul an.
Asa arata datele Institutului Național de Statistică.
Singura ieftinire s-a înregistrat la energia electrică, pentru care au fost luate în considerare prevederile ordonanței de urgență privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie și gaze naturale în sezonul rece.
La capitolul mărfuri alimentare, în afară de cartofi și ulei, creșteri mari au mai fost înregistrate la mălai, cu aproape 25%, și făină, 22%.

Certificatul verde nu mai este necesar pentru persoanele care sosesc în Bulgaria din zece ţări.
Anuntul a fost facut de catre Ministrul bulgar al Sănătăţii, Asena Serbezova.
Astfel, persoanele care sosesc în Bulgaria din Republica Macedonia de Nord, Turcia, România, Serbia, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Israel şi Egipt nu mai sunt obligate să prezinte un certificat digital COVID pentru vaccinare, trecere prin boală, testare sau documente similare care conţin aceleaşi date.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept